2013. február 28., csütörtök

HÖOK listázás és Jobbikos vonatkozások

Libsi, katkó, cigó, ratyi: diáklista az ELTE-n

Éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata (HÖK). A gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a HÖK elnöke elismerte a listák létét, de állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki. Az ELTE rektor helyettese elképzelhetetlennek nevezte a listázást, ám ha mégis történt volna ilyen, az z ELTE BTK HÖK mély megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy 2013. február 11-én hétfőn délelőtt több előadóteremben önkényesen, erőszakos és radikális módszerekkel megszakították az egyetemi oktatást. Elítélendőnek tartjuk a HaHa által alkalmazott véleménydiktatúrát. Ha egy önjelölt, szűk csoport az általa meghozott döntéseket legitimnek tekinti, és ezt az akaratát ráerőlteti mindenkire, az a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető demokratikusnak” – így tiltakozott a múlt héten az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata a Hallgatói Hálózat egyetemi akciói ellen. Első megközelítésben ugyan furcsának tűnhetett, hogy a felsőoktatásért tüntető hallgatókat éppen saját diáktársaik ítélik el nyilvánosan, ám amennyiben figyelembe vesszük, hogy a BTK HÖK hagyományosan a Jobbik bázisának számít Magyarország top egyetemén, akkor mindez már nem is annyira meglepő.

Az elnök emberei

2005 óta a BTK HÖK elnökei mind Jobbik-tagok voltak - Szávay István, Nemes László, Garbai Ádám -, és szinte az összes alelnökre, illetve több aktivistára ugyanez igaz. Szávay István, aki egy részeg buliban péniszpumpával megörökítve vált országosan ismertté, 2010 óta a Jobbik parlamenti képviselője, emellett 2012 nyaráig az ELTE BTK Griff kollégiumának volt a vezető nevelője. Úgy tudjuk, maga is a kollégiumban lakott.

Egyébkén nem csak a bölcsészkaron domináns a Jobbik jelenléte, hanem a jogi karon működő, politikailag hagyományosan legaktívabb ÁJK HÖK, a legnagyobb közösségeket tömörítő és a kollégiumi helyek felett diszponáló Kollégiumi HÖK (KolHÖK), valamint az információk és források kifogyhatatlan tárházaként szolgáló Egyetemi HÖK (EHÖK) is érintett. Utóbbi kettő elnökei is többnyire jobbikosok voltak az elmúlt 6-7 évben. Mint keretes felsorolásunkból kiderül, az ELTE-s hallgatói önkormányzatok nem csak a politikai élet, hanem az egyetemi karrier tekintetében is jó ugródeszkának bizonyultak a jobbikos tagok számára.   


Részlet a listából


A HÖK-ök egyúttal komoly állami pénzek szétosztásában is közreműködnek. Az ELTE esetében összesen évente mintegy 300 milliónyi ösztöndíjról és 110 milliónyi dologi keretről van szó. Forrásaink szerint a működési keret jelentős százaléka vándorolt olyan „vezetőképzőkre”, ahol jellemző volt a nagymagyarkodás, antiszemita poénkodás, az esti zenekínálat pedig visszatérő Kárpátia-blokkokat tartalmazott. Ugyanebből a keretből finanszírozták a BTK gólyatáborait is.

„Az ELTE-n nem megengedett a pártpolitikai tevékenység, és ha ez bármelyik diákszervezet részéről bizonyíthatóan felmerül, akkor az egyetem vezetése eljárást indít az ügyben” – mondta el érdeklődésünkre Fábri György közkapcsolati rektorhelyettes, hozzátéve, hogy ez még egyetlen esetben sem történt meg. Azzal kapcsolatban, hogy mi számít bizonyítéknak, úgy fogalmazott, „az számít pártpolitikai tevékenységnek, ami minden felnőtt, józan ember számár annak minősül”. Példaként említette, hogy beszélgetésünk napjára (péntek) a HaHa olyan rendezvényt szervez az ELTE-re, ami álláspontja szerint politikai jellegűnek minősül, ezért – mondta – beszélni fog a szervezőkkel. Megjegyezte ugyanakkor, hogy mivel a hallgatói önkormányzat választott testület, abba nem szólhatnak bele, hogy annak tisztségviselői rendelkeznek-e párttagsággal.

Rendőrségi ügy

Megkérdeztük, hogy az egyetem miként tudja szavatolni, hogy a hallgatói önkormányzat vezetői ne éljenek vissza a hallgatói adatokkal, és azokat ne használják fel pártcélokra. „Ez olyan, mintha azt kérdezné, hogy miként tudjuk garantálni, hogy nem követnek el gyilkosságot az egyetem területén” – válaszolta Fábri György, érzékeltetve, hogy egy ilyen visszaélést milyen súlyúnak ítélne. Hozzátette: amennyiben bárkinek hitelt érdemlő bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy ez megtörtént, az már nem csak egyetemi, hanem egyenesen rendőrségi ügy.

Megkerestük Seifert Tibor Kollégiumi Főigazgatót és hallgatói ügyekért felelős Rektori Főbiztost, aki azonban a leghatározottabban visszautasította, hogy politikai tevékenység zajlana náluk, illetve, hogy a hallgatói önkormányzat és a Jobbik átfedést mutatna. Elismerte, hogy korábbi HÖK-vezetők jobbikosok voltak, de szerinte az a múlt, amikor a Jobbik egyébként is egy ifjúsági szervezet volt. Amikor jelenlegi jobbikos HÖK-vezetők neveit soroltuk neki, azt mondta, őket nem ismeri. Hozzátette: azt nem tilthatják meg, hogy a hallgatói önkormányzatokból bárki egyúttal egy pártnak is tagja legyen. Úgy tudjuk, az ELTE BTK HÖK jelenlegi két alelnöke aktív Jobbik-tag, az elnök pedig próbaidős, vagyis az aktív tagság „előszobájában” áll.

Azzal kapcsolatban, hogy HÖK miként és hogyan kezelheti a hallgatók adatait Seifert Tibor elmondta, a kollégiumi helyek elosztásánál „rövid ideig” láthatják a tanulmányi és szociális adataikat, ezek alapján dönthetnek arról, hogy a felvételt nyertek közül ki melyik kollégiumba kerüljön. Szintén diszponálnak a tanulmányi és szociális ösztöndíjak kiutalása fölött is, ám ezt a gazdasági osztály és az Állami Számvevőszék is ellenőrzi, hangsúlyozta a rektori főbiztos, aki kizárta, hogy a párthovatartozás is szerepet játszana a pénzek elosztásában.


Részlet a listából
Hetek legfrissebb számában interjút közölt Borsodi Csabával, az ELTE rektor helyettesével, aki így fogalmazott: „Igen, mondják rólunk, hogy mi voltunk a Jobbik bölcsője. Ez azért nem egészen fedi a valóságot. Hallgatói mozgalomként indultak el, de attól az időponttól kezdve, amikor párttá alakultak, már semmi köze az ELTE BTK-nak a Jobbikhoz. Egy fontos alapelv, hogy a karon semmiféle politikai – akár jobb-, akár baloldali, akármi más – nézet hivatalosan nem terjeszthető, s kínosan vigyázunk arra, hogy ilyen tényleg ne is legyen.”

Szórólap, pártlap

Mindezek fényében érdekesek csak igazán azok az információk és dokumentumok, amelyek az atv.hu birtokába jutottak az ELTE BTK HÖK tevékenységének és a Jobbik pártépítésének összefüggéseiről. Egyértelmű, hogy a HÖK-irodákat Jobbik-bázisként is használták a szórólapozáshoz és a Hazai Pálya című pártkiadvány terjesztéséhez.

Információink szerint idén év elején jobbikos hallgatók készültek megalapítani a Rákóczi Szövetséget az ELTE-ÁJK-án. Ezt a szervezetet egyfajta „trójai falónak” szántak volna, ezen keresztül toborozták volna azokat a nemzeti irányultságú hallgatókat, akiket idővel Jobbik-szimpatizánssá, vagy egyenesen párttaggá lehetne tenni.

Lista a gólyákról

A legproblematikusabbnak azonban az a lista tűnik, ami több száz új egyetemi hallgató adatait és profilját tartalmazza. Ilyen lista már 2007-ben és 2008-ban is készült, és azóta is minden évben elkészítik. Az atv.hu birtokába jutott egyik ilyen dokumentum 2009-ből származik. Ez több mint 600 elsőéves hallgató adatait tartalmazza, azokét, akik jelentkeztek az ELET BTK HÖK által szervezett gólyatáborba.

A hallgatók neve, középiskolája, telefonszáma és pólómérete mellett feltüntetik, hogy ősztől kérnek-e kollégiumi elhelyezést. Emellett mindenkinél megtalálható egy vicc, melyet a szervezők kérésére közöltek (ez nyilván sejtet valamit a vicc mesélőjéről), és annak a HÖK-ös személynek a neve, aki ismerheti őket. A lista egyik érdekessége, hogy a HÖK jelenlegi elnöke, Garbai Ádám itt még gólyaként szerepel. Kiderül, hogy bajai születésű, orosz-szlavisztika szakos, és Garbai Emese öccse. Úgy tűnik, jól tették, hogy már 2009-ben felfigyeltek rá, hiszen ma ő vezeti az ELTE BTK HÖK-öt

Aranyos pázmányos

Mindennél érdekesebb azonban, hogy a lista készítői a gólyák facebook és iwiw profiljai alapján rövid jellemzést is írtak az új hallgatókról. A jellemzés többnyire az érintettek világnézetére, érdeklődési körére, küllemére és pártszimpátiájára utal, sokszor alpári stílusban. Garbainál például az szerepel, hogy „jó gyerek”. A diákok egy részénél nem sikerült profilt alkotni, sokukat pozitívan jellemeznek a készítők: „Harcos környezetvédő”; „Rendes néptáncos katolikus lány”; „Színházi alkalmazott, tehetségesnek tűnik”; „Aranyos pázmányos kiscsaj”; „Egy hétig volt a dévai árvaházban és még szép is”; „Forma a csávó”; „Zene és irodalomszerető”. „Pörgős ivós”; „Ismerős arcok a kedvence és Horthy emlékiratai”; „Egészséges világlátású klassz csaj”; „MTK szurkoló, de amúgy refi”.

Óriási ribanc

Vannak negatív jellemzések, például ilyenek: „Koliba nem vesszük fel”; „A puszta léte terheli az OEP-et. Cicu-kutyu, semmit nem csinál szabadidejében.”; „Lelkes antifatista”; „Elempés libernyák”; „Szektás”; „Félvér lehet a kislány, és az összes képen óriási ribanc”; „Szerintem cigó”; „Biztos, hogy ratyi”; „Családcentrikus focibuzi”; „Ószövetségiek”; „Csúnya, állatszerető buta p…”; „Latinmániás minifeminista”; „Kürt alapítványi iskola sok zsidó tanárral”; „Vicces gyerek udvari bolondnak jó lehet”; „Raszta füves rocker”; „Alter katolikus lányka”; „Langy fideszes”; „Csúnya zsidó feje van”; „Elk… liberális”; „LMP-s p…, ne vigyük le!”; „Belpesti zsidó p…”; „Kis liberó buzigyerek”;.


Részlet a listából


Mindezek mellett meglehetősen sok a szexista vagy obszcén megjegyzés, annak ellenére, hogy a táblázat készítője a magát kereszténynek nevező Jobbik tagja. Néhány példa: „Jó teste van, de semmi egyéb”; „Jó segg”; „Ribanc liba”; „Vízilabdásokat kedveli, Pista, repülj rá!”; „B…való egyiptológus”;  „K… jó nő”; „Pistának jó lesz”; „Aranyos kiscsaj, szerintem d..-ni akar”.

ELTE-s forrásokból azt hallottuk, hogy a BTK HÖK vezetőinek a listákkal az volt a célja, hogy a gólyatáborokba, kollégiumokba jelentkezőket szétosszák a megbízható aktivisták között, és kontrollálhassák, bekerülhetnek-e a HÖK-be, illetve hogy melyik kollégiumba, kinek a felügyelete alá kell őket elszállásolni. És nem utolsó sorban: milyen pártkatona lehet belőlük később.

Kódolt zsidózás

A táblázatban van két oszlop, ami csak kódokat tartalmaz a hallgatók neve mellett. Az egyik oszlopban I vagy N szerepel, vagyis Igen illetve Nem. A birtokunkba került dokumentációból az is kiderül, hogy a kérdés, melyre I vagy N a válasz: „Zsidó?”. A másik kódolt oszlop a hallgató pártszimpátiáját tartalmazza: A=MSZP, B=LMP/SZDSZ, C= Fidesz, D=Jobbik.

Az Excell táblázat „tulajdonságok” menüpontja alatt a „készítette” mezőben Silhavy Máté neve olvasható. Silhavy 2009-ben az ELTE BTK HÖK alelnöke volt, és a mai napig a Jobbik tagja.

Megkeresésünkre Silhavy elismerte, hogy ő – és HÖK-ös aktivisták – készítette a táblázatot. Évente 7-800 jelentkező egyenként több oldalnyi adatát nehéz volt papíron tárolni, ezért dolgozták ki 2007-ben az új rendszert – mondta megkeresésünkre Silhavy Máté. „Így sokkal egyszerűbb volt az összegzés”. Arra nem tudott felelni, hogy 2010-ben 2011-ben és tavaly is készültek-e ilyen listák, de azt mondta, úgy tudja, a legtöbb HÖK digitális adatkezelésre állt át.

Az adatok között szerepelt a „Küldj be egy viccet” felhívás: aki küldött, jobb esélyekkel indult a túljelentkezéses gólyatábori részvételnek – magyarázta Silhavy. Arra a kérdésre, hogy mi célból írtak jellemzéseket az új hallgatókról, értetlenkedni kezdett, és azt állította, az általa készített adatbázis ilyen részt nem tartalmaz. Felvetésünkre, hogy a birtokunkban lévő dokumentum mégis tartalmaz ilyeneket, Silhavy azt mondta, elképzelhető, hogy valaki utólag írt bele a táblázatba.

„Bárki beleírhatott”

Kérdésünkre, hogy kik írhattak hozzá az adatbázishoz, Silhavy azt mondta, „bárki, aki bejárt a HÖK irodáiba”. Vagyis szerinte „150-200" hallgató is hozzáférhetett a számítógépeken tárolt listákhoz. Állítása nem túl életszerű, ráadásul elmondása szerint bizonyítani sem tudja, mivel az eredeti adatbázist – amely tehát álláspontja szerint még nem tartalmazta a jellemzéseket és származási és pártszimpátia kódokat – törölte saját G-mail fiókjából. Ha ez igaz lenne, azt a kérdést veti fel, hogy mit keresett a hallgatói adatbázis egy magán e-mail fiókban. A másik kérdés – már amennyiben elfogadjuk Silhavy magyarázatát – hogy nem felelőtlenül őrzik-e az ELTE-n a diákok adatait, ha „150-200” diák is szabadon hozzáfér azokhoz. Silhavy magyarázata azonban amiatt is sántít, mert – mint az atv.hu-nak magyarázta – „évek óta” hallotta, hogy valakik visszaéltek az általa készített adatbázissal, mégsem tett semmit, mert nem tartotta fontosnak.

Kérdésünkre elismerte, hogy évek óta jól ismeri a jobbikos Szávay Istvánt, „Pistával együtt dolgozunk régóta”. Silhavy jelenleg a Közszolgálati Közalapítvány közművelődési kuratóriumának jobbikos delegáltja. Kérdésünkre még annyit mondott, hogy „valakik már próbálták pedzegetni” a listák ügyét, de ebből „soha nem lett semmi”.

Nem készültek, készültek

Az adatbázisok ügyében megkerestük Ribling Tamást is, aki 2007-2008-ben a Kollégiumi HÖK elnöke volt. „Nem igazán tudom, hogy miről beszél” – fogalmazott a volt HÖK-vezető, aki szerint nem készültek adatbázisok a leendő elsőévesekről, vagy legalábbis ő nem tudott ezekről. Kérdésünkre tagadta, hogy Jobbik-tag lenne, annyit mondott, hogy vannak jobbikos barátai. Ribling Tamás egyébként jelenleg az ELTE Szolgáltatásszervező Kft. munkatársa és kollégiumi nevelő.


Mi a HÖK?

A Hallgatói Önkormányzat a diákok érdekképviseleti szervezete, mely közvetít a hallgatók és az egyetem vezetése között és szervezi a tudományos- és közösségi életet az adott karon. A HÖK általában különböző rendezvényeket is szervez a diákok részére. Működését az egyetemtől kapott támogatás, illetve a saját programok szervezéséből befolyó összegek fedezik. Tisztségviselőit a diákok választják.


Riblinggel ellentétben Garbai Ádám, az ELTE BTK HÖK jelenlegi elnöke megerősítette, hogy voltak, sőt, jelenleg is vannak adatbázisok, amelyekben a gólyák adatait összesítik. Azt viszont határozottan tagadta, hogy ezekben jogellenesen gyűjtött információk is lennének. Garbai szerint, ha vannak olyan listák, amelyekben ilyenek szerepelnek, azok hamisítványok lehetnek. Ami a jobbikos kapcsolatokat illeti, az elnök tagadta, hogy köze lenne a párthoz (információink szerint viszont a VII. kerületi pártszervezet próbaidős tagja), azt viszont nem tiltja meg, hogy munkatársai bármelyik pártnak tagjai legyenek.   

Az ügyben megkerestük Tausz Katalint, az ELTE TáTK dékánját és Kalina Gergelyt, az ELTE EHÖK elnökét, azonban egyikük sem kívánt nyilatkozni. 

Az ELTE HÖK – Jobbik szimbiózis egyik úttörője Szávay István, a párt jelenlegi országgyűlési képviselője volt. Elsőként az Ajtósi Kollégium hallgatói vezetője lett, majd a kollégiumra támaszkodva a BTK HÖK elnökévé választották. Amíg Szávay HÖK elnök volt, csak a belső pletykákból lehetett hallani, hogy mi történik, de amint átadta Nemes Lászlónak a stafétát, a BTK és Kollégiumi HÖK tagjai és egykori tagjai tömegesen léptek be a Jobbikba, vagy aktiválták párttagságukat. Szávay István mellett egy korántsem teljes felsorolás napjainkig:

- Balogh Gábor (Szávay alatt BTK HÖK kommunikációs alelnök, jelenleg Barikád újságíró)
- Bencsik János (Nemes László volt határontúli kapcsolatokért felelős alelnöke, VII. kerületi Jobbik) és felesége, Bencsik Marton-Melánia (BTK HÖK tag, majd VII. kerületi Jobbik)
- Silhavy Máté (Nemes László volt kommunikációs alelnöke)
- Tompa Adrienn (Nemes László volt gazdasági alelnöke)
- Gergely Ádám (Nemes László alelnöke, jelenleg az ELTE Szolgáltatásszervező Kft. munkatársa)
- Jurenkó Ferenc (Szávay egyik alsóbb szintű HÖK-öse, jelenleg az ELTE ESz Kft. munkatársa)
- Nemes László (jelenleg az ELTE Karrierközpont munkatársa és a Doktoranduszok Országos Szövetségének, valamint a HÖOK-nak oszlopos tagja)
- Garbai Ádám (próbaidős Jobbik tag, jelenleg az ELTE BTK HÖK elnöke)
- Sőtér Dávid (Garbai alelnöke)
- Prischetzky Réka (Garbai alelnöke)
- Kovács Dávid Attila (Garbai egyik bizottsági elnöke)
- Stummer János (volt KolHÖK elnök, most ELTE BTK tanársegéd)
- Ribling Tamás (volt KolHÖK elnök, jelenleg az ELTE Szolgáltatásszervező Kft. munkatársa és kollégiumi nevelő)
- Hartyándi Mátyás (KolHÖK elnök)
- Cseszregi Tamás (EHÖK elnök, most ELTE oktatási igazgató)
- Szávay László (BTK HÖK választási bizottság elnök, most ELTE BTK doktori hivatal vezető)

Update: visszautasítja az ELTE BTK HÖK vezetése, hogy bármikor, bármilyen formában hallgatókat diszkriminált vagy listát készített vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról. Garbai Ádám közleményében az áll, hogy az atv.hu-n megjelent cikk "hemzseg a hazugságoktól" és "látszik, hogy az ELTE és a hallgatói önkormányzatok ellen politikai hátterű lejárató hadjárat zajlik". A HÖK-ös vezető felszólította az ATV-t, hogy "kérjen bocsánatot és hozza nyilvánosságra, kitől származik a lista, ellenkező esetben bírósághoz fordul hitelrontás, rágalmazás és becsületsértés miatt". A közlemény üdvözli a rektor által indított vizsgálatot, amelyhez az ELTE BTK HÖK segítségét ígéri.

Szerkesztőségünk továbbra is fenntartja a cikkben megfogalmazott állításait és áll elébe bármilyen jogi eljárásnak.

atv.hu / SzF, SI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése