2013. március 20., szerda

György Péter írt Balognak: kitüntetted a Szálasi-kultusz propagátorát 2013. március 19., kedd,

Tudom, hogy számodra Szálasi Ferenc kultusza elfogadhatatlan, különben nem fordulnék hozzád ezzel a levéllel, csakhogy Te mégis kitüntetted a kortárs Szálasi-kultusz lelkes propagátorát – írja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek címzett, a Népszabadságban megjelent nyílt levelében György Péter esztéta.
Láttam, hogy korrekten elnézést kértél Szaniszló Ferenc ügyében, de meg kell említsek egy másik esetet – kezdi Balog Zoltán miniszternek írt levelében György Péter esztéta. Mint ismeretes, Balog a múlt héten szabadkozni kényszerült amiatt, hogy bár nem volt tisztában kirekesztő nézeteivel, és a szakmai bizottság sem támogatta, mégis kitüntetést adott át Szaniszló Ferenc Echo TV-s újságírónak, annak visszavonásáért már az amerikai nagykövetség és Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is szót emelt.
Fotó: Stiller Ákos
A György Péter által említett másik eset Bakay Kornél múlt heti tisztikereszt-kitüntetése, a régész 2003-ban ugyanis a szombathelyi múzeum igazgatójaként kiállítást rendezett Szálasi katonáiról. Tudom, hogy számodra Szálasi Ferenc kultusza elfogadhatatlan, különben nem fordulnék hozzád ezzel a levéllel, csakhogy Te mégis kitüntetted a kortárs Szálasi-kultusz lelkes propagátorát – írja György Péter a miniszternek a Népszabadságban megjelent levélben. Ha bármiféle jelentőséget is tulajdonítasz az állami kitüntetések rendszerének, akkor kétségbevonhatatlan, hogy ami történt, világosan legitimálja Bakay régész nézeteit – teszi hozzá az ELTE BTK tanára.
György Péter, akinek – Heller Ágneshez hasonlóan – a múlt héten egyetemi szobája névtáblájára ragasztottak antiszemita matricát, azt írja Balognak: "Pontosan tudom, hogy Téged személyesen milyen távolság választ el az antiszemita kultúrától. De vajon milyen távolság választja el a minisztert?"
Bakay Kornélról a hvg.hu is megemlékezett múlt heti, a kitüntetetteket taglaló cikkében. Mint írtuk, László Gyula egykori tanítványa a diploma megszerzése után tanárképző főiskolákon tanított, majd átigazolt a sumér-magyar rokonságot hirdető Badinyi-Jós Ferenc által alapított (egyetemi ranggal nem rendelkező) Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemre. A következő években kétszer hívta fel magára a figyelmet, 2003-ban „Horthy katonái – Szálasi nyilasai” címmel nyílt kiállítása, 2004-ben pedig „alternatív általános iskolai történelem tankönyvsorozatot” indított, amelyben többek között kétségbe vonja a darwini evolúciós elméletet, az őskori barlangfestményeken magyar rovásírást vél felfedezni, a magyarságot a hunokkal, szkítákkal, sőt a kelta, etruszk, görög népekkel rokonította, Jézust pedig nem zsidó, hanem párthus származásúnak nevezte.
Bakay a zsidókról általánosítva kijelentette, „mindig feszültségben éltek a többi néppel”, és például a középkori rabszolgakereskedelmet a zsidóknak tulajdonítja. A történész közéleti szerepet is vállalt, 1994-ben és 2002-ben a MIÉP parlamenti képviselőjeként indult a választásokon, majd részt vett a kőszegi Polgári Kaszinó megalapításában.
Balog miniszter tüntette ki március 15. alkalmából Petrás Jánost, a Kárpátia zenekar énekes-basszusgitárosát is, aki viszont azzal vált ismertté, hogy koncert közben nyíltan szidja és gúnyolja a melegeket.(HVG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése