2014. május 12., hétfő

Mittó Gábor volt az MLSZ biztonsági Bizottságának titkára is

 2009-03-20. 07:57
Nagyvonalú cenzúra: még a madárvadászat ellen is lehet tiltakozni a focimeccsen
Alább az MNO híradása, melyből kiderül, hogy a szurkolók személyi adatait is begyűjtik a vörös cenzorok.
 
Összesen 11 transzparenst vittek el a csütörtökön tartott előzetes ellenőrzésre a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) székházába a futballszurkolók. Ismert: egy tavaly novemberi rendőrségi döntés alapján csak olyan transzparenst vagy más szurkolói „segédeszközt” lehet majd bevinni a stadionokba, amelyet ellátott pecsétjével az MLSZ, valamint a BRFK képviselőit tömörítő bizottság. Készülődés az április elsejei Magyarország–Málta vb-selejtező labdarúgó-mérkőzésre.
„Küzdeni kell!”, „100 % magyar”, „Hungary”, „Magyar csapat – magyar szív”, „Stop killing the wild birds in Malta!”. Ezen zászlók tulajdonosainak szerencséje volt: a négytagú ellenőrző bizottság engedélyezte, hogy tulajdonosaik kifüggesszék és/vagy lobogtassák ezeket a zászlókat az április elsejei Magyarország–Málta vb-selejtező labdarúgó-mérkőzésen. Igaz, a szigetországban zajló madármészárlást elítélő molinót először fenntartásokkal fogadta a bizottság – lévén annak tartalma nem a futballal kapcsolatos –, ám rövid tanácskozást követően Nyári Dezső, az MLSZ biztonsági bizottságának titkára, Mittó Gábor alezredes, Béres László ezredes és Baranyi József alezredes úgy döntött, hogy kikerülhet a stadionba a felirat.
Az engedélyezés folyamata egyébként a következőképpen nézett ki: a drukker felmutatta transzparensét, amit lefényképeztek, majd a bizottság – a „madaras” esetet leszámítva – néhány másodperc alatt döntött a zászló sorsáról. Csütörtökön minden felirat átment, ám a bizottság tagjai tisztában vannak vele, hogy nem csupán ez a tizenegy lepedő lesz látható a nézőtéren. Nyári elmondása szerint a Budapest peremkerületében álló MLSZ-székházban tartott ellenőrzés irányadó csupán, a helyszínen rengeteg ellenőriznivalója lesz a rendezőknek.
A szempontok mindenesetre adottak: gyűlöletkeltő felirat nem kerülhet a stadionba, és a csütörtökön lepecsételt drapéria sem változtatható meg az összecsapás napjáig. A piros-fehér-zöld nemzeti zászlót minden előzetes engedélyeztetés nélkül lehet lobogtatni, ám ha azokon városok, települések neveit tüntetik fel, akkor azokat a helyszínen be kell mutatni a kapuknál. Minderre Nyári Dezső szerint azért van szükség, mert ha olyan a közelmúltban nagy visszhangot kiváltó falu vagy város neve kerül rá – Tatárszentgyörgyöt hozta példának –, „akkor azt meg fogják vizsgálni”. Ahogy meg fogják vizsgálni azokat a dobokat is, amelyek méretüknél fogva alkalmasak arra, hogy felírjanak rá valamit. Az engedélyező eljárás nem csak egy pecsételésből és „láttamozásból” állt, a molinó kifeszítőjének egy űrlapot kellett kitöltenie, ahol meg kellett adni a transzparens méretét, színét, a függőlegesen, esetleg vízszintesen elhelyezett feliratokat, illetve a rajzokat. Ezenkívül pedig le kell adni a zászlóért „felelősséget vállaló személy” nevét, lakcímét és telefonszámát.
Boros Bánk Levente, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének alelnöke korábban elmondta az MNO-nak, hogy nem lépte meg őket a labdarúgó-szövetség és a rendőrség közös lépése, mivel – fogalmaz Boros – „a véleménynyilvánítás korlátozása már a múlt évben megindult”. Meglátása szerint „alapvető demokratikus jogot sértenek” az ehhez hasonló intézkedések, amelyeket az alelnök szerint „nem lehet elválasztani attól, ami jelenleg politikai, gazdasági és társadalmi téren az országban folyik”. Egy labdarúgószaklap fórumán is óriási felháborodást váltott ki a „cenzúrázás”, volt, aki mindezek kapcsán kijelentette: el sem megy a Magyarország–Málta meccsre.
Korábban írtuk: Összesen 11 zászlót, illetve feliratot mutattak be, s valamennyi megkapta az engedélyt, tehát mindet be lehet vinni a Puskás Ferenc Stadionban április 1-jén sorra kerülő Magyarország-Málta labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésre.
A magyar szövetség tájékoztatása szerint a székházban lezajlott zászló- és transzparens-ellenőrzésen jelen voltak az MLSZ biztonsági bizottságának, valamint a IV., a IX. és a XIX. kerületi rendőrkapitányságok szakemberei. A legnagyobb vitát az engedélyt kiadók között az a transzparens váltotta ki, amellyel készítői arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy Málta szigetén szüntessék be a vonuló madarak vadászatát. Végül ez is "zöld utat" kapott. A többi zászló és transzparens mindegyike gond nélkül átment a rostán.
Az újságírók kérdéseire válaszolva a szakemberek elárulták, amennyiben valaki nem olyan "segédeszközzel" szurkol, melyet engedélyeztek, fellépnek ellene, de a kifogásolt transzparenseket – ha feliratuk nem ütközik jogszabályba – csak levetetik, s elkobozzák a meccs végéig.
Piros-fehér-zöld nemzeti zászlót minden előzetes engedélyeztetés nélkül szabadon lehet lobogtatni, s rajtuk a városok, települések neveit is fel lehet tüntetni, ezeket ugyanakkor még a helyszínen be kell mutatni a kapuknál.
(FN)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése