2016. június 10., péntek

Ismét aktív Soros


A világgazdaság gyengülésére spekulál a milliárdos
Hosszú szünet után ismét kereskedik Soros György, avagy a milliárdos üzletember családi befektetési alapja, a Soros Fund Management LLC, amely mintegy 30 milliárd dollárt forgat a pia­cokon üzletfelei megbízásából.
A The Wall Street Journal című amerikai pénzügyi napilap arról értesült, hogy az elmúlt hónapokban Soros egyre gyakrabban bukkan fel az irodájában, és személyesen is beleszól olyan tranzakciók­ba, amelyeket az elmúlt néhány évben általában az alapkezelőire hagyott. Megfigyelők szerint arról van szó, hogy az üzletember profitálni akar a világgazdaság negatív tendenciáiból.
08_font_Reu
Forrás: Reuters
A milliárdos befektető már többször kifejezte aggodalmát a globális gazdaság borús kilátásai miatt, és egyre többet beszél nagy piaci változásokról. Szerinte a világpiac jelenleg olyan jeleket mutat, amelyek a 2008-as válság kitörése előtt jellemezték a globális gazdaságot. Az üzletember mindezért elsősorban a kínai gazdasági folyamatokat teszi felelőssé – különösen a kínai tőke külföldre menekülése és a pekingi kormány árfolyampolitikája aggasztja. Soros nem rejti véka alá, hogy szerinte a kínai reformok érvényesülését a politikai kurzus keményedése akadályozza.
Ennek megfelelően nem csoda, ha az üzletember a piacok gyengülésére, ennek nyomán árfolyamesésre spekuláló befektetéseket eszközöl. A WSJ informátorai szerint a családi hedge fund nagyarányú részvényeladásba kezdett, egyidejűleg aranyat, illetve aranybányarészvényeket vásárol. Szakértők jelentős váltásnak tartják a lépéseket, hiszen Soros az utóbbi években inkább közpolitikával és jótékonykodással foglakozott. A 85 éves milliárdos a múltban azzal szerzett magának kétes hírnevet, hogy 1992-ben egymilliárd dollár profitra tett szert az angol font elleni spekulációval.
Borúlátása miatt Soros befektetési alapja több mint harmadával csökkentette portfóliójában az amerikai értékpapírok arányát. Az idei davosi gazdasági fórumon pedig kijelentette, hogy a világ olyasmi felé rohan, amit nem tudja, miként kell kezelni, ezért az ázsiai valuták ellen fog spekulálni. Kína óva intette, hogy háborút indítson a fizetőeszköze ellen.(forrás:Magyar idők)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése