2014. május 13., kedd

Zászló cenzúra- 2009.03.20.

Ahogy már beharangoztuk, csütörtökön megtörtént az április elsejei Magyarország-Málta labdarúgó mérkőzéssel kapcsolatos zászló- és transzparens-ellenőrzés. A jelentős médiaérdeklődés közepette lezajlott kontrollon jelen voltak a szövetség biztonsági bizottságának, valamint a IV., a IX. és a XIX. kerületi rendőrkapitányságok szakemberei. Az engedélyezés folyamata egyébként így zajlott: a drukker felmutatta transzparensét, amit lefényképeztek, majd a bizottság – egy esetet leszámítva – néhány másodperc alatt döntött a zászló sorsáról. Tiszta pártállami idők. Bizottság elé kell járulni egy zászlóval! Még a szocializmusban sem volt ilyen ... Képzeljük csak el, az angol szurkolók kígyóznak 2 héttel a válogatott meccse előtt az angol szövetség székháza előtt, hogy a Scotland Yard lepecsételhesse a kis transzparensüket.
Összesen 11 zászlót, illetve feliratot mutattak be, s valamennyi megkapta az engedélyt, tehát be lehet vinni mindet az április 1-jén sorra kerülő Magyarország-Málta vb-selejtezőre a Puskás-stadionba. 
A lepecsételt feliratok : „Küzdeni kell!”, „100 % magyar”, „Hungary”, „Magyar csapat – magyar szív”, "Hungária". Volt még egy, ami nehezen bár, de átment a négyfős(!) ellenőri brigádon. Nem, természetesen nem Feri-fikázó transzparensről van szó. Kapaszkodjatok, a nagy tanakodást kiváltó mondat a következő: „Stop killing the wild birds in Malta!” A szigetországban zajló madármészárlást elítélő feliratot először fenntartásokkal fogadta a bizottság – lévén annak tartalma nem a futballal kapcsolatos –, ám rövid tanácskozást követően Nyári Dezső, az MLSZ biztonsági bizottságának titkára, Mittó Gábor alezredes, Béres László ezredes és Baranyi József alezredes úgy döntött, hogy kikerülhet a Szusza Ferenc Stadionba a lepedő. Szerintem lőször hívtak egy embert, aki tud angolul, vagy valamelyik ezredes bepötyögte a webforditas.hu-ba ezt a mondatot. Mekkora fejvakarászás lehetett, amikor kiköpte a fordítást: "A megállás, ami megöli a vadont, madarászik Máltában". Csodálom, hogy nem hívták fel tanácsért Göncz Kingát...
Érdemes azért megnézni a főrendőrök fényképét. Mind olyan igazi modern, demokrata arc:







Ők hárman Nyári Dezsővel együtt roppant éles eszűek, tisztában vannak vele, hogy nem csupán ez a tizenegy lepedő lesz látható a nézőtéren. Nyári elmondása szerint a Budapest peremkerületében álló MLSZ-székházban tartott ellenőrzés irányadó csupán, a helyszínen rengeteg ellenőrizni valója lesz a rendezőknek.A szempontok a következők: gyűlöletkeltő felirat nem kerülhet a stadionba, és a csütörtökön lepecsételt drapéria sem változtatható meg az összecsapás napjáig. A piros-fehér-zöld nemzeti zászlót minden előzetes engedélyeztetés nélkül lehet lobogtatni, ám ha azon városok, települések neveit tüntetik fel, akkor azt a helyszínen be kell mutatni a kapuknál. Minderre Nyári Dezső szerint azért van szükség, mert ha olyan a közelmúltban nagy visszhangot kiváltó falu vagy város neve kerül rá – Tatárszentgyörgyöt hozta példának –, „akkor azt meg fogják vizsgálni”.

zero:
Vajon a rendőröknél lesz egy lista a bűncselekményekről elhíresült magyar településekről? Szeged mehet, Miskolc-Avas nem, Győr mehet, Veszprém nem? Mi köze van egy In-Kal-os böhöm nagy szekrénynek, hogy mi van a zászlóra írva? Ki ő, és milyen jogköre van, hogy elvegyen egy zászlót? És mindezt milyen hatályos jogszabály alapján teszi? Ahogy
meg fogják vizsgálni azokat a dobokat is, amelyek méretüknél fogva alkalmasak arra, hogy felírjanak rá valamit. A seggemet is megfogják vajon vizsgálni, mert a két farpofára pont ráfér, hogy "Gyurcsány - takarodj!" ?! És a meccs közben bármikor letolhatom a gatyámat ...
Bízzunk benne, hogy ruhavizit és intimmotozás azért nem lesz...
Érdekesség, hogy a eljárás nem csak egy pecsételésből és „láttamozásból” állt, a molinó kifeszítőjének egy űrlapot kellett kitöltenie, ahol meg kellett adni a transzparens méretét, színét, a függőlegesen, esetleg vízszintesen elhelyezett feliratokat, illetve a rajzokat. Ezenkívül pedig le kellett adni a zászlóért „felelősséget vállaló személy” nevét, lakcímét és telefonszámát. Jogosulatlan adatgyűjtést és kezelést szimatolok. 
Ez ám a demokrácia meg a szólásszabadság. Mi lesz a következő lépés? Azonosítószámot tetoválnak az emberekre? Vagy chipet ültetnek a bőrünk alá?
(forrás: MNO, MLSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése