2014. május 12., hétfő

Magyar ellenes cenzura a foci pályákon-2009.03.18.






Alapvető demokratikus jogot sért az az intézkedés, hogy előzetes cenzúrára rendelik a labdarúgó-mérkőzésekre készülő transzparenseket – jelentette ki Boros Bánk Levente. Bár az effajta döntések nem okoznak meglepetést, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének alelnöke úgy fogalmazott: „betelt a pohár”, és a jövőben szervezetten kívánnak fellépni a véleménynyilvánítás korlátozása ellen.


Amint lapunk is beszámolt róla, csütörtökön előzetes ellenőrzésre kell vinniük a szurkolóknak azokat a transzparenseket, amelyeket az április elsején megrendezésre kerülő Magyarország–Málta vb-selejtező labdarúgó-mérkőzésen szeretnének lobogtatni.
A véleménynyilvánítás korlátozása már a múlt évben megindult, ezért nem lepődtünk meg ezen a lépésen, hiszen rengeteg hasonló eset történt tavaly óta – mondta el az MNO-nak az esettel kapcsolatban Boros Bánk Levente.
Mint a Ferencváros Szurkolók Szövetségének alelnöke kifejtette: a múltban többször előfordult, hogy a szurkolók a transzparensekkel társadalmi és politikai véleményüknek adtak hangot, a hatalom ezt akarja visszaszorítani. Az alelnök szerint azért, mert a labdarúgásban a politika egyre nagyobb szerepet játszik. Ezt támasztja alá a Bencze József országos rendőrfőkapitány nevével fémjelzett tavalyi intézkedés is, amely lényegében a véleménynyilvánítás korlátozásának mikéntjéről szól. Többek között kimondja, hogy minden sporteseményre kizárólag olyan zászlók, illetve transzparensek vihetők, amelyeket előzetesen biztonsági szakértők engedélyeztek.
Arra a kérdésre, hogy vajon jogszerű-e a véleménynyilvánítás ilyesféle korlátozása, Boros határozott nemmel válaszolt. Mint elmondta, most már betelt a pohár, és megérett a helyzet az egységes fellépésre. Többször próbáltunk hasonló ügyekben az MLSZ-hez fordulni, de mindig falakba ütköztünk – mondta. Ezeket az eseményeket egyébként nem lehet elválasztani attól, ami jelenleg politikai, gazdasági és társadalmi téren az országban folyik – tette hozzá az alelnök.
Mint fogalmazott, a szurkolók határozott nemzet- és társadalompolitikai nézetekkel rendelkeznek, a jelenlegi hatalom azonban nem engedheti meg magának, hogy ennek szabad teret engedjen.
Boros elmondta: a közeljövőben, bő egy hónapon belül megalakul egy országos szurkolói szövetség, amelynek egyik feladata épp ezen érdekek védelme lesz. Ha kell, a végsőkig, akár az Alkotmánybíróságig is elmennek, hiszen az ehhez hasonló intézkedések alapvető demokratikus jogot sértenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése