2013. október 16., szerda

Tábornokper: nincsenek vallomások- kurir írása

Csütörtökön folytatódott a rendőri vezetők pere a vádlottak meghallgatásával. Bene László, Gergényi Péter és Dobozi József nyilatkozatot tettek a bíróság előtt, miszerint egyikük sem érzi úgy, hogy bűncselekményt követtet volna el. A per jövő kedden folytatódik.
Bene László volt országos rendőrfőkapitány a csütörtöki tárgyaláson úgy nyilatkozott, hogy a 2006-os őszi eseményekkor eleget tett vezetői kötelezettségeinek. Elképzelhetőnek tartotta, hogy hozott olyan döntést, amelyet határozottabban kellett volna képviselnie, de nem követett el bűncselekményt. Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány a ehhez hasonlókat mondott, annyit tett hozzá, hogy akartak volna, akkor sem tudtak volna parancsnokot cserélni a tévészékháznál, de részletesen nem indokolta, hogy miért nem. A rendőrségnek 2006-ban hihetetlen agresszív túlerővel kellett szembenéznie, amire nem voltak felkészülve- mondta a volt BRFK vezér. Gergényi Péter alaptalannak nevezte az ügyészség vádját és úgy vélte, nemhogy szándékos bűncselekményt nem követett el, de még gondatlant sem.
A mai tárgyalás is késve kezdődött
A mai tárgyalás is késve kezdődött
Nem tartja magát bűnösnek az akkori Rendészeti Biztonsági Szolgálat volt parancsnoka sem. Dobozi József nyilatkozatában az általa vezetett, mintegy háromezer tagú szervezet 2006-os jogi helyzetét ismertette. Nem tett vallomást, sem nyilatkozatot, és kérdésekre sem válaszolt a bíróságon M. Gábor, az MTV-székház ostromakor kirendelt helyszíni biztosítási parancsnok. A tárgyaláson ismertetett egy korábbi vallomása szerint ugyanakkor azt mondta: voltak kommunikációs hibák a székháznál. A vád szerint azonban a helyszínen intézkedő parancsnok nem volt képes feladatát ellátni, nem irányította és nem koordinálta a székházba vezényelt rendőri egységeket. A per még egy jó ideig eltarthat, mert ez még csak az első három vádlott meghallgatása volt, még hátravan 11, arról nem is beszélve, hogy a bíró 100 tárgyalási napot tervez és 100 tanút akar meghallgatni.forrás: kurir

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése