2013. november 11., hétfő

Horthy-szobor: beszólt az amerikai nagykövetségnek a Jobbik

2013. november 07., csütörtök, 16:05 • Utolsó frissítés: 2013. november 07., csütörtök, 17:02
Szerző: hvg.hu

Címkék: Jobbik; Egyesült Államok; amerikai nagykövet; Horthy-szobor;
A Jobbik szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége "képmutató" csütörtöki közleményével szeretne újból beleavatkozni a magyarországi belügyekbe. A Jobbik szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége "képmutató" csütörtöki közleményével szeretne újból beleavatkozni a magyarországi belügyekbe.
Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője közleményében így reagált arra, hogy az Egyesült Államok elítéli a Horthy-szobor vasárnapi avatását, és szükségesnek tartja, hogy a legmagasabb rangú magyar vezetők is határozottan és egyértelműen ítéljék el a történteket.
A nagykövetség a Jobbikhoz – "egy etnikai gyűlölettel és antiszemitizmussal azonosított magyar politikai párthoz" – köti "a szégyenletes esemény" megrendezését. A Jobbik kedden közölte, a Horthy-szobor vasárnapi felavatása és a hozzá kapcsolódó ünnepi istentisztelet a Szabadság téri Hazatérés Temploma gyülekezetének rendezvénye volt.
Németh Zsolt csütörtöki közleményében arra emlékeztet: az a nagykövetség próbál beavatkozni a magyar belügyekbe, amelyikről kiderült, hogy épületében lehallgató központot működtetnek az amerikai hírszerző szolgálatok. "Egy olyan állam nagykövetsége, aki jogtalan gazdasági előny vagy politikai haszonszerzés, befolyásolás érdekében a Szovjetuniót megszégyenítő módon kémkedik a saját és a világ állampolgárai, intézményei és vezetői ellen" – fogalmaz Németh Zsolt. Véleménye szerint egy ilyen országnak nincsen jogalapja arra, hogy egy demokratikusan megválasztott pártot, annak képviselőit és szavazóit nyilvánosan bíráljon, "hamis billogokkal illessen".
Szerinte a nagykövetségnek arra viszont van lehetősége, hogy nagykövete révén megjelenjen az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt, és ott "egy magyarázat után bocsánatot kérjen a magyaroktól, amiért éveken keresztül agresszíven kémkedtek és kémkednek ellenünk".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése