2013. október 18., péntek

Ignácz jelentés II.

A lap szerint a BRFK vezetői nem fogadják el a vizsgálati jelentést. Információik szerint a jelentésen a BRFK felső vezetői közül sokan felháborodtak, és többen egy "íróasztal mögött, a bizottság prekoncepciójának igazolására összetákolt irománynak" tartják a jelentést. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány pénteken adta át az ORFK-nak észrevételeit a bizottság jelentésével kapcsolatban, melyet Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány vezetett. A rendőrfőkapitány azonban nem nyilatkozott észrevételeinek tartalmáról.
A jelentés nyilvánosságra hozásáról hétfőn dönthetnek. A Népszabadság úgy tudja, szolgálati titok is van az anyagban, ezért nem valószínű, hogy az egész nyilvános lesz.
A jelentésben a lap információi szerint az áll, hogy a rendőri vezetők akkor hibáztak a legnagyobbat, amikor nem oszlatták fel az engedély nélküli Kossuth téri tüntetést. Azután pedig nem kísérték elég nagy létszámban rendőrök a Kossuth térről az MTV székházához vonuló tömeget. Az is hiba volt, hogy a BRFK biztosítási tervében nem szerepelt az MTV-székház védelme - írja a Népszabadság a jelentésre hivatkozva.
Emellett nem derítették ki a hangaók szándékait, késve mozgósítottak, ráadásul miközben a rendőri vezetők létszámhiánnyal magyarázzák a rendőrök kudarcát, kiderült: este hétkor hazaküldték a Pest megyei és baranyai rendőrök egy részét - olvasható a Népszabadság szombati számában.
A jelentés megállapítja azt is, hogy az alacsonyabb beosztású parancsnokok kérése ellenére sem vezényelték át az MTV védelmére a Parlamentnél álló erőket. A helyzet elfajulásakor nem állítottak fel vezetési pontot a Szabadság téren, és nem vezettek nyilvántartást sem a rendelkezésre álló erőkről, sem a kiadott utasításokról, parancsokról. A szöveg oldalakon át taglalja azokat a hibákat, mulasztásokat, amelyeket a bizottság szerint a fővárosi rendőri vezetők követtek el - írja a Népszabadság.Origo
Fotó: Hajdú D. András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése