2013. március 4., hétfő

Orbán kirúgja Schmitt Pált?

Úgy tűnik, Orbán Viktor számára is vállalhatatlanná vált Schmitt Pál helyzete – legalábbis ezt jelzi, hogy a miniszterelnök frakciótársai előtt arról beszélt, “elengedi” Schmitt Pált. A plágiumbotrányba keveredett köztársasági elnök utóda Martonyi János, a jelenlegi külügyminiszter lehet.
A Népszava úgy tudja, Orbán Viktor frakciótársai előtt már nyíltan beszélt arról, hogy le kell váltani Schmitt Pál köztársasági elnököt. Forrásaink szerint már a lehetséges utódokról is tárgyalnak, jelenleg a legesélyesebb jelölt Martonyi János külügyminiszter.
Lapunk kereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt is, de egyelőre nem reagáltak…
A plágiumbotrányt a hvg.hu robbantotta ki, miután januárban megjelent cikkük szerint Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-es doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával: a 215 oldal legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.
Később a disszertáció más részeivel kapcsolatban is felmerült a plágiumgyanú.
Martonyi Jánost is sok támadás érte
Lapunk úgy tudja, az utódjelöltek közül Martonyi János, jelenlegi külügyminiszter a legesélyesebb. A Wikipédia írása szerint 1962-ben érettségizett, majd felvették a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ahol 1967-ben szerzett jogi diplomát (“summa cum laude” minősítéssel). Emellett aranygyűrűs doktorrá avatták, mivel tanulmányai során végig kitűnő eredményeket ért el.
Ezt követően Budapesten, majd Szegeden volt ügyvédjelölt. 1968-ban a City of London College-ban nemzetközi kereskedelmi jogot tanult. 1969-ben pedig ügyvédi-jogtanácsosi vizsgát tett kitűnő minősítéssel. 1970-ben a hágai Nemzetközi Jogi Akadémián tanult nemzetközi kereskedelmi jogot. 1968-ban a Masped-Mafracht jogtanácsosa lett, majd 1979 és 1984 között kereskedelmi titkár volt Magyarország brüsszeli kereskedelmi kirendeltségen.
1985-ben a Kereskedelmi Minisztérium osztályvezetőjévé nevezték ki. Itt 1989-ig dolgozott. 1989-ben privatizációs kormánybiztossá nevezték ki (ekkor lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba). A rendszerváltás után a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma, majd 1991 és 1994 között a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt. Emellett 1990-1991-ben az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának alelnöke volt. 1994-ben ügyvédi irodát nyitott.
1998-ban Orbán Viktor kinevezte külügyminiszterévé. Minisztersége alatt előrehaladtak az európai uniós tárgyalások és az ország belépett a NATO-ba. 1996-ban alapítója a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek, 2002-ben elnökévé választották. Tisztségét 2008-ig töltötte be. 2003-ban a Fidesz átalakulása során belépett a pártba, a Szabad Európa szakcsoport vezetője lett. 2004-től a Fidesz Szabad Európa Központjának elnöke volt. 2009-ben megszüntette ügyvédi tevékenységét. 2010-ben újra külügyminiszterré nevezték ki.
Többen támadták amiatt, hogy a rendszerváltást előtt “Marosvásárhelyi” néven jelentéseket írt. A távirati irodának 2007. április 26-án nyilatkozó Kende Péter újságíró azt mondta: “az én bizonyítékaim szerint a Marosvásárhelyi fedőnevű informátor nem lehet más, mint Martonyi János”. Közölte azt is: a fellelt jelentések alapján négy bizonyítéka van arra, hogy Martonyi János – fedőnéven – jelentéseket írt külföldi útjairól.
Martonyi János akkor, ugyancsak az MTI-nek nyilatkozva határozottan cáfolta Kende Péter állításait. “Nem voltam hálózati személy, nem végeztem hálózati tevékenységet, nem működtem együtt az állambiztonsági szervekkel, nem voltam informátor. Ezzel szemben 25 éven keresztül ellenséges személyként tartottak nyilván (…) Amiről ez a támadás szól, feltehetően azok a beszámolók, amelyeket a hatvanas évek második felében a tanulmányutamról írtam, az akkor hatályos rendelkezések szerint” – hangsúlyozta.
Kiemelte: soha nem írt olyat ezekben a beszámolókban, ami bárkire nézve hátrányos lehetett volna.
“Mélyen tisztelt elnök úr”
Orbán Viktor tegnap a parlamentben elmondott napirend előtti beszédében még “”mélyen tisztelt köztársasági elnök úr” megszólítással kezdte beszédét. A juttatásokat tekintve nem is lesz szűkmarkú az állam Schmitt Pállal, miután egy törvénymódosítás miatt a mindenkori elnöknek nem kell kitöltenie a mandátumát ahhoz, hogy jogosult legyen az államfőknek járó juttatásokra.
Az alaptörvénnyel egyidőben hatályba lépett sarkalatos elnöki jogszabály ugyanis eltüntette a korábbi feltételeket. Így a plágiumbotrányba keveredett Schmitt Pálnak nem “kell” a nyarat megvárnia lemondásával, ha korábban megy, akkor sem “üres marokkal” távozik. Ennek megfelelően akár már ma is lemondhat Schmitt Pál, a hatályos törvények szerint ugyanis élete végéig pénzbeli juttatás, lakás, autó, sofőr és titkárság illeti meg.
Kivéve, ha köztársasági elnöki posztjáról eltávolítják, de miután ez csak a Fidesz-KDNP szavazatival lenne lehetséges, nincs rá sok esély.
nepszava.hu2012.02.15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése