2013. november 6., szerda

1. nap

Leköpték Gyurcsányt Gergényiék pere előtt

KK, KaG
Forrás: Hír TV
2013. szeptember 17., kedd 19:52
Felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszhatják a 2006-os rendőri brutalitásokat a volt főrendőrök. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének évfordulóján kezdődött a per, 14 egykori és jelenlegi rendőrparancsnok állt ma bíróság előtt, köztük Bene László volt országos és Gergényi Péter egykori budapesti rendőrfőkapitány. A véres tömegoszlatás miatt nem kell felelniük, csak elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolták meg őket: például azért, mert a rendőrökön nem volt azonosító. A bíróság épületénél a 2006-os rendőri brutalitás áldozatai és jogvédők tiltakoztak.Ezúttal nem minden egyenruhás a rendet biztosította a Fővárosi Törvényszéken. 14 volt és jelenlegi rendőrparancsnok ellen indult eljárás. A bíróságnál tüntetők várták őket.
Transzparensekkel és hangos bekiabálásokkal fogadták a volt rendőri vezetőket. A legbrutálisabb rendőrosztag, a Rebisz volt parancsnoka a 2006-os intézkedésekről nem akart nyilatkozni.
Gergényi Péter még a tüntetés előtt megérkezett a bíróságra, így ő kikerülte a demonstrálókat. Nyilatkozni ő sem akart. De Gergényi ügyvédje is szűkszavúan válaszolt. „A véleményem, álláspontom változatlan és határozott, tábornok úr, másodrendű vádlott ártatlan, semmilyen bűncselekményt nem követett el…” – mondta Gulyás Gábor. A tárgyalóteremben az egyik Kossuth téri tüntető műanyag viperát mutatott Gergényi Péternek.
A rendőri vezetők egymás után érkeztek a terembe, heten egyenruhát viseltek, ők jelenleg is az állomány tagjai. A volt főrendőröket nem a brutális tömegoszlatások és szemkilövések, hanem elöljárói intézkedés elmulasztása miatt vonnák felelősségre. Gergényi Pétert például azzal vádolják, hogy a tévészékház ostroma idején ugyan meggyőződött arról, hogy kicsúszik az irányítás a rendőrök kezéből, mégsem intézkedett.
Az elsőrendű vádlott, Bene László a vád szerint nem ellenőrizte, hogy viselnek-e azonosítószámot a rendőrök, ráadásul az őszi véres tömegoszlatások után csak a tévészékház helyszíni parancsnoka, Mittó Gábor ellen indított fegyelmit. „Tudta, hogy a rendőri egységek irányítatlansága miatt teljes káosz alakult ki. Ebben a helyzetben a másodrendű vádlott az Ignácz- és Árvai-jelentés, valamint a negyedrendű vádlott meghallgatása alapján szerzett adatok ismeretében, ezen adatok alapján tudta, hogy egy időben lefolytatott parancsnoki vizsgálat akár katonai bűncselekmény megalapozott gyanúját is feltárhatta volna” – mondta Kiss Attila katonai ügyész.
Kilenc rendőr azért ül a vádlottak padján, mert parancsnokként hiába látták beosztottjaik brutális fellépését október 23-án, nem intézkedtek, és nem is jelentették feletteseiknek a túlkapásokat. Az ügyész több példát hozott a rendőri brutalitásra.
Az ügyben várhatóan 100 tárgyalási nap lesz, 115 tanúval. Volt kormánytagokat és bizottsági elnököket is meghallgatnak majd, feltehetően Gyurcsány Ferencet is beidézik. Csütörtökön a vádlottak kihallgatásával folytatódik a per.

Gyurcsány: Nincs miért bocsánatot kérnem

A tárgyaláson Gyurcsány Ferenc is megjelent, de szerinte nincs miért bocsánatot kérnie. Az épület előtt és bent is több tüntető leköpte a volt miniszterelnököt.
Jogvédő szervezetek tagjai és a 2006-os rendőri brutalitás áldozatai igazgatták a transzparenseket a katonai bíróság előtt. Az őszödi beszéd kiszivárogtatásának 7. évfordulóján a rendőrtábornokok ellen kezdődő perre érkeztek. A tüntetők szerint terrorizmussal kellett volna megvádolni az érintetteket, köztük Gyurcsány Ferencet is, akit hiányoltak a vádlottak padjáról.
„Az egész terrorcselekmény-sorozatnak, amit a magyar nép ellen elkövettek, Gyurcsány Ferenc a fő irányítója, szellemi vezetője a mai napig, most a demokrácia nagy bajnokaként adja el magát, hát őróla majd még beszélünk…” – mondta Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője.
A volt kormányfő tíz perccel a tárgyalás előtt érkezett meg a bíróság épületéhez. Gyurcsány Ferencet az egyik tüntető még a bejáratnál leköpte.
A volt miniszterelnök ma is úgy véli: a rendőrök 2006-ban tették a dolgukat, a sérülésekért ezért továbbra sem kér bocsánatot. Szerinte akkor sem hibázott, amikor a történtek után nem váltotta le a rendőri vezetőket. Gyurcsány Ferenc az épületben is szóváltásba került a tüntetőkkel. Azt mondta: 2006-ban is a szélsőjobboldaliak okozták a zavargásokat.
Gyurcsány Ferenc Vadai Ágnessel a tárgyalási szünetben már rendőri biztosítással akarta elmondani véleményét, de a tüntetők ezt nem hagyták. A volt kormányfő ezután rendőrök gyűrűjében akart távozni. De ekkor is leköpték.
Leköpték Gyurcsányt Gergényiék pere előtt
Leköpték Gyurcsányt Gergényiék pere előtt

Jobbik: ez bohózat

A Jobbik képviselői a tárgyalás szünetében bohózathoz hasonlították a pert, Morvai Krisztina a perrel párhuzamosan, külön eljárásban vizsgáltatná meg a rendőri túlkapásokat. „Azt éreztették folyamatosan Gyurcsány Ferenc és bűntársai, hogy tulajdonképpen ők nyeregben vannak, ez úgy, ahogy van, természetes volt, ami 2006-ban történt. Most újra hatalomra törnek, itt ők egy kampányrendezvényt tartanak, és a magyar nemzet ugyanarra számíthat, mint ami történt 2006 szeptemberében és októberében” – mondta Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője.
A tárgyaláson megjelent az a Szabó Bálint is, aki korábban a Gyurcsány-párt tagja volt, majd pedig azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza az őszödi beszéd kiszivárogtatóinak a nevét. Három MSZP-s és két fideszes politikust nevezett meg. Szabó szerint magánemberként vett részt a tárgyaláson, de több alkalommal is szóváltásba került a tüntetőkkel.

Vadai belügyminiszteri vizsgálatot követel

A 2006-ban brutálisan fellépő rendőrök helyett a mai tárgyalást biztosító egyenruhásokat vonná felelősségre a Gyurcsány-párti Vadai Ágnes. A DK tagja belügyminiszteri vizsgálatot követel, a tüntetőket Vadai Ágnes náci csőcseléknek nevezte és jelentést kér a tárcavezetőtől: többek között arról, hogy hogyan lehettek tüntetők a Fővárosi Törvényszék bejáratánál és a rendőrök miért nézték tétlenül, hogy Gyurcsány Ferencet leköpik.

Kocsis Máté: nincs mindenki a vádlottak padján

A Fidesz az akkori politikai vezetők felelősségre vonását hiányolja. „Annak örülünk, hogy egyáltalán az akkori rendőri vezetők bíróság előtt állnak és abban pedig reménykedünk, hogy a szakmai felelősökön túl az eljárás fényt derít majd a politikai felelősökre is. Az a határozott álláspontunk, hogy nincs mindenki a vádlottak padján, akinek ott lenne a helye ebben az ügyben” – mondta Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése