2013. március 20., szerda

Navracsics: Elképesztő az uniós biztos nyilatkozata


Viviane Reding kijelentései - miszerint az uniós biztos egy lapinterjúban párhuzamot vont a Tobin-ügy és a magyar igazságszolgáltatás függetlensége között - a politikus képességét kérdőjelezik meg - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter a 180 percben.
Létrehozva: 2013. március 19., 10:09 | Utoljára frissítve: 2013. március 19., 10:18
A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában kifejtette: nem jogi észrevételek azok, amelyek azt firtatják, „miért kellett ilyen gyorsan” végrehajtani az alaptörvény-módosítást, vagy „miért kellett két éven belül már negyedszer” változtatni. A miniszter emlékeztetett: a kormány korábban is hangsúlyozta, akkor érdemes vizsgálni a kérdést, ha az alaptörvény-módosításban szereplő rendelkezések részleteit szabályozó sarkalatos törvények is elkészülnek.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének szavaira reagálva, miszerint a negyedik módosítás a kormány válasza egy olyan alkotmánybírósági döntésre, amellyel nem értett egyet, Navracsics Tibor kijelentette: nem ellentétes az alkotmánybíróság döntésével, hanem éppenséggel annak megfelelő a lépés, amit tettek.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter elképesztőnek nevezte a 180 percben, hogy Viviane Reding uniós biztos egy lapinterjúban párhuzamot vont a Tobin-ügy és a magyar igazságszolgáltatás függetlensége között. Navracsics Tibor felidézte: a Leányfalun két gyermeket halálra gázoló férfira 2002-ben szabtak ki 3 év fogházbüntetést, Magyarország pedig azóta kéri a férfi kiadatását, vagy az ítélet végrehajtását.

A miniszter Viviane Redingnek küldött nyílt levelében rögzítette: „nem tűnik helyénvalónak az, hogy (…) az alapvető jogok védelméért felelős biztos összemosson egy 2002-ben hozott bírósági ítélet végrehajtása iránti igényt a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét érintő jelenlegi politikai vitákkal”. Ha Viviane Reding ilyen fogalmakban és időtávokban gondolkodik, vádaskodik, az megkérdőjelezi a képességeit – jelentette ki Navracsics Tibor.

Az elmúlt napok kormányzati és katasztrófavédelmi intézkedéseit bíráló ellenzéki nyilatkozatokra reagálva a miniszter kijelentette: 2006 augusztusában egy felelőtlen kormány az időjárás-jelentés figyelmeztetése ellenére sem mondta le az augusztus 20-i ünnepségeket, és így idéztek elő halálos tömegszerencsétlenséget, ezzel szemben most egy felelős kormány a figyelmeztetés miatt lemondta a szabadtéri rendezvényeket és erre kérte a pártokat, társadalmi szervezeteket is.
(hirado.hu) Fidesz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése