2013. november 6., szerda

Gumilövedékek 2006-ban

Törvénytelenül lőttek gumilövedékkel PDF Nyomtatás E-mail
2007. augusztus 21.
Magyar Nemzet, 2007. augusztus 17. (Pilhál Tamás)
A Budapesti Nyomozó Ügyészség után csütörtökön a Fővárosi Főügyészség is fehéren-feketén megállapította, hogy a rendőrség törvénytelenül vetett be gumilövedéket tavaly ősszel. Bár Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese még a napokban is azt hangoztatta, hogy jogszerűen vetettek be gumilövedéket október 23-án, információink szerint a rendőrség ezúttal várhatóan tudomásul veszi majd az ügyészség állásfoglalását. A Civil Jogász Bizottság büntetőfeljelentést tesz a törvénytelenségek miatt.
A Fővárosi Főügyészség csütörtökön válaszolt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gumilövedékekkel kapcsolatos állásfoglalására. Az ügyészség újfent megállapította, hogy a törvény előírásait semmibe véve használták azokat a gumilövedékeket, amelyekkel a tavaly őszi tüntetéseken többeknek maradandó egészségkárosodást okoztak – olvasható a tegnapi Magyar Hírlapban. „Az ügyészség egyetértett Bencze József főkapitánnyal abban, hogy az általa hivatkozott belügyminiszteri utasítás nem egyértelműen fogalmaz a kényszerítő eszközök használatáról, a rendőrségi törvény azonban, mint magasabb jogforrás, előírja a rendszerbevételi eljárás lefolytatását” – ismertette a Fővárosi Főügyészség álláspontját Morvai Attila szóvivő. Azt az értelmezést, hogy a gumilövedék használata törvénytelen, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is osztotta, hiszen másfél hónappal az október 23-i brutális és jogsértő akció után, december 6-án Petrétei József akkori tárcavezető intézkedett a lövedékek rendszerbe állításáról. Arra a kérdésre, lesznek-e következményei a megállapításoknak, Morvai Attila azt válaszolta: a rendelkezésre álló adatok alapján nem kezdeményeznek büntetőeljárást.
Németh Lajos, az ORFK helyettes szóvivője lapunknak elmondta: csak azután tudnak reagálni az ügyészség levelére, miután azt kézhez kapják. Így egyelőre arra a kérdésre sem tud választ adni, hogy Bencze József országos főkapitány indít-e fegyelmi eljárásokat az ügyben. Emlékezetes, Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese még a napokban is azt hangoztatta, hogy jogszerűen vetettek be gumilövedéket október 23-án. Ennek ellenére az ORFK – információink szerint – várhatóan tudomásul veszi majd a leírtakat, és nem száll vitába a Fővárosi Főügyészséggel, ami már csak azért is furcsa lenne, hiszen az ügyészség látja el a rendőrség törvényességi felügyeletét.
Völgyesi Miklós, a Civil Jogász Bizottság társelnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: büntetőfeljelentést tesznek azon rendőri vezetők ellen, akik felelősséggel tartoztak a gumilövedék használatáért. Azonban nemcsak a parancsnokok büntetőjogi felelőssége áll meg, hanem a lövedékekkel fej- és testmagasságban tüzelő közrendőröké is, akik súlyos, életveszélyes sérüléseket okoztak az embereknek – mutatott rá a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott büntetőbírája. Kiemelte: a gumilövedékek használata nemcsak a rendszerbevétel elmaradása miatt volt törvénytelen, hanem azért is, mert a rendőrség szolgálati szabályzata kimondja, ezt a kényszerítő eszközt csak „felfegyverkezett” és „ellenszegülő” tömeggel szemben szabad alkalmazni, ráadásul a testi épséget csak a „legszükségesebb mértékben” veszélyeztethetik. Ehhez képest a Hír Televízió több felvételén is jól látszik, amint menekülőkre, békés járókelőkre tüzelnek fejmagasságban a magukból kivetkőzött rendőrök – fogalmazott Völgyesi Miklós.
A Fővárosi Főügyészség rendőrséget elmarasztaló állásfoglalása annyiban nem újdonság, hogy egy másik ügyészségi szerv, a Budapesti Nyomozó Ügyészség már korábban megállapította, hogy a gumilövedékek és az azokat kilövő vadászfegyverek nem voltak rendszerbe állítva. Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Jogvédő Alapítvány több mint húsz különböző rendőri (köztük három elöljárói) bűncselekmény miatt decemberben feljelentést tett a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A feljelentésben, illetve annak kiegészítésében az azonosító jelvények hiánya és az alkalmatlan gázálarcok mellett azt is a rendőri vezetők hibájául rótták fel, hogy október 23-án lehetővé tették a rendőri állománynak a nem rendszeresített sörétes vadászpuskák és gumilövedékek bevetését a békés járókelők ellen, ráadásul sokszor túl közelről, fejre és nyakra célozva.
 A Nemzeti Jogvédő Alapítvány több ügyfelét ilyen fegyverből kilőtt lövedék sebesítette meg, köztük egy fiatalember a fél szemére megvakult, egy, a Fidesz-megemlékezésről hazafelé tartó középkorú hölgy pedig súlyos egészségkárosodást szenvedett, miután közelről nyakon lőtték. A sértettek feljelentései alapján ismeretlen rendőrökkel szemben indult büntetőeljárást a Budapesti Nyomozó Ügyészség júniusban az elkövetők felderíthetetlenségére hivatkozva megszüntette, azonban megállapította, hogy sem a vadászpuskák, sem a lőszerek használatához nem volt meg az ORFK jóváhagyása. A rendészeti miniszter is csak utólag, tavaly december 6-án járult hozzá, hogy az eszközöket rendszerbe állítsák. Ráadásul egy igazságügyi fegyverszakértő vizsgálatából az is kiderült, hogy az érintett fegyverek célzási pontossága nem megfelelő, és csak olyan közelről lehet velük pontosan lőni, ahonnan már életveszélyes sérülést vagy akár halált is okozhatnak. Az igazságügyi szakértő jelentése arra is rávilágított: negyven méternél nagyobb távolságról „reménytelennek tűnt” eltalálni a 25-ször 45 centiméteres célfelületet, miközben ötven méterről a lövedék még behatol a bőr alá.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése