2013. március 4., hétfő

Interjú Orbán Ráhellel az Európa Kemping egyik főszervezőjével

VOLT Fesztivál utolsó napján néhány órával az Európa Kempingbe érkezett külföldi fiatalok gála műsora előtt Orbán Ráhellel a kempingért felelős egyik főszervezővel beszélgettem.
A kempinget a VOLT Fesztivál szervezőinek a kérésére Orbán Ráhel és Szájer Fanni közösen szervezték. Ráhel és Fanni  a Sziget szervező irodánál töltik szakmai gyakorlatukat és lehetőséget kaptak ennek a különleges rendezvénynek a lebonyolítására.
Mikor kezdtétek el szervezni a kempinget, és honnan érkeztek a kemping résztvevői?
Május közepén vette kezdetét a szervezés és az Európai Unió mind a 27 tagállamából hívtunk meg fiatal zenészeket. Végül 25 nemzet képviseltette magát a rendezvényünkön.
Mikor érkeztek meg a fiatalok és, hogyan?
A fiatalok a nulladik napon érkeztek. 24 magyar fiatal segítette őket a kezdeti nehézségekben, gondolok itt a sátrak felverésére, a metapay kártyák feltöltésére, a helyszínek bemutatására.
Hogyan ment az ismerkedés a szervezők és a résztvevők között, mindenki más országból érkezett, más kultúra, nem voltak kezdeti nehézségek?
Nem sőt, ők egy nagyon közös nyelvet beszélnek, a zene nyelvét, így szinte azonnal összebarátkoztak egymással és mi is nagyon megszerettük őket.
Az első estén a Volt fesztivál egy köszöntő estével készült. Együtt vacsoráztunk, majd utána mindenki, kérés nélkül elő vette hangszerét és zenélni kezdett. Nagy élmény volt.
Egy óriási fesztiválon vagyunk, bár a résztvevők maguk is zenészek de voltak-e koncerteken?
Természetesen a koncertekre is ellátogattak, de nem kizárólag a világszerte ismert zenekarokra voltak kíváncsiak. Minden nap kikérték a magyar segítők véleményét arról, melyik koncertekre érdemes ellátogatni. Így jutottak el a PASO, illetve Emir Kusturica koncertjére is.
Milyen a kapcsolatuk veletek?

Nagyon kedvesek és figyelmesek velünk. Sokan készültek egy kis meglepetéssel számunkra, gyakran összeállnak zenélni csak nekünk, az olaszok például Brahms- Magyar tánc című szerzeményét adták elő.
Tisztában voltak-e azzal, milyen emblematikus helyszínre érkeztek?
Nem, sajnos nem ismerték Sopron történelmét. De a szervezett városlátogatások alkalmával az idegenvezetők sokat meséltek nekik a Hűség városáról.
A mai nap folyamán kerül sor a gálaműsorra, mit takar ez az előadás?
Az örömóda két feldolgozását fogják előadni. Az egyiket akusztikus stílusban, a másik még számunkra is meglepetés. Ezen kívül spanyol tánccal, olasz rezesbandával és dán népzenével készülünk.
Egy fesztiválon vagyunk és ti is fiatalok vagytok, volt időtök kicsit élvezni ennek az örömeit?
Fannival nagyon sok időt töltöttünk a kempingben, de ennek nagyon örülünk. Természetesen a fesztivál által szervezet koncertekből is ott voltunk néhányon, de időnk javarészét mégis ennél a kis színpadnál töltöttük és elmondhatjuk, szinte mindenkit hallottunk zenélni. Szerettünk itt lenni, hiszen ki tudja, mikor és hol hallhatom ezeket a zenekarokat újra játszani.
Nem szerettük volna kihagyni ezt az élményt.
Sikeresnek érzed így az utolsó nap végéhez közeledve a kempinget?
Igen, úgy érzem ez egy nagyon sikeres rendezvény volt. Nagyon tehetséges és érdekes fiatalokat sikerült meghívnunk. A kemping sikere rajtuk múlt. Felejthetetlen élményben volt részünk.
A beszélgetésünk elején említetted, hogy ez a szakmai gyakorlatod, sikeresnek és hasznosnak ítéled a munkád?
Igen, úgy érzem nagyon jól sikerült és bízom benne, hogy még sok hasonló rendezvény részese lehetek és sok hasonló felelősségteljes feladattal bíznak majd meg.
Egyúttal szeretném megköszönni a fesztivál szervezőinek, hogy ránk bízták ezt a feladatot és mindvégig megbíztak bennünk, illetve nagyon hálás vagyok segítőtársaimnak az odaadó munkájukért!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése