2013. október 18., péntek

A főkapitány videóval is készült

Az ülésnek még a nyilvános részén felszólalt Pétrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter is, aki azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség október 23-án nem tolta rá az engedély nélkül demonstrálókat az Astoriánál zajló Fidesz-rendezvényre. Petrétei szerint a rendőrség éppen azt próbálta megakadályozni, hogy a két csoport összeérjen. A miniszter hozzátette: néhány rendőri intézkedés valóban nem volt megfelelő, ezt azonban ki fogják vizsgálni. Petrétei az [origo] kérdésére, hogyan lehet azonosítani az eltakart arcú, jelvényt nem viselő rendőröket, azt mondta: a rendőrség ilyenkor egy egységként működik, így a parancsnokok felelősségét is vizsgálják, őket is kihallgatják és ők azonosíthatják majd az egyes személyeket.
Bene László országos rendőrfőkapitány az ülésen térképek, és videók segítségével mutatta be, hogy október 23-án hogyan és merre haladtak a tüntetők, valamint a rendőrség. A főkapitány szerint ezek bizonyítják, hogy a rendőrség mindent megtett annak érdekében, hogy az engedély nélkül tüntetők és a fideszes demonstráció résztvevői ne keveredjenek össze. Bene elmondta: Orbán Viktor október 23-án 17.45-kor hagyta el az Astoriát, a rendőrség pedig 18.01-kor kezdte meg a tömegoszlatást a Deák téren. A főkapitány hozzátette: a rendőrségi rádiófelvételek is bizonyítják, hogy igyekeztek egymástól távol tartani a két tömeget. 
Kövér szerint viszont az az állítás, hogy a demonstrálók maguk indultak az Astoria felé és nem a rendőrök terelték őket oda, nem állja meg a helyét. Mint fogalmazott: "nem a csík tolja a repülőt". Balog Zoltán előtte azt mondta: bizonyítékaik vannak arra, hogy politikai megrendelésre provokátorok intézték a két tömeg összekeveredését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése