2013. március 4., hétfő

SCHMITT PÁL alias Dr. NO – MÁR CSAK az Ő’ FELelősSÉGE…

„Az ember élete két részből áll. Az elsőben reménylünk egy boldog jövőt, a másodikban bánkódunk elkövetett hibáink felett. E két időszak között alig marad egy percünk a csendes, boldog élvezetre.” /Széchenyi István/
Neki, csak most jött el a második szakasz…70 évesen. Kinek előbb, kinek utóbb, ebben is szerencsésebbnek mondható, mint egy átlag polgár. Eddig egyenlőbb volt másoknál, most lett csak igazán egyenlő. Elvették a játékszerét, a párbajtőrét… Meztelen a király. Ruha és tőr nélkül lehet vívni, viaskodni, csak nem nagyon érdemes. A magyar nyelv meg.újítója Pali.zált, sportot űzött ebből is. Schm.itt.ott nem önálló munka volt a kisdoktori dolgozat. Ugyanazt tette 1992-ben, mint az elmúlt két évben a törvényekkel, a kisdoktorit is olvasás és változtatás nélkül írta alá. Szüleinek emlékére megírhatta volna tisztességesen is a dolgozatát. Az ő aláírásával így szentesített törvények és új alkotmány, mennyire veszítette vele együtt a hitelét? Schmitt Pál úgy látszik jó volt ilyen kis.doktorival is NOB alelnöknek, később EP alelnöknek, csak köztársasági elnöknek már nem úszta meg.
Talán köztársasági al.elnöknek még jó lett volna, csak ilyen pozíció pechére nincs. Ebből a sajnálatos esetből remélhetőleg tanult egy életre – ez az igazi Lifelong Learning.
Schmitt teljesítette azt a feladatot, amiért Orbán Viktor a Sándor-palotába küldte. A konszolidáció időszakában már nem kell az integráció és törvényhozás motorjának lennie. A legfontosabb kinevezéseket is meghozta már és kérdezés, – többnyire olvasás – nélkül teljesítette a rá kirótt feladatokat. Teherré vált a rendszer számára.
Le Monde – Out Schmitt Pál – Dr. No
(Ctrl-C, Ctrl-V „Dr.”) Schmitt Pál, sokat veszített azzal, hogy lemondásra kényszerült köztársasági elnöki pozíciójáról. 2010-ben négy ember vette át részben az ő által addig betöltött funkciókat. Tőkés László, az EP alelnöki tisztséget, Pelczné Gáll Ildikó az EP mandátumát, Borkai Zsolt, a MOB elnöki funkciót és Kövér László, az Országgyűlés elnöki tisztségét.
Lemondásával bizonyára elmarad a 70. születésnapjára tervezett elnöki party is. (2012. Május 13.) 2012 januárjában ugyan részt vett, meglátogatta az első innsbrucki Ifjusági Olimpiai Játékokat, de a 2012-es Londoni Olimpiát, így már nem teheti. Különösen hasznos volt számára, hogy elnökként is megőrízte NOB tagságát, hiszen ezáltal minden olimpiai játékon, hivatalos NOB tagként vehetett volna továbbra is részt. A megmaradt NOB tagsága azért nem teljesen volt konform, a köztársasági elnöki pozicíóval, mivel elvileg le kellett volna mondjon róla, de neki ez is sikerült.
Én is írtam diplomamunkát, tudom milyen szigorú szabályai vannak. A plágiumról a mai egyetemi hallgatónak a szakdolgozatához mellékelnie kell, a saját munkát igazoló nyilatkozatát. Akinek az nem világos, ha tőle egy eredeti munkát várnak el, akkor nem az addig, a témában megjelent szakirodalmat kell új bőrkötésbe és új nyelvre lefordítva publikálnia. Az ne álmodjon semmilyen kis.doktori címről, még akkor se, ha azt megígérte édesanyjának. Ezt úgy hivják köznyelven, hogy szerkesztés és nem dolgozatírás, de a szerkesztő feltünteti a forrásait és nem plagizál. Erre pedig nem az egyetemnek kellett volna őt figyelmeztetnie, hanem saját magának, mikor minden reggel a tükörbe néz.ett. Lelki.ismeret.
Magam is jelen voltam a Parlamentben a megválasztásakor, később a Sándor-palotában látogatáson nemzetközi ifjusági delegációval is részt vettem. Találkoztam vele Sümegen is tanévnyitó ünnepség során, de keszítettünk vele interjút a nemzetközi könyvfesztiválon, a Soproni Volt fesztiválon is. Legutóbb tavaly ősszel Bécsben, az 1956-os forradalom megemlékezésekor, a külföldi magyar diákság képviseletében vehettem részt egy zárt ebéden. Számtalanszor bebizonyosodott, hogy az adott szituáció és spontaniatásban szinte verhetetlen volt, talán ezt a sportból hozhatta magával. Személyisége, akárki akármit mond megnyerő és bizalmat keltő. Képes az adott szituációból a lehető legjobbat kihozni, kellemes társasági ember. Ezek a tulajdonságai egy baráti és pozitív elnökké is tehették volna, de a forma mellett sajnos a tartalom hiányzott az ő esetében. Elődei, de különösen Sólyom László és Mádl Ferenc, tudományos és doktori tekintélyéhez nem férhet kétség. Számukra a köztársasági elnöki funkció legfontosabb feladata, a protokolláris fellépések, beszédek és találkozók okoztak nem kis nehézséget. Náluk a tartalom volt meg, csak a forma hiányzott. Ha valaki engem kérdez, nem kell egy elnöknek tudományos kutatói múlttal rendelkeznie, mert nem ez a feladata. Legyen erkölcsileg kikezdhetetlen, legyen tekintélye, széles társadalmi elismertsége, legyen pozitív személyisége, megnyerő, jól reagáljon váratlan szituációkban. Ezekben a soft skills-ekben Schmitt Pál, igen is az eddigi valaha volt legjobb elnök volt. Szerencsétlen, hogy a saját mondanivaló hiánya, a plagizált tartalom és az elvesztett hitelesség miatt, alkalmatlanná vált e poszt betöltésére.
Az osztrák Kurt Waldheim, ENSZ főtitkárként nagy tekintélynek örvendett, de mikor osztrák szövetségi elnöknek választották, kikezdték allitólagos náci múltja miatt. A két eset annyiban hasonló, hogy mindkét személy a nemzetközi diplomáciából hazatérve lett elnök, majd kikezdett és megbukott politikus.
Egy köztársasági elnök személyének sérthetetlensége Moshe Katzav, volt izraeli államfőt is megillette. Egészen addig, amíg nyilvánosságra nem kerültek az elnök botrányai. Politikusi, államfői és közéleti munkássága neki is homályba vész a személyével összefüggésbe hozott botrányok miatt. A többszöri szemérem elleni erőszakkal megvádolt Katsav végül lemondott államfői tisztségéről, s tavaly év vége óta 7 éves börtönbüntetését tölti már.
Schmitt Pál a botrány rossz kezelésébe, jónak hitt taktikázásba és az egyértelmű tagadásba, rész-igazságokba bukott meg. Akár csak Christian Wulff, korábbi szintén lemondásra kényszerült német szövetségi elnök. A példa adott volt, a gyors tanulság is egyértelmű, ha valami van a fejeden, jobban jársz, ha már az elején kiállsz és nyílt, egyenes gerinccel beismered, bocsánatot kérsz. Akkor van esélyed a túlélésre, ha másképp cselekszel, akkor napjaid meg vannak számlálva. Ez történt mindketttőjükkel, először a német, most pedig a magyar elnökkel. Általában a német példát szoktuk itthon is alkalmazni, most sem történt másképp. Az új német elnök, Joachim Gauk első útja, Lengyelországba vezetett, a Szabadság országába. Ez sem lehet véletlen, hogy Budapestet túl kockázatosnak ítélhették stábjában.
Schmitt Pál Világa
Mindent nem lehet megúszni egy életben. 2002-ben “Schmitt Pál – A csapatember”, 2005-ben pedig “Vendégségben – Schmitt Pál” címmel jelent meg könyv Schmittről. A Mozgó Világ 2005-ben, Nagy Józsefnek köszönhetően átrágta mind a két könyvet, tőle idézek három nagyon beszédes momentumot Schmitt Pál életéből: (A teljes Nagy József cikk: Lágy támasz, Schmitt Pál bocskaiban – Mozgó Világ 2005. május, 31. évf. 5. sz.)
1. Idézet – A 61-es duisburgi ifi vívó-vébén Schmitt egy társával úgy dönt, disszidál, mondván, hogy nem vették fel az orvosira. Ellógnak a csapattól. A mainzi pályaudvaron rendőrök igazoltatják a két magyar tinit, beviszik, majd elengedik őket. A fiúknak “eszükbe jut az édesanyjuk, a családjuk, hirtelen rájuk tör, hogy bajuk is eshet”. És a válogatott után sietnek. Megússzák fél éves eltiltással. A csapatvezető Bay Béla hónapokkal később együtt vadászik Kádárral és Aczéllal. “És az adomák közben megemlíti – írja 2005-ben -, hogy képzeljék el, két »gyereke« disszidált, mert nem vették fel őket az egyetemre… »Kádár elvtárs – fordul Bay a párttitkárhoz -, nem lehetne ezzel a két gyerekkel valamit kezdeni?« Aczél György is hallja a beszédet, hümmög, aztán rágyújtanak két bagóra.” Schmitt Páltól pár nap múlva az Aczél-titkárságon kérdik: “Schmitt elvtárs, melyik egyetemre akar menni?” Még egy bukott disszidálásból is jól jön ki. “Apuka azt akarta, hogy orvos legyek, de hat év hosszú idő – villan át rajta. Anyuka egyedül nevel három gyereket. Egy négyéves egyetemi időszak a család számára kevésbé megterhelő” – így emlékszik vissza. A közgázra kerül, nemzetközi szakra kéri magát, de “csak” a belker jut neki. – 1. Idézet vége
Kérését, mint látjuk már akkor is teljesítették. Abban az időkben egy hasonló sikertelen disszidálási kisérletet, nem egyetemi felvétellel jutalmaztak, ellenkezőleg, súlyos következményekkel súlytottak, de neki ez is sikerült. Nem a külgazdasági szakra, hanem csak a belkereskedelmre vették fel, de beérte ezzel is. Későbbi idegenforgalmi, szállodaipari karrierjét is ennek köszönheti, részben. Mindig jókor volt jó helyen. Jó kapcsolatot ápolt azokkal, akik neki fontosak lehetnek. Rendszerváltás előtt is 1983 és 1986 között a Magyar Népköztársaság sportot irányító központi hatóságának, az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) az elnökhelyettese volt miniszterhelyettesi rangban. Nagy valoszínúséggel, ő az, aki rendszerváltás nélkül is nép.köztársasági elnök lehetett volna. Jolly Joker volt és maradt is, mindez idáig. Jó vitorla volt ő minden rendszerben, mindig arra fordult, amerre a szél fújt.
Nagy József 2005-ös cikkéből még egy idézet, ami nagyon beszédesen írja le, hogy hogyan is szolgálta a mindenkori hatalmat és annak irányítóit. Nagyívű karrierjének is ez lehetett az egyik titka:
2. Idézet – A BS-be, (Budapest Sportcsarnok), olvassuk a 2005-ös Schmitt könyvben, egyszer Kádár is ellátogat, Schmitt vezeti körbe. A pártvezér a liftben épp egy dohányozni tilos tábla mellett gyújt rá. “A magas ember kinyúlik, megemeli a jobb vállát, mint egy kígyó, tekeredik összevissza, hihetnők, hogy viszketés kínozza, pedig csak a tiltó táblát takarja el a pártfőtitkár szeme elől… Nincs az az írott törvény, amely erősebb lenne abban az időben egy pártfőtitkár természetesnek tartott szokásánál.” Héroszi tett, valóban. Schmitt megvédte Kádárt Kádártól. A kígyó jobb vállát pedig ne bolygassuk. – 2. Idézet vége
Citius, Altius, Fortius – gyorsabban, magasabbra, erősebben. Hosszú távon eredményesebb lett volna számára: lassabban, alacsonyabbra, gyengébben.
Az utolsó idézet amelyből Schmitt Pál felelősséghez való személyes v.iszonya tárul elénk, az olimpiai játékokhoz kapcsolódik. Az 1984-es olimpiai játékokról a távolmaradást megszavazó akkori MOB döntés jelentős következményekkel járt az ország és a sportolók számára is, de őt, mint főtitkárt egyáltalán nem érintette:
3. IdézetA Los Angeles-i olimpia bojkottja, pechjére, már az ő MOB-időszakára esik. Megint kétféle az emlék. “Egy áprilisi napon valamilyen okból későig bennmaradtam az OTSH épületében, így a vezetők közül csak engem értek el telefonon, hogy menjek azonnal a Fehér Házba. Ez volt a rendkívül ritka alkalmak egyike, amikor a pártközpontban jártam… Ott Czinege, Varga és Kovács »elvtársak« vártak engem.” (2002-es könyv) “1984 áprilisának egyik estéjén hívatták be az MSZMP Központi Bizottságának székházába, mivel a sporthivatalban csak őt érték utol. Korom Mihály, a KB titkára – ő felügyelte akkor a sportot – azzal kezdte…” (2005-ös verzió) Bárki is fogadja Schmittet, arra kéri, hogy a MOB halassza el az olimpikonok eskütételét. “Sch. P. úgy jött ki az MSZMP székházából, mint akit fejbe vertek. Eszébe jutott egy orosz film, amelyben a főhős így summázza a véleményét: »A politika mocskos dolog. Olvasson inkább Dosztojevszkijt.«” Kár, hogy később elfelejtette.
A MOB néhány hét múlva egyetlen tartózkodással szavazza meg: a magyarok “szolidaritást vállalnak a szovjet sportolókkal”. Hogy, hogy nem, Schmitt a határozathozatal időpontjában, 1984 májusában, Szófiában “kétoldalú egyeztetést folytatott a bolgár sport vezetőivel”. Míg idehaza az évtized legfontosabb sportdöntésén ügyködik a MOB. … Úgyhogy végül is örülnöm kellett, hogy azon az ülésen nem voltam jelen, mert én mint NOB-tag lelkiismeretem és esküm szerint nem szavazhattam volna arra, hogy távol maradjunk a küzdelmektől. Mondhatják persze, hogy könnyű ezt most állítani, de még egy tartózkodással is kifejezhettem volna: nem értek egyet a döntéssel.” Ki.
Egyébként Jacsó István, a kézilabda-szövetség elnökségi tagja volt a tartózkodó, retorzió nélkül megúszta. Miként valószínűleg megúszta volna Schmitt is. Ha ott mer lenni. (És ha ott van, akár lehazaárulózhatta volna a MOB-ot, Kádárt meg Brezsnyevet. Mert hát mégiscsak egy olimpiát raboltak el az országtól. Ha már a “mindennapjainkat a polgári értékek határozták meg”.) Amúgy a szocialista táborból Románia, Jugoszlávia és Kína részt vesz a Los Angeles-i olimpián. És persze Schmitt is, mint NOB-tag. Mázli, hogy akkor nincs dolga Szófiában. – 3. Idézet vége
Schmitt számára még csak egy jelentős kérdés maradt, hogy NOB tag meddig maradhat? Elvileg nem is maradhatott volna, akárhogyis 1983 óta már benn ül a testületben. Ott is megúszott minden nagyobb botrányt, pedig a NOB tagok szavazataiért folyó olimpiai küzdelemben, bizonyára őt sem hagyták ki a kandidáló városok illetékesei. De tételezzük fel, hogy ő rá ez nem vonatkozott. A kérdés hogy a NOB-nak még elég szalonképes maradt-e? Milyen furcsa, hogy épp most a dél-koreai NOB tagról, Moon Dae-Sungról derült ki, szintén plagizált. Ennyit a NOB-os morálról.
Az EP-be biztos nem tér már vissza, s nagykövetként talán még kaphat esélyt, valahol messze, de igazából az sem lenne méltó hozzá. Volt ő madridi nagykövet, még a szocialista kormány alatt is, majd berni követ lett az első Orbán kormány alatt. Erre csak azt lehet mondani, hogy, sok.oldalú tálentum. Olyan messzi országokban pedig már nincsenek magyar nagykövetségek, ahová feltünés nélkül elmehetne.
Midlife crisis – of Orbán kabinett
A már általa szentesített új köztársasági elnöki törvény alapján jár neki, pénz, paripa, fegyver. Biztosított lesz számára, hogy továbbra is tanulhat tárogatózni, magyarul és az igazi fair play szabályairól, ha úgy érzi szükségét.
Kövér Lúd Dr.ISZ.NOt győzött. Dr. Kövér László, tőle örökölte a házelnöki pozíciót, annak ellenére, hogy ő volt az egyik legnagyobb belső Fidesz kritikusa kinevezésének idején. Most, ha tetszik jóvátételként a köztársasagi elnöki tisztséget is visszavette tőle. Így utólag még őt igazolhatják a történések, hiszen ő már 2010-ben megmondta.
Amikor Schmitt Pál lemondott a Parlamentben, láthatóan elégedetten, megpödörte bajuszát, és azt az érzetet keltette, mintha tervei szerint alakulnának az események. Az elnök lemondása után azt mondta – immáron már ideiglenes köztársasági elnökként is – hogy méltánytalannak tartja azt, hogy a tőle balra ülők egyáltalán benn ülhetnek a Parlamentben. Csupán azt a demokratikus elvet kérdőjelezte meg, hogy egy országgyűlésben a mindenkori ellenzéknek is helye van. Független a jelenlegi ellenzék összetételétől és politikai kvalitásától, ez elég szerencsétlen első megnyilatkozás volt.
Ki lehet az utód? Lehet, hogy huszár-bajusszal kell rendelkezzen és erős Fidesz kötődéssel? Akkor nem sok ember marad, aki számításba jöhet: Kövér László és Áder János.
Mindenesetre, a ”piszkos munkát” Schmitt már elvégezte. Amit kellett, megfontolás és gondolkodási idő nélkül aláírt, ha kellett akár azonnal a parlamenti szavazást követően, még az Országgyűlésben. Most, az arcát, hitelét vesztett elnök után tabula rasa jöhet.
A Sándor-palota előtti, óránként megrendezett új, katonai díszőrségváltáshoz, új elnök is érkezni fog. A számos negatív hatáson kívül még hasznos is lehet Orbán Viktornak a jelenlegi váltás. Ezáltal tényleg lezárulhat a nagy átalakítások időszaka, vezéráldozattal új korszakot kezdhet az ország: „a konszolidáció időszakát”. Egy erős motorral, nem is lehet a korábbi két évet konszolidálni. A jelenlegi helyzetnek köszönhetően, az új elnök, akit szintén a Fidesz-KDNP frakció fog megválasztani, 2015 helyett, majd csak 2017-ben fog leköszönni, ha semmi váratlan botrány nem történik vele. Egy kis kalkuláció alapján, az újabb 2014-es Fidesz győzelmet követően, Orbán Viktor a harmadik ciklusa végén, teljesen nyugodtan lehet majd köztársasági elnök. S így teljesedhet majd be az ő politikai pályafutása. Ami azt is jelenti, hogy 2017-ig nem nagyon lesz a Fideszben nagyobb átalakulás és személyi megújulás.
Still President? Hasadó anyagról, a hasadó székben…
Számomra, már az is gyanús volt, hogy a KEH (Köztársasági Elnöki Hivatal) honlapján, a következő hónapok hivatalos programjait egyik napról a másikra törölték. Ez nem szokott jót jelenteni, vihar előtti csend volt. Az utolsó fénykép, amely Schmitt Pálról megjelent, hogy Barack Obamával futott össze Szöulban, egy atomenergiai biztonsági konferencián. Talán ez a párbeszéd zajlhatott le kettejük között:
Schmitt: -Hy? Are you the next President?

Obama: -Yes, I am. And you Pál, are you still President?

Schmitt: -I hope so…
Elbocsátó, szép üzenet…
Schmitt mindent elért, amit elérhetett. További tevékenységéhez sok sikert, a PhD minősítéshez pedig kitartást, mert azt nem lehet 1 hónap alatt megszerezni. S normál halandóként, szigorú kritériumoknak és feltételeknek kell megfelelni. Az biztos, bárhol is készül e fokozat megszerzésére, most már a körme alá fognak nézni. Még egy hasonló produkcióban nem fog tudni részt venni. Lehet még Schmitt.ológus, alapíthat egy új tudományt, amiben akár még világhírű is lehet.ne. Én egy magyar anyanyelvi kurzusra is jelentkeznék, az ő helyében, mert a készülő PhD dolgozat nem fogja eltűrni az alapvető, általános iskolai helyesírási hibákat, ha azt valóban ő fogja megírni. Ha Schmitt Pál élete és pályafutása egy mondattal summázható lenne, akkor így szólna: A formájával nem volt probléma, a tartalom hiányzott most is, a saját tartalom.
Fotók: © MTI, © KEH
Videó: Dokikopi Pali – Youtube

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése