2013. február 28., csütörtök

Belénessy hathavi fizetéssel távozik

2012.december 31-i hatállyal Belénessy Csaba távozik a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatói posztjáról, és nyugdíjba vonul. Távozásakor hathavi fizetésének megfelelő összeget kap.

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak elmondta, a testület szerdai ülésén közös megegyezéssel felbontotta Belénessy Csaba vezérigazgatói szerződését. A megállapodás szerint Belénessy távozásakor hathavi fizetésének megfelelő összeget kap.

A hivatalos adatok szerint az MTI vezérigazgatójának a havi bruttó fizetése 1,9 millió forint. Így Belénessynek bruttó 11,4 millió forint jár távozásakor. Mivel nyugdíjba vonul, rá nem vonatkozik a kétmillió forint feletti végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó.
Balogh László elmondta, a parlamenti pártok delegáltjaiból álló testület egy tartózkodás mellett szavazta meg a szerződés felbontását és a hathavi bér kifizetését. Az elnök szerint ez egy méltányos ellátás. A közmédiarendszer átalakításakor az új felállásban is vezető tisztséget betöltő személyeknek, köztük Belénessy Csabának, az MTI egykori alelnökének a korábbi szerződése alapján járt volna külön juttatás, más vezetővel együtt azonban ezt nem vette fel.
Balogh László szerint az utódlásról még korai beszélni. A kuratórium elnökeként most hivatalosan tájékoztatja a Médiatanácsot az MTI vezérigazgatójának december 31-ével történő távozásáról. A médiatörvény alapján a Médiatanács két személyt jelöl majd a vezérigazgatói posztra, a jelöltek meghallgatása utána a Közszolgálati Közalapítvány választja ki a vezérigazgatót. Az első körben kétharmados, a másodikban azonban már feles többség is elég a vezérigazgatók megválasztásához. forrás: Népszabadság
Belénessy Csaba
Belénessy Csaba
MTI - Kovács Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése