2016. április 8., péntek

Faraday-kalitka titka, ezzel védte magát Edward Snowden is, de arra is jó, hogy megnézd szivárog-e a mikród

A fizikai érdekességekkel foglalkozó Physics Girl youtuber betette a mikrójába a mobilját és nagyon csodálkozott, amikor megcsörrent. A mikrohullámú sütők ugyanis elvileg úgy vannak kialakítva, mint egy Faraday-kalitka. Ez az elektromágneses hatás kiküszöbölésére szolgáló, a mikró ajtaján is látható fémhálóval körülvett rész, arra szolgál, hogy az ételeket melegítő sugárzás ne juthasson ki a háztartási gépből, és persze ugyanígy be sem juthatnának hullámok.
Ahova pedig nem jutnak be a rádióhullámok, ott nincs térerő. Ebből következik az egyszerű tesztmódszer: győződjön meg róla, hogy a mikrosütő nincs üzem alatt, a számláló nem mutat a sütésből hátralévő másodperceket. Ha ez rendben van, tegye be a telefonját a mikrohullámú sütőbe, majd csukja rá az ajtót. Ha kicsörög a mobil, az rossz jel, ebben az esetben a mikró árnyékolása nem működik jól.
Fotó:
A tesztelő alaposan körbejárta a problémát, több ismerősénél is kipróbálta a tesztet. Az eredmények vegyesek voltak és szakértő bevonásával az is kiderült, hogy több tényező, például a mikrohullámú sütő kora is befolyásolhatja ezt. Érdekesség, hogy ha wifikapcsolattal, például Viberen vagy Skype-on hívjuk fel a mobilt, akkor sem működhet a dolog, hiszen a wifinek majdnem ugyanaz a frekvenciája, mint a legtöbb mikrónak.
Jó hír, hogy azért az sincs közvetlen veszélyben, akinek megcsörren a mikróba helyezett telefonja, a hitelt érdemlő tudományos álláspont szerint a több-kevésbé jól burkolt mikrohullámú sütők közül még a kevésbé jól burkolt környezetében sem túl intenzív a sugárzás. Mindazonáltal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó tanácsai szerint csak a jól szigetelt készülék garancia az egészségügyileg teljesen biztonságos használatra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése