2013. július 1., hétfő

Demján berágott Orbánra, és írt neki egy levelet

Demján Sándor, a Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke egy Orbán Viktornak címzett levélben próbálta megakadályozni a takarékszövetkezetek kormányzati átszervezését - közölte az Origo a birtokába jutott levélre hivatkozva. Demján hosszan taglalta tartalmi aggályait, de nem ért célt vele.

Demján Sándort felbőszítette az a rendkívüli sürgősséggel tárgyalt törvénytervezet, amely lényegében államosítja a takarékszövetkezetek központi bankját, kikényszeríti a Magyar Posta benyomulását a szövetkezeti szektorba, és hosszabb távon lehetővé teszi a takarékszövetkezetek kiszorítását a Takarékbankból - írja az Origo. (A témával foglalkozó átfogó cikkünket itt olvashatják el.)
Demján az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökeként írt levelet Orbán Viktornak egy nappal a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvény elfogadása előtt, de hiába próbálta megakasztani a törvényalkotást - írja a lap.
Az Origo birtokába került, június 26-ai keltezésű levélben Demján azt írja, hogy a takarékszövetkezetek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a kormány lényegében titokban, minden érdemi előzetes egyeztetés nélkül, rendkívüli sürgősségi tárgyalást kérve beterjesztette a törvényjavaslatot. Demján szerint elfogadhatatlan, hogy a kormánybiztos pénteken, munkaidő után, este 7-kor küldött e-mailben hétfő reggel 9-re hívta össze a takarékszövetkezeti vezetőket konzultációra, amelyen azonban semmilyen konkrét információ nem hangzott el, még az sem, hogy a kormány már aznap tárgyalja a koncepciót, másnap pedig be is nyújtja a konkrét törvényjavaslatot.
Demján igen súlyos tartalmi kifogásokat is sorol. Elfogadhatatlannak tartja például azt, hogy a Takarékbankban meglévő tulajdoni arányokat egyoldalú beavatkozással megváltoztatják, a takarékszövetkezetek többségi pozícióját megszüntetik. Elfogadhatatlannak minősíti azt is, hogy a szövetkezetek a jövőbeni kisebbségi tulajdonukkal sem élhetnek szabadon, mivel a közgyűlésen csak igennel szavazhatnak, hiszen ellenkező esetben kötelesek eladni részesedésüket az MFB-nek.
A levelet Demján Sándor mellett az OTSZ elnökségének tagjai és ügyvezetője is aláírták, és Orbán Viktoron kívül elküldték Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, Németh Lászlóné, fejlesztési miniszternek és Rogán Antal frakcióvezetőnek. A törvényt ennek ellenére csütörtökön megszavazták.
2013. június 28., péntek, 21:53 • Utolsó frissítés: 2013. június 28., péntek, 21:55
Szerző: hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése