2013. január 29., kedd

Újabb menet indul

Munkát, kenyeret és tisztességes megélhetést „kérni” indul február hatodikán reggel kilenc órakor az a menet, aminek budapesti érkezési időpontját február 13-ára tervezik. Csütörtökön délelőtt a menet néhány résztvevőjét mutatta be Gúr Nándor, az MSZP megyei elnöke.
A miskolci Tóth Imre munkanélküli, de dolgozni szeretne, amire esélyes sincs. Mint mondta, a napokban lett öngyilkos az egyik barátja, aki hasonlóan kilátástalan helyzetben volt, két gyereket hagyott hátra, és azt sem tudják, miből temetik majd el. Ő azért vesz részt a menetben, mert már semmit sem veszíthet; úgy döntött, elmegy Budapestre, hogy a kormány fülébe kiabálja, nem lesz így jó. Takács László Alsógagy polgármestereként azért csatlakozott a menethez, mert nap mint nap szembesülnie kell a nyomorra, és el akarja mondani, hogy 22800 forintból nem lehet megélni, tisztességesen rezsit fizetni, gyerekeket nevelni, és tudni akarja, „meddig fog ez még így menni”. „Most még szépen csendesen kérünk, de ha legközelebb jövünk, már lehet, hogy nem leszünk ilyen udvariasak”, mondta, hangsúlyozva: a térségében élő több tízezer ember érdekében emeli fel a szavát. „Mi csak porszemek vagyunk. De ha a sok porszem elindul, abból homokvihar lesz”, tette még hozzá.
Komjáthi Imre edelényi munkás elmondta, elég a létbizonytalanságból, hogy a kormányok rendre csak ígérgetnek, de amint hatalomra kerülnek, megfeledkeznek az emberekről. Nem csak a munka nélkül lévők, de a dolgozók sem tudnak megélni. „A legnagyobb baj, hogy elvették a munkába vetett hitünket, az önbecsülésünket, mert azt hittük, hogy ha dolgozunk mi visszük előre az országot, de már tudjuk, hogy csak annyit érünk, amennyink van”, tette hozzá.
A menethez Füzesséri József, Szikszó polgármestere is csatlakozott. Elmondta: városa kialakította az ország legnagyobb egybefüggő ipari területét, de eddig az ITD Hungary másfél év alatt egyetlen befektetőt sem vitt oda. A város próbálkozik a munkahelyteremtéssel saját erejéből, de a többségnek így sem jut munka, ezért felajánlotta, hogy egy euróért odaadja a terület hektárját, ha munkahelyteremtő beruházásokat visz oda a kormány.
A munkát, kenyeret követelő menetben részt vevők naponta a terv szerint 20-25 kilométert tesznek majd meg, így a vándorútjuk egy hétig tart majd. Mint mondták, a beharangozott cudar időjárás sem tántorítja el őket.
ÉM-SZP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése