2012. november 13., kedd

Titkos szervezet vezetőjének titkos szeretői az állásába került

Titkos szervezet vezetőjének titkos szeretői az állásába került

A 2003-as iraki katonai invázió alatt nemzeti hőssé vált David Petraeus – elmondása szerint – magánéleti okok miatt távozik
David Petraeus. Itt még az afganisztáni hadműveletek irányítójaként magyaráz (Fotó: Reuters - Paul Richards)
David Petraeus. Itt még az afganisztáni hadműveletek irányítójaként magyaráz (Fotó: Reuters - Paul Richards)
Életrajzírójával folytatott viszonya miatt lemondott az amerikai hírszerzőiroda, a CIA igazgatója. David Petraeus magánéleti okokra hivatkozott ugyan, de többek szerint a bengázi amerikai konzulátust érintő jövő heti meghallgatásnak is köze lehet a távozásához. Lemondott pénteken a CIA igazgatója, David Petraeus, miután nyilvánosan bevallotta, hogy viszonyt folytatott életrajzírójával, Paula Broadwell-lel. „Harminchét év házasság után nagyon rossz értékítéletről tettem tanúbizonyságot, amikor házasságon kívüli viszonyba bonyolódtam. Ez a viselkedés elfogadhatatlan férjként és igazgatóként egyaránt” – nyilatkozta a tábornok.
A viszonyról az amerikai szövetségi nyomozóiroda szerzett tudomást: eredetileg egy ettől független, tágabb kérdésben nyomoztak, s ennek keretében merült fel Broadwell neve.
Petraeus lépése éppen a líbiai amerikai konzulátus elleni terrortámadás miatti botrányok és viták közepén történt. A bengázi amerikai külképviseletet ért támadást spontán incidensnek tartotta az amerikai kormányzat, és csak hetekkel később nevezte először terrorcselekménynek, s kezdte aszerint kezelni, azonban nemrég a WikiLeaks is bizonyítékot szerzett arra, hogy már órákkal az esemény után ismert volt a támadás természete. A történtek miatt gyanú terelődött egy sor ügynökségre, köztük a CIA-re is, és az igazgatónak ezen a héten meghallgatásra kellett volna mennie az ügyben, de erre már nem kerül sor. Nyilatkozatában Petraeus ugyanakkor kizárólag személyes indokokkal magyarázta távozását.
Az igazgató csütörtökön találkozott Barack Obamával, mielőtt benyújtotta a lemondását, amit az elnök elfogadott. Obama közleményben hangsúlyozta, hogy a tábornok „évtizedeken át kivételes szolgálatot tett az Egyesült Államoknak. Minden tekintetben generációjának egyik legkiválóbb tábornoka, aki segítette hadseregünket az új kihívásokkal való küzdelemben, jelentős érdemeket szerzett Irakban és Afganisztánban” - írta az államfő, aki Michael Morellt, a CIA eddigi igazgatóhelyettesét nevezte ki Petraeus utódjául.
Obama közleménye nem holmi udvariaskodás, a hírszerzés élére történt 2011-es kinevezése előtt ugyanis David Petraeus az amerikai hadsereg egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő tábornoka volt. 1974-ben végzett a West Point katonai akadémián, utolsó megbízatása pedig az Afganisztánban harcoló koalíciós hadsereg tevékenységének irányítása volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése