2013. március 20., szerda

Szaniszló Ferenc Táncsics-díjas – a MÚOSZ nélkül döntöttek
2013. március 14. csütörtök, 13:12
utolsó frissítés: 2013. március 15. péntek, 11:50
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 15-e alkalmából Táncsics-díjjal tüntette ki Novotny Zoltánt, Vertse Márta Ágnest és Szaniszló Ferencet, akinek az Echo TV-n vezetett Világ-panoráma című műsora ellen a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda is bejelentést tett rasszizmus miatt. A MÚOSZ nem vett részt a kuratórium munkájában. Több jogvédő szervezet is tiltakozik. Neves újságírók jelezték: visszaadják a díjat. Balog Zoltán azt mondja: nem tudta, kit tüntetett ki.
Március 15-e alkalmából Táncsics Mihály-díjat vehetett át Szaniszló Ferenc újságíró, aki az Echo TV-n Világ-panoráma címmel készít nem egyszer kisebbségeket támadó műsort, amely sokszor számol be összeesküvés-elméletekről (például arról, hogy a mohácsi csata elvesztéséről egy zsidó uzsorás-család tehet).

A MÚOSZ nem vett részt a Táncsics-kuratórium munkájában
„A díjazottakról döntő kuratórium összeállítása tavaly decemberben az előző évektől eltérően nem a szakmai szervezetek ajánlásait tiszteletben tartva történt, arról a miniszter döntött ” – tudta meg az eMasa Tóth Károlytól, a MÚOSZ elnökétől, aki hangsúlyozta: – „A MÚOSZ-nak semmi köze Szaniszló Ferenc jelöléséhez. A mi jelöltünk az öttagú kuratóriumba Domány András, a Magyar Rádió korábbi parlamenti tudósítója, tavaly Táncsics-díjjal elismert kollégánk volt, a díjra pedig Farkas Zoltánt, a HVG munkatársát jelöltük. Egyik jelöltünket se fogadta el a minisztérium.”
A Világ-panoráma ellen tavaly a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda bejelentést tett az NMHH-nál, mert meglátásuk szerint Szaniszló Ferenc műsorvezető olyan nyílt, rasszista kijelentésekkel és fordulatokkal élt, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy fokozzák a roma nézőkben a kirekesztettség és megalázottság érzését – emlékeztetett az Index.

Az NMHH Médiatanácsa a bejelentést követően megvizsgálta a műsort, és 2011 szeptemberében 500 ezer forintos bírságot szabott ki az Echo TV-re, mivel a médiaszolgáltató megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására, valamint a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezéseket.


Szaniszló Ferenc szerint a cigányok már levetették emberségüket

Az Index megkérdezte az EMMI-t, hogy ki javasolta díjra az összeesküvés-elméleteiről és kirekesztő megjegyzéseiről közismert újságírót és miért gondolta úgy a miniszter, hogy meg is érdemli Szaniszló a legrangosabb állami újságíróknak alapított díjat. A minisztérium azonban ezidáig nem reagált a megkeresésükre.

Civil szervezetek tiltakoznak

A kisebbségi jogvédők azonban felháborodtak a kitüntetés miatt. Setét Jenő, az Ide tartozunk! – Roma Közösségi Hálózat vezetője, civil polgárjogi aktivista az Indexnek elmondta, hogy „megdöbbenéssel töltött el a hír, hogy Szaniszló állami kitüntetést kap. Az a Szaniszló, aki szerint egy nemzetközi összeeesküvés irányítja a jelenlegi magyar kormányt is, aki folyamatosan konfliktust szít a szomszéd országokkal, és aki megengedhetetlen uszító módon nyilatkozik a romákról”. Horváth Aladár polgárjogi aktivista úgy reagált a hírre, hogy „Szaniszló nézeteit én egy harmadosztályú, avítt nyilaskeresztes gondolkodásmódnak tartom, amelyik kormány az ő munkásságát Táncsics-díjjal jutalmazza […], arról a kormányról sincs jobb véleményem. Mindez március 15-e és a március 21-ei antirasszista világnap előtt komoly figyelmeztetés, hogy ez az egykor köztársaságként funkcionáló ország jelen kormányzata hogyan viszonyul hozzánk. Ez egy nyílt hadüzenet egy agyontaposott, megalázott nép felé.”

Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy „azzal, hogy a magyar kormány magas állami kitüntetésben részesítette az Echo TV műsorvezetőjét, gyakorlatilag legitimálja a kisebbségekkel, jelesül a romákkal szembeni kirekesztést és gyűlöletkeltést. A NEKI tiltakozik a felháborító döntés miatt”.

Több neves újságíró is visszaadja a díjat

A Népszava főszerkesztője, Németh Péter visszaadja 1995-ben kapott Táncsics-díját, így kíván tiltakozni az ellen, hogy Szaniszló Ferenc, az Echo Televízió munkatársa is megkapta ezt a kitüntetést. A főszerkesztő azzal indokolta döntését: elfogadhatatlan, hogy olyan valakivel legyen egy sorban, akinek szinte egyetlen gondolatával sem tud egyetérteni.

„Természetesen nem a nézetkülönbségekről van szó, hanem azokról a taszító eszmékről, amelyeket folyamatosan hirdet a műsoraiban. Ezt a nehéz döntést azért hoztam meg, mert semmilyen módon nem akarok azonos lapon szerepelni egy ilyen emberrel. Számomra eddig büszkeség volt, hogy Táncsics-díjas vagyok, de ez mostantól, sajnos, vállalhatatlan” – idézi az Index Németh Péter közleményét.

Ezt követően a Klubrádió élő adásában Rangos Katalin és Bolgár György, majd Vince Mátyás, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke és Horváth Zoltán, aki elsők között kapta meg a díjat 1990-ben, is csatlakozott és bejelentette: visszaadja a Táncsics-díjat, mert nem akar asszisztálni a szakmai szempontokat mellőző döntési mechanizmushoz és mert nem vállal közösséget Szaniszló Ferenccel. Nej György a Facebookon tette közzé álláspontját: az előbbiek mellett a magyar kormány szélsőjobboldallal kapcsolatos magatartása miatt mától nem tekinti magát a Táncsics-díj kitüntetettjének. A Klubrádióban szombaton délelőtt elhangzott: Benda László is lemond a díjról.

Tamás Ervin, a Népszabadság korábbi főszerkesztő-helyettese is úgy döntött, megválik a díjtól. Révész Sándor, a lap munkatársa, valamint a Népszabadság korábbi és a Vasárnapi Hírek jelenlegi főszerkesztő-helyettese, Zalai István is. A díjjal együtt kapott pénzt mindhárman egy később kiválasztandó alapítvány számlájára utalják át – írja a Népszabadság Online.

Balog Zoltán: nem ismertem Szaniszló munkásságát

Balog Zoltánnak nem volt tudomása Szaniszló Ferenc sértő megnyilvánulásairól. Az emberi erőforrások minisztere a díj odaítélésével kapcsoltban azt mondta: Szaniszló nyilatkozatai „mind személyes hitvallásával, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek” – idézi a minisztert az MTI.

A tárca vezetője közölte: „2013. március 15-e alkalmából egy újságírói szervezet javaslatára Táncsics Mihály-díjat adományoztam Szaniszló Ferenc újságírónak. Ezt a döntést úgy hoztam meg, hogy nem volt tudomásom a korábban komoly szakmai színvonalon dolgozó külpolitikai szerkesztő és újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól. Ezek mind személyes hitvallásommal, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek”.

„Ezen nézetek ismeretében nem fogadtam volna el az elém terjesztett javaslatot. Mivel a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatomat tudom kifejezni a rossz döntés miatt” – közölte Balog Zoltán. „Ez az eset még inkább tudatosítja bennem azt a felelősséget, melyet a több száz jelölt közötti választás jelent úgy, hogy nincs lehetőségem mindegyikük teljes életútjának megismerésére” – áll a miniszter nyilatkozatában.

Novotny Zoltán és Vertse Márta Ágnes is Táncsics-díjasok

Szaniszlón kívül Táncsics Mihály-díjat vehetett át Novotny Zoltán és Vertse Márta Ágnes is. Novotny Zoltán 1966 óta sportriporter. A Magyar Rádió örökös tagja, aranytollas újságíró, a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje. 1968 óta valamennyi nyári olimpiáról közvetített. 2004-ben lett a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke, s tagja a Magyarországi Evangélikus Egyház sajtóbizottságának.

Vertse Márta Ágnes a Vatikáni Rádió magyar adásának felelős szerkesztője. Vertse 1983 óta dolgozik a magyar műsorban.
eMasa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése