A fehér zaj mintájára fehér szagnak is nevezhető az izraeli kutatók által
elsőként azonosított új illat, amelyről az amerikai tudományos akadémia
folyóiratában, a PNAS-ben számoltak be.
Ahogyan a fehér zaj sok különböző
hangfrekvencia keveréke, a fehér fény pedig sok eltérő hullámhossz elegye, úgy a
fehér szag (olfaktorikus fehér) sok különböző illatos vegyület eredője, amely
csak laboratóriumban állítható össze.
Valójában a fehér szaghoz a kulcs nem
magukban a vegyületekben rejlik, hanem abban a tényben, hogy sok van belőlük -
vélik a kutatók. A való világ csaknem valamennyi illatát, szagát vegyületek
keveréke adja. Az ember igen jó ezeknek a keverékeknek a megkülönböztetésében,
nehéz összekeverni például a kávé illatát a rózsáéval. Abban azonban
meglehetősen rossz, hogy ezeknek a keverékeknek egyes komponenseit
különválassza.
Ha az emberi látás teljes tartományába kiterjedő
hullámhosszakból többet összekevernek, az fehér fényt ad a konkrét
hullámhosszaktól függetlenül, ha pedig a teljes emberi hallástartományba eső
többféle frekvenciát "vegyítenek", az fehér zajt ad az egyedi frekvenciáktól
függetlenül. Noam Sobel, az izraeli Weizmann Tudományos Intézet neurobiológusa
csoportjával arra keresett választ, hogy hasonló jelenség történik-e a
szaglásnál.
Első kísérletsorozatukban több száz illatot teszteltek
önkéntesekkel. A szagminták között volt olyan, amely egyetlen komponensből állt,
de olyan is akadt, amely 43 különböző vegyületből állt össze. A tesztekben minél
több komponensből állt egy-egy keverék, annál nehezebben tudtak köztük
különbséget tenni a résztvevők. Két négykomponensű keverék illatát például
könnyebben különböztették meg, mint két 43 komponensű keverék illatát. "Minél
több komponens volt a kétféle keverékben, annál hasonlóbbá vált az illatuk, még
akkor is, ha nem volt közös komponensük" - idézte a tanulmányt a LiveScience
című tudományos portál.
Következő kísérletsorozatukban 40 komponensű
illatokat állítottak össze, és ezeket ismertették meg a tesztalanyokkal. Ha az
emberi szaglás teljes tartományába eső, azonos intenzitású vegyületekből állt a
keverék, azt nem tudták megkülönböztetni az önkéntesek. Minden eredmény arra
utalt, hogy a fehér szag különálló illatnak tekinthető, amely egyetlen vegyület
jelenlétéhez sem köthető.
A sok komponensből álló kávé és rózsa illata éppen
azért tér el, mert vegyületeik nem egyenlő arányban alkotják az illatkeveréket,
ráadásul nem terjednek ki az emberi szaglás teljes
tartományára.
forrás:MTI
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése