2013. március 25., hétfő

A megsértődött Madame Sarkozy

A francia sajtó arról csemegézett a minap, hogy Carla Bruni, Sarkozy volt államfő hitvese közölte, április elsején új sanzon lemeze jelenik meg.


Önmagában ez nem volna esemény, mert néhány tiszteletlen hírlapíró megjegyezte, őnagysága vitathatatlanul profi szerző és előadó, de nem a legjelesebbek közül való, nem mérhető a klasszikusokkal. A föltűnést az keltette, hogy az olasz arisztokrata családból származó hölgy kétségtelenül finoman, de sejtette, a Little French Songs, kis francia dalocskák kiadványának egyik szereplője, A pingvin című szám "hőse" nem más, mint férje utóda, François Hollande. Azért pingvin, mert szerinte csetlik, botlik, mint a jégmezők esetlen madara, igazán maga sem tudja, mit is akar. A politikai visszhang vegyes, az egyik szocialista szenátor úgy nyilatkozott, "nem láttam, nem hallottam, nem érdekel". Ezzel szemben Nicolas Sarkozy pártjának egyik vezéralakja, Christian Jacob képviselő azt mondta, Carla Bruni célzása arra, hogy Hollande "neveletlen, rossz modorú, kissé elsietett. Magam, - jegyezte meg a politikus - tudnék más véleményt is mondani Hollande-ról, de ez túlságosan is hevenyészett, meggondolatlan". A Le Figaro pedig, amely fönntartás nélkül Sarkozy híve, azt írta, "Carla Bruni dalocskája, mind hangulatában, mind stílusában, asszonyi bosszú". A Libération pedig idézte az RTL kereskedelmi televízió egyik népszerű riporterét, Alba Venturát, aki szerint a sanzon "nem elegáns, csípős szövege fölidézi, hogy Sarkozyék rosszul emésztették meg a hatalomvesztést".

És bizonyíték gyanánt idéz is néhány sort, "hé, pingvin, ha legközelebb találkoznék veled, megtanítanálak rá, hogyan kell kezet csókolni".
Megint mások megjegyezték, Carla Bruni azon sértődött meg, hogy a hatalom átadáskor Hollande az Élysée lépcsőjén vett búcsút elődjétől, és nem kísérte le őket a kocsiig. A zsörtölődés egybeesik azzal, hogy a francia sajtó napok óta harsogja, Sarkozy 2017-re bosszút forral.



Várkonyi Tibor /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése