2012. november 15., csütörtök

Viharos közgyűlés a Marriott szállóban

A Magyar Vízilabda Szövetség közgyűlésén a küldöttek új elnökséget választottak, de többen, köztük Gyarmati Dezső volt szövetségi kapitány és társelnök, valamint Zwack Péter, az egyik legjelenetősebb szponzorcég tulajdonosa, távoztak a teremből.

Somossy JózsefA gyűlés legelején a háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső kért szót. Közölte, szeretné, ha az egybegyűltek megszavaznák, hogy akkor szólhat hozzá a napirendi pontokhoz, amikor akar. A felvetését sokan nem értették, hiszen a Fradi szaktanácsadójaként lett volna rá lehetősége (tehát nem kültag), ám mégis szavazásra került sor. Az eredmény: Gyarmati nem kap szót... Ekkor az edzőfejedelem ismét szólásra emelkedett: "Atrocitás ért Faragó részéről, én pedig ebben az idegállapotban triviális szavakkal illettem, amiért elnézést kérek." Majd felállt, és távozott. Amint megtudtuk, az "atrocitás" a következőt jelenti: még a szálló folyosóján Faragó odament Gyarmatihoz, és közölte, hogy csalódott benne. Gyarmati válasza: "Én csalódtam benned", majd pedig egy nyomdafestéket nem tűrő kifejezés következett...

A napirendi pontok ismertetésekor Faragó Tamás jelezte, szeretné, ha felvennék a listára "az elnökség visszahívása és az új elnökség megválasztása" című napirendi pontot. A közgyűlés hamar megszavazta Faragó javaslatát (egyharmados többség elég volt), majd Somossy József (képünkön) kért szót. Az Európa-bajnok játékos kérése az volt, hogy Faragó javaslatát rögvest első napirendi pontként tárgyalja a közgyűlés. Ezt a javaslatot is hamar megszavazták. Ekkor következett tehát az est kulcsmomentuma, a Faragó-féle napirendi pont szavazása. A közgyűlés kilencven igen és negyven nem szavazat mellett visszahívta az elnökséget, és értelemszerűen következhetett az új elnökség megszavazása. A nem annyira izgalmas következő órák az elnökségi jelöltek gyűjtésével teltek - több mint harminc jelölés érkezett a tizenhét helyre -, "a gyűjtögetést" csak Zwack Péter bejelentése zavarta meg, aki közölte, köszöni szépen, de nem vállalja a felkínált társelnöki pozíciót, tehát szavazásra se bocsássák a jelölését. Majd fölvette a kabátját, és kivonult a teremből. Többek szerint a sportágból is, ami szerény számítások szerint több tízmillió forint mínuszt jelent a vízilabdázásnak.

A következő vita Csapó Gábor jelölésével kapcsolatban robbant ki. Az elnökségi tagságra jelölteknél ugyanis a levezető elnök minden alkalommal megkérdezte, hogy az illető vállalja-e a jelölést. A gondot az okozta, hogy Csapó a gyűlés elején távozott a Marriott Szállóból. Dr. Lutter István, a szövetség jogásza azonban kijelentette, ez nem probléma, hiszen Csapót korábban írásban jelölték az elnöki tisztségre, azaz semmi akadálya annak, hogy szavazzanak róla. Majd hozzátette: a közgyűlés előtt Csapó szóban is jelezte neki, indul a választáson. Erre azonban Faragó Tamás felállt, és kijelentette: "Én is beszéltem vele, nem jelölteti magát!" A hosszas vitát aztán az OTSH jelenlévő jogásza zárta le, aki közölte, ha Csapó jelölése írásban megérkezett, akkor azt el kell fogadni.

Hosszas viták után a közgyűlés titkos szavazással döntött az új elnökség felállásáról. Ezen - az előjeleket figyelembe véve - meglepő eredmény született. Ez azt mutatja, hogy az ellenzék sem egységes, sőt, megosztott. Ennek jele, hogy az új, 17 tagú elnökségbe tíz olyan tag került, aki korábban is helyet foglalt a testületben. Bekerült a testületbe az ellenzék által sokat támadott dr. Kiss Ottó, sőt, rögtönzött közvéleménykutatásunk szerint csak három olyan ember kapott helyet az új elnökségben, aki az ellentábort képviselte. Az is meglepő lehet, hogy Csapó Gábor mindössze 16 szavazatot kapott (a 160-ból), ami szintén a zaklatott hétfő este furcsasága. Az elnökség megválasztása után az elnökről döntött a testület. A posztra két jelölés érkezett. Dr. Faragó Tamás és dr. Martin György korábbi társelnök került felterjesztésre. Martin doktor rövid programbeszédében kijelentette: konszenzusra törekszik, ha megválasztják. Dr. Faragó Tamás azt hangsúlyozta, programja a megtisztulás jegyeit viseli magán és a korábbiaktól eltérően csak a pólóról szól. Ezután a közgyűlés titkos szavazást tartott, amelynek eredménye a következő volt: dr. Martin 86, dr. Faragó 58 voksot kapott, azaz a társelnökből elnök lett.

Az új elnökségi tagok: Gerendás György (149 szavazat), Gombos Gyula (140), Gém Zoltán (119), Kovács István (108), dr. Bodnár András (106), dr. Halmos Péter (104), Demeter Béla (103), dr. Boros Tamás (101), Lemhényi Dezső (99), dr. Martin György (99), dr. Lutter István (96), dr. Budavári István (92), Niklai Ákos (91), dr. Török Béla (89), dr. Salamon Ferenc (88), dr. Faragó Tamás (85), dr. Kiss Ottó (81).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése