2016. június 29., szerda

Karaktergyilkosságtól nem kell félnetek

Spéder-ügy: üzent az Index főszerkesztője




forrás:hvg.hu
Az Index nem lesz revolvermédia, és nem lesz eszköz, saját tulajdonosának kezében sem - üzent Spéder Zoltánnak a lap
Az Index a „Karaktergyilkosságtól nem kell félnetek című” hosszú cikkben foglalkozott tulajdonosa, Spéder Zoltán vesszőfutásával, és azzal, miért írt róla keveset eddig a lap. A Dudás Gergely főszerkesztő által jegyzett cikk szerint "Nincs jó megoldás arra, hogy egy a kiadó, a tulajdonos ügyeit érintő történetben egy szerkesztőség - akár károkat okozva saját kiadójának - megőrizze szakmai integritását és függetlenségét, pláne annak látszatát"
Dudás azt sem zárta ki, hogy „az Index függetlensége és kormánykritikus hangja zavart egyre többeket, illetve nehezítette meg Spéder helyzetét. Van olyan vélekedés, ami egyenesen arról szól, hogy a médiacége feladása vagy nyomás alá helyezése lenne az elsődleges cél.”
A cikk szerint egy dolog egészen biztosnak látszik: „nem lehet akkorát tévedni, hogy a TV2 kedd esti riportjával a csúcsára érő médiatámadást esetleg szerkesztői túlkapásnak, a feladat túlértelmezésének lehessen tekinteni.” Véleménye szerint a Rajk-per óta nehéz lenne ehhez fogható karaktergyilkosságot felmutatni a magyar médiatörténetben. A cikk szerint ez  „nem putyinizálódás, ez maga a legfélelmetesebb időket és rendszereket idéző eljárás, amivel kapcsolatban a magyar elit, de minden gondolkodó ember biztosan felteszi magának a kérdést, hogy akkor most milyen országban is élünk és vajon ilyen országban akartunk-e élni?”
A Spéderről titokban készített, de indiferens képeket mutató, és csupa ismer tényt, illetve ellenőrizhetetlen negatív magánéleti pletykát tartalmazó riport láttán a cikkíró szerint „Egész biztosan sokakban felmerül az is: biztonságban vagyok-e én, az üzletem, a tulajdonom, de a szakmaiságom vagy akár a magánélethez való jogom? Mi történhet velem, ha egyszer valaki megharagszik rám? És némi pragmatizmussal, egyáltalán, honnan tudom, kinek a haragjától kell félni, mikor és miért?”
Az írás azt ígéri, hogy a fejleményekről az Index továbbra is tényszerűen beszámol. „De  nem lesz revolvermédia, és nem lesz eszköz, saját tulajdonosának kezében sem. A függetlenség és mindenkori kormánykritikus alapállás mellett ebben az ügyben jelenleg az egyetlen jó szakmai megoldás, hogy a szükséges távolságtartással mutatjuk be a fejleményeket.”
Cikk megosztása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése