2013. március 20., szerda

Orbán Viktor és Pintér Sándor megsért pár KRESZ szabályt, de megtudják két nap után az igazságot

De, elment az idő, ha jól látom!” – mondja „mély empátiával” Orbán embere (megerősített források szerint maga Pintér Sándor) a két napja veszteglő kamionosnak.
Orbán is megsért pár KRESZ szabályt, de két nap után megtudja az igazságot, ez viszont nem nagyon érdekli.

A következőkben bevallottan kekeckedni fogok. Ennek pedig az az oka, hogy Orbán Viktor botrányosan leszerepelt az ünnepi hétvégén. Nekem számtalan gondom van Orbán Viktor társadalom-, gazdaság-, oktatás- stb. politikájával, de most nem ezekről van szó. Amit becsültem Orbán Viktorban, az eddig a határozottsága volt, ami bajban jól jön. Vagy rosszul, de erre nem is mertem gondolni.
Mivel közlekedési, autós és érdekvédő honlap vagyunk, csakis e tárgykörben vizsgáljuk azt, hogy:
a.) a vészhelyzetben az egész kormány leszerepelt,
b.) az őket ért kritikákat figyelmen kívül hagyták,
c.) a tanulság levonása, és felelősségre vonás helyett megdicsérték egymást,
d.) haladéktalanul belekezdtek a hazudozásba és önfényezésbe,
e.) de még ezt is nagyon rosszul csinálják.

A felsorolt a-e pontoktól nagyon felháborodtam, ezért engedtessen meg nekem, hogy kicsit ingerült legyek. No, annyira nem, mint a Fideszes Deutsch Tamás aki a neten név szerint elküldött engem, hogy hová, azt én nem írom le, mert mégis. Ide kattintva olvashatják.
Ennek alapján én is elküldhetném őket, az egész baráti kőrt, de nem teszem, ehelyett kicsit nevetgélek rajtuk, hogy milyen butácskák is a magukat okosnak hívő országvezetőink. De az eset komoly aggodalomra ad okot!





Elrettentő ez a kis riportfilm, különösen az első rövid részlet. Beszéljünk most arról, ahol O.V. felveszi a bandukoló párt. Magam is sokat készítettem hasonlót, és egész jó a riporter, bár az hiba és modorosság, hogy enyhe tájszólásban kérdez. Ezzel próbálja a közvetlenség képzetét kelteni, na meg a hanyag hangsúlyozással. Egyszerű emberre veszi a figurát, gondolván így kell beszélni a nép – egyszerűnek hitt – gyermekével. Ezt például én egyből kikérem magamnak a nép nevében. Olyan ez, mint hogy a gyerekkel sem gügyög az érttelmes ember, hanem beszél neki. Persze ez is feltételez bizonyos fokú intelligenciát.
Ha nem tudnánk kicsoda,a sofőr, azt hihetnők, lekezelő egy kicsit, de mi tudjuk: Ő nem olyan. Pedig nagy sztár, Miniszterelnök. Csak úgy megy egy mikrobusszal, maga vezet. TEK sem előtte, sem utána. (A filmen nem, a valóságban persze, hogy igen!)  Most, szombaton, két nappal a hóvihar után, személyes jelenléttel és PR filmekkel próbálja elterelni a figyelmet kormánya tehetetlenségéről és azokról a fiaskókról, amelyeket saját rosszul sikerült kijelentéseinek köszönhet. Nehéz lehet ez a munka, de ezt nem tudhatom, mert a dolog nem csereszabatos. A riporter nem miniszterelnökösködhet, ha kedve tartja, egy kicsit sem. Riportfilmet viszont készítettem pár százat (ezret) és bizton mondhatom, ilyen szituáció nincs. Emberek így nem viselkednek. Vagy megismerik a sztárriportert, és akkor azt jelzik, legalább egy hangsúllyal, felkiáltással, vagy nem ismerik meg. De akkor nincsenek így megszeppenve. Itt van pédául a hölygy, B. Katalin, csíkszeredai fodrász-kozmetikus. A Facebookon kedvencként jelőlte be Révész Máriuszt. Most meg megáll neki, maga Orbán Viktor, és el sem ájul?!  Ez nem valós helyzet. Olyan sincs, hogy valakiknek a képébe dugnak egy kamerát és ezt szótlanul tűrik. A minimum az, hogy visszakérdeznek. Kik Önök? Vagy a legrosszabb és legtöbb esetben: benne leszek a tévében? Majd megkérdik melyikben és mikor. Ilyen szituáció tehát nincs – szerintem. Ha pedig csak eljátszották nekünk, mint Putyin a tigrisvadászt, akkor vonjuk le a tanulságot. Nekünk ilyen hős jutott. Legyőzi a riportalanyt. Puszta kézzel!

Kamionos párt segített ki Orbán az M1-esen
[origo], 2013. március 16., szombat
Kisegített egy az M1-es autópálya szélén gyalogló fiatalt párt az épp a helyzetről tájékozódó miniszterelnök, és kisbuszával elvitte őket az út szélén hagyott kamionjukig. A délutáni esetről készült videó már fel is került a kormányfő Facebook-oldalára.

Az első után, megnéztem a filmecskét mégegyszer.
„Bevásároltak, mennek vissza a kocsijukhoz” – mondja Pintér Sándor már 100 méteres távolságból. Akkor még nem látjuk, mi van a sétáló pár kezében. De ő már igen. Aztán látjuk is a szatyrot közeliben. Piros arany sejlik át a csomagoláson. Hát a fene tudja, lehet, hogy ezt nem a berendező válogatta össze, de gyanús. Olyan „szatyros” szatyor, ha értik, amit mondani akarok.  Egy olyan országban, ahol Szaniszló nem kávét hord a furcsa ízlésű szerkesztőjének, hanem újságíróknak szánt kitüntetést kap, nos ott egy ilyen film már nem is számít meglepőnek. Csak kínosnak, de nagyon!

Hogy nem csak nekem vannak kétségeim, mutatja egy komment, amit Orbán Viktor hivatalos lapján találtam, a kisfilm alatti hozzászólások között:

„Ügyesen kocsikázik Piktor atyánk, mikor meglát két gyalogost az autópályán. A cselekmény szerint otthagyták autójukat, és elgyalogoltak egy TESCO-ba, most épp tartanak vissza az autóhoz. A pálya sík üres. Az pálya túloldalán látszik, hogy egy egyszerű lehajtós pihenőhely van ott. A kijárataik közel vannak egymáshoz, ez alapján bogarásztam az autópályán. Egy ilyet találtam, a Liget vagy más néven Grébics pihenőt, a 73 km-nél. Körülbelül egy km-t autóznak, akkor a látható tábla a 74-es lehet. A legközelebbi Tesco 8,6 km, odavissza 17. Szép túra. Mondják, hogy előrébb áll a kamion kicsivel, illetve kettő kamion áll ott. Az egyiket mentik, az érthető. Más autó se közel, se távol, de derék székely testvéreink meg sem lepődnek, igaz legalább 3 órán keresztül sétáltak, vásároltak, az út közben teljesen kiürült. Mert ha már akkor üres volt, mikor elindultak, akkor csak nem vállalkoznak ekkora útra. Ez ellene szól annak is, hogy elvitték őket, mert miért stoppoltak volna visszafelé, ha üres a pálya? És ha nem gyalogoltak, akkor meg irreálisan rövid idő alatt tűnt el minden autó. Sőt, nagyon jól tudta, hogy két kamion van csak ott. És az egyiket épp mentik. Bár legutoljára 3 órája látta, az akkor még beállt pályán, több száz autó között.”

Ez volt az a pillanat amikor megnéztem még párszor a filmet.
Ennek alapján a sofőr, maga Orbán Viktor többször is megszegte a hatályos KRESZ szabályokat. Jó lenne, ha a rendőrség a film alapján küldené a csekket, mint a segítségnyújtás közben árokba csúszó autósnak. (Ez egy másik vélt botrány. A rendőrség cáfolja, a kárvallott pedig a rendőrséget cáfolja.)

Azt a hosszú filmből tudjuk, hogy Orbán Viktor, és Pintér Sándor be volt kötve, de a felvett utasokat egyikük sem figyelmezteti a biztonsági öv használatára, és miközben ők nem kötik be magukat, elindulnak. Ezzel a Miniszterelnök megszegi a KRESZ 48.§ 4. pontját, a Belügyminiszter pedig asszisztál ehhez.

„A külön jogszabályban meghatározott M1, M2, M3, N1, N2, N3 kategóriájú gépkocsiban, amelynek meghatározott üléseit biztonsági övvel kell felszerelni, továbbá olyan járműben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni."

Az 5/b pont rámutat a Miniszterelnök személyes felelősségére is:
"a járművezető által tájékoztatni kell a biztonsági övek kötelező használatáról."

Ezt Orbán ugyanúgy elmulasztotta, mint sok fontos kérdésben a társadalmi vitát.
De szabályt sért jogvégzett vezetőnk az ajtók ki-be csukásakor is (3 esetben), mert:
„23§ (3) A jármű ajtaját az utas csak akkor nyithatja ki, ha ezzel a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti." Bekötetlen utasoknál ez megáll.

Tudom, Orbán Viktornak képviselői mentessége van, de ha már kampányfilmet forgatnak, akkor ügyeljenek a részletekre. Ha a kormányőr nem kormányőr, hanem maga Pintér Sándor, akkor meg nopláne! De nem emiatt bukta ez a film. A főszereplő elmondja, hogy amikor elindult, akkor még Pesten esett. Ez tehát a Katasztrofavédelem felőssége, hogy akik látják a bekamerázott sztrádán a hófuvást, nem terelik el a forgalmat. Ez is jó! Orbán két napja tájékozódik, és egy véletlenül felvett kamionostól tudja meg, hogy Pesten csütörtökön még esett, amikor a 70-nél már tombolt a tél! Tehát aki azt hallja, hogy az ország egész területén ne induljon útnak, az azt hiszi, mint a farkast kiáltó fiú esetében. Oly sokszor megtörtént már az alibi riadó. A Katasztrófavédelemnek azt kellett volna közölnie, hogy az ország mely része veszélyes. Olyan közlés nem volt, hogy ne keljenek útra azok akik az M1 meghatározott térségébe tartanak! De ha ennyire nem tudott semmit Orbán, akkor mit dicsért az emberein? Miután meg már az megtörtént, azután ezt a magukat cáfoló mondatot melyik amatőr tette ki Orbán saját honlapjára? Bravó!

Vicces az is, hogy a felvett fiatalember Pintér Sándor segédriporter kérdésére elmondja, ekkora hófúvást még nem látott. Érdekes, pedig az ember azt gondolná, Erdélyben nem ritka!
Itt jegyzem, meg, hogy a két napja hóban dekkoló kamionosnak azt mondja Orbán embere:
„De, elment az idő, ha jól látom!" szó szerint. „De, elment az idő, ha jól látom!"
Micsoda arcátlan, lekezelés ez. Ki lehet ő? Kormányőr? Sajtós? Tanácsadó? Tényleg maga Pintér Sándor? Ha igen, mit mondana erre Deutsch Tamás az én helyemben? Jó lenne néha Deutsch Tamásnak lenni!
A kamionos fiú következő mondata meg egyből cáfolja az előzőt.
Elmondja: hóvihart most sem látott, mert az elöttük volt! Bravó újra! Azt kéne súlykolni az emberekbe, hogy ekkora hóvihart még nem látott emberünk, de ő becsületes és elmondja, hogy most sem látta. Ha meg nem látta, összehasonlítani sem tudja.

Van itt még egy kép, amire korábban azt mondtam, hogy ez az  Orbán Viktort szálító járműpark a helyszinen. Nos, lehet, hogy nem.



Az azonban bizonyos, hogy ezen a képen egy komplett "fontosember" konvoj látható. Felvezető rendőrségi autó, fontosember mikrobusz, bíztosító luxusterepjáró. Mind a mi adónkból. Ez egy másik nap, és Orbán Viktor lehet, hogy tényleg egyedül ment felcsúti házából a fehér VW busszal és hű Pintérével felfedezőútra, de ez nehezen hihető. De ha nem Őt, akkor mégis kit vitt ez a három autó? Hajdú Jánost a TEK-től? Hogy is van ez? A miniszterelnök – a védett személy – egyszál fegyver nélküli nyamvadt rendőrrel, és valaki más – egy kigyúrt beosztott – komplett kisérettel? Vagy tényleg csak kamu a felvétel és ez a csapat végig ott kisérte a forgató stábot? Valami nagyon nem stimmel itt. Ha pedig egy katasztrófahelyzetet arra használnak, hogy nekünk cirkuszt csináljanak a kenyér helyett, akkor köszönjük azt nem kérjük.

Van még néhány gondolatom a teljes filmről. A főszereplő testbeszédét, a dialógusok mélységét, átéltségét hosszan elemezte már tegnap az index. Nem szólnék a főszereplő ruházatáról sem, de az látszik, hogy a reggeli öltözésnél nem volt asszony a háznál. Azt, hogy a cipőbefűzést nem mutatják megértem, nekem is van egy kis pocakom, én is elfáradok tőle. A filmet hosszan tudnám elemezni, de nem fogom. Viszont a vezetés és közlekedéstechnikát, azt igen.
Először a dicséret. Orbán Viktor bekötötte magát minden beszállás után, és kikötötte magát minden kiszállás előtt. Ez egyrészt dicséretes, másrészt praktikus. Viszont forgalommal szemben megy a lezárt sztrádán, megkülönböztető jelzés és felvezetés nélkül.
A hosszabb filmben 3 perc 54 másodpercnél fel is hívja erre a tűzoltó, sisakfelirat szerint Erdélyi Krisztián a Miniszterelnök figyelmét:
– Jönnek szembe autók!
Orbán Viktor erre csak magabiztosan legyint... (És kinéz a tűzoltó mögé!)
– Majd le... – mondja, és kezével azt jelzi le -tereljük,- söpörjük???
De észbekap és "lerendezem"-mel fejezi be a mondatot.
Kik, ők a fehér civil autóval, akiket a tűzoltók egy perccel korábban hosszan nem ismertek fel?
Ez szabálytalan, de ami nagyobb baj életveszélyes. A szabályosan (!) szembejövő járművek mind használják a megkülönbözető jelzést. És ezt nem vette észre a TEK, a Belügyminiszter és a Miniszterelnök. Jó kis csapat! (Titkon remélem, hogy volt ott felvezetés, és kíséret is, csak ügyes az operatőr meg a vágó, mert ekkora felelőtlenséget nem lehet elkövetni!)



De ha megnézzük lassítva a filmet, akkor a tűzoltó takarásában 4 perc 34-nél, egy pillanatra feltűnik egy terepjáró fényhíddal. Itt a TEK! Hála az istennek! Ők küldik tehát le, a mikrobusz mögött balra kijjebb haladva – villogóval – a szembejövő forgalmat. Hogy a Miniszterelnök és a Belügyminiszter szabálytalanul autózhasson, forgalommal szemben. Hol voltak Ők eddig? Hát hátul. Ha visszamegyünk a filmben 1perc 38 ig, akkor látjuk, hogy  a tűzoltóautó mögött még nem áll semmi. Aztán a visszapillantó tükörben 2,15-nél feltűnik lassan egy nagy fekete terepjáró villogóval. Lassan leáll a védett személy mögé, hogy ne látszódjon a képen. Miért kell hazudozni? Természetes, hogy védik azt, akit védeni kell. Így már érthető a film és a kézmozdulat, aki szembejön azt (...) lerendezem! Mi szükség van erre a porhintésre? Semmi. Gratulálunk a valós filmhez az igazmondáshoz. De haladjunk tovább.

Azután, Orbán Viktor nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel megy, hanem gyorsan. Túl gyorsan.
(Viszont, ha jármű és ember mellé ér lelassít, ez profi! Jól is vezet. De tényleg!)
Ugyanakkor úgy megy át a vastagon hókásás szakaszon, hogy nem is lassít. ( Ez egy „négykerekes” Transporterrel is durva, magam is vezetek ilyet időnként, tudom.) Pintér Sándor fel is szisszen, már amennyire mer. Mindenképpen úgy kell tennünk tehát, mint a valódi filmeknél. Fel kell hívnunk a nézők figyelmét arra, hogy a képen látható jeleneteket kaszkadőrök végezték sok gyakorlás után. Senki ne próbálja ki otthon, ne ismételje meg azokat, mert veszélyesek!

Egy szó mint száz, kínos ez az egész. Arról, hogy hogyan vezetik az országot, van egy véleményem, de azt nem kritizálom nyilvánosan. Viszont a közlekedéshez és a televizióhoz elég jól értek, a kettőhöz így együtt meg (ha nem veszik nagyképűségnek) talán hazánkban a legjobban. Ha Orbán Viktor és kormánya teljesítményét a hétvégi káosz és e film alapján vizsgáljuk, akkor csak a Himnusz első sorára gondolhatunk és kezdhetünk imádkozni. Ha vallásosak vagyunk, ha nem.

Dömsödi Gábor
tv riporter
közlekedés szakos közgazdász
közlekedési szakújságíró

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése