2013. november 13., szerda

Csányi

éttárta a karját a Puskás Ferenc Sportakadémia hoteljének recepciósa a hvg.hu kérdésére, hogy ki vette meg az Alcsútdoboz-Máriavölgy dombjain elterülő, az ország egyik legjobb golfpályáját működtető Pannonia Golf & Country Clubot. Rajta kívül kevesen értesültek még arról Alcsútdobozon, hogy milyen új befektető jelent meg a hazai sport egyik központjává váló térségben: a hvg.hu által megkérdezett lakosok többsége a vállát vonogatta és azt hangoztatta, mindegy, ki a vevő, csak adjon munkát.
A rejtélyes befektető nem más, mint Csányi Sándor bankár fia, a szegedi Pick gyárat is magába foglaló Bonafarm Zrt. vezérigazgatója, Csányi Attila, aki az internetes céginformációs nyilvántartás szerint három hete, november 12-én vásárolta meg a pályát.
Ahol Orbán törzsvendég
Több, a pályán gyakran megforduló játékos a hvg.hu-nak azt mondta, a klubnak rendszeres vendége az Alcsútdobozon gyerekkora egy részét töltő Orbán Viktor is, aki a nyáron többször átugrott Felcsútról meginni egy kávét és szemlélődni a teraszról, de ő nem tartozik a játékosok közé. Ám hiába a miniszterelnök kiemelt figyelme, a klubnak az utóbbi időben nem ment túl jól. A pályát működtető PSU Kft. évről évre veszteséget termelt: 2009-ben mintegy 86 millió forintot, egy évvel később 131 milliót, tavaly pedig 2,6 millió forintot kellett negatívumként elkönyvelnie.
A klub bejárata - milliárdokat ér
Fotó: Stiller Ákos
A területet még 21 évvel ezelőtt egy külföldi házaspár, Alois és Alexandra Windbrechtinger szerezte meg, akik korábban ötmillió eurót fektettek be a golfpályához tartozó teniszpálya, étterem, klubhelyiség és úszótó létrehozásába. (HVG 2003. április 19.) Az francia-osztrák házaspár fejlesztésként hotelt, és még egy golfpályát ígért, ám a tervek megvalósítása már Csányi Attilára marad.
Piaci forrásokból származó információink szerint az ifjabb Csányi 8 millió euró körüli összegért (megközelítőleg 2,2 milliárd forintért) szerezte meg a 300-400 taggal rendelkező Pannonia Golf & Country Clubot üzemeltető kft.-t. A fejlesztések persze újabb milliárdokat jelenthetnek majd. „Hivatalosan engem még nem tájékoztattak, de a golfklubban dolgozó alcsútdoboziaknak tartott eligazításon elhangzott Csányi úr neve, így szereztem tudomást én is az adás-vételről” – közölte a hvg.hu-val Oláh Gyárfás polgármester hozzátéve, a klub évek óta eladó. Mint mondta, nem tudja, hogy az új tulajdonos meg akarja-e valósítani a nívós, tájba illeszkedő apartmantelepet, amelyre az építési engedély is megvan, de reméli, hogy januárban erről is tud majd beszélni Csányival, mert az ünnepek alatt nem akarja ezzel zavarni.
Demján, Vajna és Csányi egy helyen
„A hazai golfélet stagnál, a sportot űzők száma az elmúlt években mintegy 680-ra esett vissza Magyarországon. A szomszédos országokban, Szlovákiában vagy Szlovéniában is minimális emelkedés volt tapasztalható" – mondta a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő, a sportág és az alcsútdobozi pálya helyzetét jól ismerő játékos. Szerinte egy olyan 18 lyukú golfpálya, mint az Alcsútdoboz-máriavölgyi, körülbelül 4 millió euróba kerül, a géppark kialakítására 400 ezer euró további befektetést igényelhet. Ezért szerinte önmagában a pálya nem túl jó befektetés.
18 lyuk, 2,2 milliárd
Fotó: Stiller Ákos
Kővári László, a Golf & Business magazin főszerkesztője szerint jelenleg valóban rizikós egy golfpályába fektetni, ugyanakkor a szolgáltatások színvonalának emelése szerinte növelheti a forgalmat és a bevételt, de ehhez szükség van a tervezett fejlesztésekre. "Az, hogy egy tőkeerős magyar befektető vásárolta meg a projektet azt mutatja, hogy a hazai üzleti kör potenciális lehetőséget lát a golfban" – jegyezte meg Kővári László. Nemcsak Csányi Attilán és a pályán végzendő fejlesztéseken múlik a siker. A térséget évek óta folyamatosan fejlesztik: pár kilométerre van az Orbán Viktor alapította Puskás Ferenc Sportakadémia, Etyeken pedig az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Korda Filmstúdió.
A golfklub és a környék életét felpezsdítheti az a turisztikai fejlesztés is, amit a Puskás Akadémia társadalmi szervezete, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tervez. Idén augusztusban jelentették be, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz fordultak a Bicske-Alcsútdoboz közötti vasúti vonalszakasz rehabilitációja miatt. Ezt azért kérték, hogy egy turisztikai célú, motorvonattal közlekedő nosztalgiavonatot indítsanak a térségben kiépült, illetve kiépülő turisztikai és sportcentrumok, szórakoztató központok összekötésére.
Bár nem mentes az ellentmondásoktól, a Csányi család és a miniszterelnök viszonya közismerten jó. Két hónappal ezelőtt az elmúlt 25 év legtehetségesebb üzletembereként emlegette Orbán Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját. Mindez a Bonafarm-csoport tehenészetének átadóján hangzott el, ahol a kormányfő azt mondta, a bankokról és a földtörvényről folytatott vitáik ellenére sok a közös vonás kettőjükben: mindketten vidékről, faluról küzdötték fel magukat a csúcsra.
"Csak munka legyen"
Csányi Attila úgy látja – közölte a vezérigazgató munkatársa a hvg.hu megkeresésére –, hogy „jól kidolgozott stratégia és gondos irányítás mellett Magyarországon is sikeresen működtethető egy golfklub”.
Csányi Attila - látja a fényt az alagút végén
Fotó: Hernádi Levente Haralamposz
A környező országok példái pedig azt bizonyítják – tette hozzá –, hogy „egy a fővároshoz közeli, nyugat-európai minőségű golfpálya, ahol nemzetközi versenyek is rendezhetők, gazdaságilag is eredményessé tehető, többek között a golfoktatási tevékenység fejlesztésével, a klubház-szolgáltatások javításával és az árpolitika átalakításával”. A Bonafarm mellett új befektetési lehetőségeket kereső vezérigazgató a klub irányítását a magyarországi golféletben ismert, és ez irányú tevékenysége miatt a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is megkapó Damian Macphersonra bízza – jegyezte meg Csányi munkatársa.
A fejlesztés rá is fér a településre, ugyanis a faluban elárvult üzlethelyiségek sorakoznak egymás mellett: zárva van a kávézó, a szépségszalon, a virág-ajándék bolt és nem fogad vendégeket a sarkon lévő söröző-pizzéria sem. A falu központjának ürességét enyhíti a polgármesteri hivatal előtt felállított karácsonyfa. A kocsma törzsvendégei azt mondták a hvg.hu helyszínen járó riporterének, mindegy, ki a befektető, csak történjen már valami, legyen több munkalehetősége a helybelieknek, és a nagyobb átmenő forgalom a vendéglátás fejlődésének is jót tehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése