2013. március 25., hétfő

Gyökeréig igazságtalan

Törvényjavaslatot terjesztenek hétfőn az Országgyűlés elé a szocialisták a közüzemi díjak forgalmi adójának öt százalékra csökkentéséről, kedden pedig elkezdődik a részletes vita az újabb rezsicsökkentésről szóló jogszabályról. A közüzemi díjak erőszakos lefaragása szakértők szerint olyan "ajándék", amelyet a Fidesz-kormány többszörösen megfizettet a lakossággal.A kormányzat rezsicsökkentési tervei társadalmi szempontból mélységesen igazságtalanok, miután a tíz százalékos árcsökkentéssel a jómódú, magas fogyasztású családoknak kedveznek. Eközben a legelesettebb családok, amelyek nem gázzal, vagy távhővel fűtenek, és a villanyszámlán is minden lehetséges módon spórolnak, nem, vagy alig érezhetően részesülnek az árengedményből - nyilatkozta lapunknak Tukacs István. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának tagja szerint az lenne megfelelő és fenntartható segítség a kormányzat részéről, ha az alapvető élelmiszerek mellett a közüzemi díjak áfáját is öt százalékra csökkentené a kabinet. Az MSZP ma terjeszti a parlament elé az erre vonatkozó javaslatát.Kedden viszont megkezdi az Országgyűlés az újabb rezsicsökkentési törvényről szóló részletes vitát. A javaslat az áram, a földgáz és a távhő árának január 1-jei csökkentése mellett rögzíti a víz-,a csatorna- és a szemétszállítási díjak tízszázalékos mérséklését is július 1-jével, és kötelezővé teszi ennek feltüntetését a számlákon. Ha a szolgáltató ennek nem tesz eleget és a fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a szerződésszegést, akkor a társaságnak tízezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztónak - áll a törvény tervezetében. A jogszabályról feltehetően a jövő héten tartja a végszavazást a parlament.

Az energiaárakon jelenleg a kormány tesz zsebre extra profitot, nem a szolgáltatók, amelyek a lakossági üzletágban már évek óta veszteségesek - mutatnak rá szakértők. A díjak döntő hányada - több mint 70 százaléka - ugyanis különböző adók és áttételes díjak formájában a kormányt gazdagítja. Ezért a kormánynak kellene lemondania az éves szinten több száz milliárd forintos bevételei, vagyis extra profitja egy részéről a családok javára, nem pedig a közműcégek tönkretétele segítségével kellene szavazatokra vadásznia az Orbán-kabinetnek - állítják hozzáértők.

Méginkább igazságtalan a kormányzat "adományozó" rezsipolitikája annak fényében, hogy az elmúlt évben csak az új adók bevezetésével több mint évi 100 ezer forint többlet-terhet rótt az Orbán-kormány a családokra, miközben a mostani közüzemi díjcsökkentés csak átlagosan néhány ezer forint megtakarítást jelent a háztartásoknak - jegyezte meg Tukacs István.

A Policy Agenda napokban közzétett elemzéséből pedig kiderül, hogy a beharagozott tíz százalékos víz, csatorna és hulladékszállítási tarifa csökkentéssel még azokat az áremeléseket sem kompenzálják, amelyek az Orbán-éra elmúlt három éve alatt következtek be. Az elmúlt időszak árnövekedéseinek ellensúlyozására ugyanis legalább 15 százalékos árcsökkentésre lenne szükség. Vagyis a Fidesz még azt sem adja vissza, amit elvett a családoktól, így tényleges támogatásról végképp nem lehet beszélni.

A szocialista szakpolitikus szerint a mostani "ajándéknak" beállított díjmérsékléssel többszörösen is becsapja a Fidesz-kormány az embereket. A számlát ugyanis nem a kormány állja, hanem maguk a felhasználók fizetik. A kormányzat ugyanis nem tesz mást, mint az egyik fogyasztói csoport zsebéből áthelyezi a forrásokat a másikéba. A távhő árak csökkentését például az áramfogyasztók fizetik a villanyszámlába épített egyik költségtételen keresztül, míg a lakossági villamosenergia felhasználók áramdíjának tíz százalékos lefaragását az ipari fogyasztók fizetik meg. A zömében önkormányzati tulajdonban lévő víz, csatorna, illetve szemétszállítási szolgáltatók kényszerű árcsökkentés miatti veszteségeit pedig az önkormányzatok lesznek kénytelenek finanszírozni - az adófizetők pénzéből. Vagyis a társadalomnak jelentős kiadást jelent a közüzemi tarifák erőszakos mérséklése és előbb-utóbb bebizonyosodik, hogy a családok többszörösen megfizetik a Fidesz "ajándékát".
Róna: gyökeresen igazságtalan a rezsicsökkentés

A Fidesz- kabinet rezsicsökkentési intézkedése igazságtalan - nyilatkozta Róna Péter. A közgazdász az LMP tisztújító kongresszusán úgy fogalmazott: a magyar társadalomban ma még nincs meg az a képesség, hogy felismerje, az Orbán-kormány rezsicsökkentési javaslata a gyökeréig igazságtalan. Az LMP által életre hívott Ökopolisz alapítvány társelnöke szerint újra kell tárgyalni a multinacionális vállalatokkal, tágabb értelemben pedig a nyugattal kialkudott korábbi megállapodást. Ugyanis az, ami most van, megbukott - tette hozzá.

Fokozódik a szolgáltatóellenesség: van, aki razziát követel

A Fidesz szolgáltató-ellenes kommunikációja nem maradt hatástalan: a hétvégén átfogó fogyasztóvédelmi razzia beindítását követelte a kormánytól "a közműcégek visszaéléseinek felderítésére" a Jobbik. Szerintük egyes közműcégek és az általuk használt "visszaélési formák térnyerése" csorbítja a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos törekvéseit. Egyes közműcégek például a válság, vagy a rezsicsökkentés miatt kieső bevételek egy részét úgy próbálják pótolni, hogy a gyenge fizetési hajlandóságú ügyfeleket elkezdték "fokozottan és indokolatlanul vegzálni". Ennek részeként - a párt tapasztalatai szerint - egyes cégek akár magánnyomozókat is bevetnek az ügyfelek ellen, vagy egységesen 540 ezer forintban határozzák meg a fizetendő kötbért, vagy kiadják a követeléseiket magáncégeknek, vagy a mérőóra hitelességéről a saját szakértőjük dönt, aki így érdekelt lehet abban, hogy hibásnak találja a mérőórát. Az ellenzéki párt szerint egyébként 30 százalékos csökkentést is "elviselne a rendszer".



I.J. / Népszava

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése