2013. március 20., szerda

Szaniszló kitüntetése a BBC-t is foglalkoztatja

A brit közszolgálati média is beszámolt Szaniszló Ferenc Táncsics-díjáról. A BBC weboldalán megjelent cikk bevezetőjében Szaniszlót "antiszemita és rasszista kijelentései miatt sokat támadott tévés újságírónak" titulálják.
A cikkben megemlítik, hogy többek között Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete is rosszallását fejezte ki a díjazott személye miatt. "Nem a megfelelő díjat adták, nem a megfelelő személynek. Miközben a két ország az antiszemitizmus elleni harcban közösen vesz részt, egy ilyen kitüntetés nagyon rossz üzenetet közvetíthet a világnak."
A britek arról is beszámolnak, hogy a kitüntetés korábbi díjazottjai sorban adják vissza az elismerést, ezzel tiltakozva Szaniszló személye ellen. Nemcsak a tévés miatt áll a bál, olvasható a cikkben, hanem két további kitüntetett, Bakay Kornél archeológus és Petrás János rockzenész miatt is, akik antiszemita kijelentéseik és szélsőjobboldali nézeteik miatt méltatlanok egy ilyen magas rangú állami kitüntetésre.
A BBC a Heti Válasz egy cikkére hivatkozva megjegyzi, hogy a kitüntetést az egyébként főleg jobboldali tagokból álló bizottság sem javasolta Szaniszlónak, de ez Emberi Erőforrások Minisztériumában valaki felülbírálhatta őket.cikkben szó esik Balog Zoltán miniszter kínos magyarázkodásáról is, aki azzal védekezett, hogy nem tudta leellenőrizni minden kitüntetésre felterjesztett személy hátterét. A BBC kitér arra is, hogy a Fidesz-kormány többször került kellemetlen helyzetbe rasszista vagy antiszemita kijelentések miatt, amiket a párthoz közel álló személyek, például Bayer Zsolt tettek a múltban.(Index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése