2013. július 11., csütörtök

AGITÁCIÓS ÉS PROPAGANDA BIZOTTSÁG

Az Agitációs és Propaganda bizottságban zömmel KB tagok dolgoztak. A bizottság féléves munkaterv alapján tevékenykedett. 1963. január és 1970. december között 148 ülést tartott.[1] Egy-egy ülésen két-három fő napirendet tárgyalt és a különfélék között további 3-5 témakörben tájékoztatót hallgatott meg, vagy javaslatról döntött. Az Agit-Prop. Bizottság foglalkozott az ideológiai, kulturális, művészeti, irodalmi, tudományos, egyházpolitikai, nemzetiségi, egészségügyi, közoktatási, agitációs, propaganda, sajtó-rádió-tv, könyvkiadás, ünnepek, évfordulók témakörben készült előterjesztésekkel és az elméleti munkaközösségek tevékenységével is. Határozatot nem hozott, csak ajánlásokat tett, állásfoglalásokban rögzítette véleményét (ami egyben a párt irányvonalát is jelentette az adott kérdésben!), az előterjesztéseket véleményével továbbította a PB vagy a KB elé, vagy jóváhagyólag tudomásul vette, illetve intézkedéseket kezdeményezett; gyakorlati kérdésekben (pl. utca-, intézmény elnevezések, rendezvények stb.) döntött.
1966. december 7.-én, az Agitációs és Propaganda Bizottság megtárgyalta munkarendjét. Ennek megfelelően – a PB és a Titkárság gyakorlatához hasonlóan – csak olyan anyagokat tűzött napirendre, amelyeket a KB osztályai, vagy azok kérésére állami szervek (Művelődésügyi Minisztérium, Magyar Rádió- és TV, szerkesztőségek, Állami Egyházügyi Hivatal, Egészségügyi Minisztérium stb.) terjesztettek elő, s az illetékes KB titkárok láttamoztak.[2] A féléves tervekben foglaltakon túl olyan gyakorlati politikai kérdésekkel is foglalkoztak, amelyekben egységes, koordinált állásfoglalásra volt szükség. A munkarendben leszögezték: „szükséges, hogy az állami szervek – az illetékes osztályvezető és titkár tudomásával – önállóan nyújthassanak be javaslatot az Agitációs és Propaganda Bizottság elé.”
A VIII. kongresszus után (1962. november 24-én) megválasztott Agit-Prop. Bizottság összetételében változások történtek: 1964. február 22-én felmentették Darabos Ivánt, helyette Cseterki Lajost, a KB titkárát választották meg a bizottság tagjának. Ugyanekkor döntöttek arról is, hogy Gosztonyi János, a Tudományos és Közoktatási Osztály vezetője, valamint Köpeczi Béla, a Kulturális Osztály vezetője állandó meghívottként vegyen részt a bizottság ülésein.
1965. július 6-án Kállai Gyulát mentették fel APB-tagságából, helyette Nemes Dezsőt, a Párttörténeti Intézet főigazgatóját választották meg. 1966. december 3-án (a IX. kongresszus után) a Központi Bizottság Szirmai Istvánt választotta az Agitációs és Propaganda Bizottság elnökének. A bizottság tagjai lettek:
Aczél György       KB tag, a művelődési min. első helyettese,
Cseterki Lajos       KB tag, a KB titkára,
Gosztonyi János       KB tag, a Népszabadság Szerk. Biz. vezetője,
Ilku Pál       KB tag, művelődési miniszter, [242
Katona Imre       KB tag, a Budapesti Pártbizottság titkára,
Nemes Dezső       KB tag, a Párttörténeti Intézet főigazgatója,
Orbán László       KB tag, az Agitációs és Propaganda osztály vezetője,
Óvári Miklós       KB tag, a TKKO vezetője,
Pullai Árpád       KB tag, a KB titkára,
Tömpe István       KB tag, a Magyar Rádió és TV elnöke,
Virizlay Gyula       a SZOT titkára.
1967. április 12-én Cseterki Lajost felmentették bizottsági tagságából, helyette Lakos Sándort, a Társadalomtudományi Intézet igazgatóját választották meg.
1968. február 10-én tagja lett az Agit.Prop. Bizottságnak Jakab Sándor, a KB Agitációs Propaganda Osztályának vezetője. 1968. június 4-től Szabó János, a KISZ KB titkára, 1969. január 14-től Kárpáti Sándor, a KISZ KB agit-prop. titkára, október 14-től pedig Várkonyi Péter, a Tájékoztatási Hivatal vezetője állandó meghívottként részt vett a bizottság ülésein.
1969. március 6-án Szirmai Istvánt felmentették, helyette Aczél Györgyöt, a KB titkárát választották meg az Agitációs és Propaganda Bizottság elnökének. Ugyanekkor tagja lett a bizottságnak Ajtai Miklós, a Minisztertanács elnökhelyettese.
A X. kongresszus után, 1970. november 28-án megválasztott Agitációs és Propaganda Bizottság elnöke: Aczél György KB tag, a KB titkára, tagjai pedig a következők lettek:
Ajtai Miklós       KB tag, miniszterelnök-helyettes,
Benke Valéria       KB tag, a Társadalmi Szemle főszerkesztője,
Ilku Pál       KB tag, művelődésügyi miniszter,
Kállai Gyula       KB tag, az Országgyűlés elnöke,
Kárpáti Sándor       a KISZ KB titkára,
Katona Imre       KB tag, a Budapesti Pártbiz. titkára,
Katona István       KB tag, az Agit-Prop. Osztály vez.,
Lakos Sándor       a Társadalomtudományi Intézet igazgatója.
Nemes Dezső       KB tag, a Politikai Főiskola rektora,
Nagy Miklós       a Tud.-Közokt. és Kulturális osztály vezetője,
Orbán László       KB tag, a művelődésügyi min. helyettese,
Óvári Miklós       a KB titkára
Sarlós István       KB tag, a Népszabadság Szerk. Biz. vezetője,
Tömpe István       KB tag, a Magyar Rádió és TV elnöke,
Várkonyi Péter       a Tájékoztatási Hivatal vezetője,
Virizlay Gyula       a SZOT titkára.
Az Agit-Prop. Bizottság titkári teendőit (az ülések előkészítését és az emlékeztető elkészítését) a KB egy-egy titkárának referense látta el:
1963 januártól Garamvölgyi József (előtte Baranyi Gyula),
1965 januártól Lick József,
1966 januártól Földes Károly,
1967 februártól Széchy András, (Szirmai István referensei);
1969 májustól Bán Károly (Pullai Árpád referense),
1970 februártól pedig Dankovits László (Aczél György referense). [243

[1] Ebből kettő a Gazdaságpolitikai Bizottsággal együttes ülés volt.
[2] A külső szervek által benyújtott anyagok esetében az illetékes osztályvezető és titkár láttamozta az előterjesztést, de ez nem jelentette a tartalommal való egyetértést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése