2012. november 19., hétfő

Tranzakciós illeték: kétszer fizethetnek a hitelesek?

Kétszer fizettetnék meg?

A pénzintézetek többsége már elkészítette új tarifatáblázatát. Többségük 2 ezreléket vonna minden átutalt összeg után. A költségek a törlesztőrészleteket is érintik.

Könnyen kiszámolható, hogy egy átlagos lakáshitelnél, amikor a törlesztőrészlet például 100 ezer forint, akkor átutalásos fizetés esetében további 200 forintot kellene pluszban fizetni tranzakciós adóként. Vagyis 20 éves futamidőnél plusz 44 ezer forintot jelent az adósnak a hitelén felül csak az, hogy törleszt. Az elemző szerint azok járnak majd a legrosszabbul, akik nem annál a banknál törlesztenek, ahová a fizetésüket kapják. A Bankráció.hu elemzője szerint így kétszer fogják levonni tőlük a tranzakciós illetéket. Első alkalommal, amikor átutalják a folyószámlájukról a pénzt arra a számlára, ahol a hiteltartozásuk van, illetve a második alkalommal az a bank fogja levonni, ahol a hiteltartozásukat levonják a számláról – mondta el Gergely Péter.
A kormány keresi az eszközöket
A miniszterelnök a pénteki rádióinterjúban már jelezte: a kormány keresi az eszközöket, amelyekkel megakadályozhatják, hogy a pénzintézetek az ügyfelekkel fizettessék meg a terhet. Az egyik ilyen eszköz a versenyhivatal bevonása lehet. A pénzügyi felügyelet januártól ellenőrzi majd a bankok díjemeléseit.
forrás:MNO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése