2013. október 18., péntek

Bene: Gyurcsány felhatalmazása védte Gergényit

2010. 09. 17. 10:55
Bene László volt országos rendőrfőkapitány azt mondta a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésén, totálisan megdöbbent az MTV-székház 2006-os ostromán. Bene szerint Gergényi Péter Gyurcsány Ferenctől olyan támogatást kapott, ami után lehetetlenné vált, hogy vele szemben bármilyen felelősségre vonás induljon.
"Totálisan megdöbbentem" - mondta Bene László volt országos rendőrfőkapitány a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésén arról, mit érzett, amikor értesült a Magyar Televízió székházánál történtekről.
A volt főkapitány, aki 2006-ban az ostrom idején az Interpol brazíliai közgyűlésén vett részt, közölte: a székházostrom után kapott telefonon tájékoztatást Szabadfi Árpád akkori főkapitány-helyettestől a történtekről, és a hotel internetszobájában azonnal "rákeresett".
Bene azt mondta, elképzelhetetlennek tartotta, hogy Magyarországon ilyen megtörténhessen. Az őszödi beszédről és annak tartalmáról a hazaúton értesült, a repülőtéren az egyik külügyi tisztviselő adta át neki az ezzel kapcsolatos újsághíreket a repülőtéren. Külföldi útjáról szerda este ért haza, két átszállással.
Fotó: Szabó Balázs [origo]
Bene a meghallgatáson
Bene azt mondta, nem a személyes felelősség megállapítása volt a fő célja a tévészékház ostroma után, hanem az, hogy összegezzék a tapasztalatokat, felkészítsék a rendőrséget és szakmai intézkedésekkel javítsák a testület munkáját.

Szerinte nyilvánvaló volt, hogy trauma érte a rendőrséget, a társadalmat és látszott, hogy a nyugalom nem állt helyre, számítani lehetett újabb eseményekre. Azt mondta, mérlegelnie kellett, hogy mi eredményezheti a rendőrségi munka javulását: ha megteszik a szükséges szervezeti-jogi intézkedéseket, vagy ha néhány embert felelősségre vonnak.

A főkapitány legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy a rendőrséget mielőbb olyan állapotba hozzák, hogy a szervezet a következőkben a feladatait törvényesen, szakszerűen végezhesse, visszaállítsa és fenntartsa a közrendet, közbiztonságot.

Bene határozott igennel bálaszolt arra a kérdésre, melyben azt kérdezték tőle, hogy Gergényi Péter a kormányfőtől olyan támogatást kapott-e, ami után lehetetlenné vált, hogy vele szemben bármilyen felelősségre vonás induljon. Bene hozzátette: "nekem ezek után nagyon szerény lehetőségeim voltak".
Arra a kérdésre, október 23-án mikor beszélt Gyurcsány Ferenc kormányfővel, a volt országos rendőrfőkapitány azt mondta: délelőtt részt vett a hivatalos Kossuth téri ünnepségen, majd felhívták a miniszterelnök titkárságáról és kérték, menjen be a kormányfőhöz. A találkozón a miniszterelnök arról érdeklődött, hogy a délutáni hivatalos programon a rendőrség képes-e garantálni a közjogi méltóságok biztonságát. Bene szerint erre ő azt válaszolta a kormányfőnek, hogy ezt nem tudja megígérni, mert a rendőrség erői megosztottak. Erre a kormányfő azt közölte vele, hogy ő és a felesége egészen biztosan jelen lesz a rendezvényen és kérte a rendőrséget, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a rendezvényt ne zavarja meg semmi.
A bizottság több tagja is megkérdezte a volt országos rendőrfőkapitánytól, hogy miért nem viseltek a rendőrök azonosítót. Bene azt válaszolta: október 23-a előtt fokozottan felhívták az állomány figyelmét arra, hogy viselje az azonosítót, és ezt ellenőrizték is. Az azonosítókazonban intézkedés közben leestek, mert azokat a gomblyukra kellett rátenni, ezért festették ezeket később a sisakokra.(forrás:origo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése