2015. december 11., péntek

Kishantosi mintagazdaságot már tönkretették akár pert nyert akár nem! Kinek jó ez?

Kishantos nyert, a búza viszont ott rohadhat

A Fővárosi Törvényszék a múlt héten kimondta, hogy érvénytelen az a földhaszonbérleti szerződés, amit a kishantosi földek egy részére írtak ki. Az ökogazdaság vezetője szerint nagyon fontos állomás a bíróság döntése, de nem oldja meg Kishantos sorsát.
Múlt héten a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. (Kishantos) keresetének.
Kishantos az egész pályázati eljárás érvénytelenítését kérte,
mert vitatták a kishantosi földekre kiírt pályázatokat, azok bírálatát, és azt a szerződést, amelyet olyan pályázó nyert, aki szerintük nem felelt meg a pályázati feltételeknek.

Nyert, pedig el se indulhatott volna
A fővárosi törvényszék megállapította: a másodrendű alperes, a Mezővidék Bt. nem felelt meg a kormányrendeletnek, amely előírja, kik pályázhatnak a haszonbérleti jogra. A jogszabály szerint a benyújtást megelőző adóévben
-    a pályázó bevétele több mint felének mezőgazdasági tevékenységből kell származnia
-    ha nem rendelkezik lezárt adóévvel, akkor – egyebek mellett – főtevékenységének kell mezőgazdaságinak lennie.
Mindennek a másodrendű alperes nem felelt meg – közölte a törvényszék.
Az eljáró bíró megjegyezte: ha egy magáncég által kiírt pályázatról volna szó, akkor is „nyilvánvalóan jó erkölcsbe ütközne”, hogy egy olyan pályázó nyer, amely nem is indulhatott volna.
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. bérleti szerződése 2013-ban járt le, a 452 hektár állami tulajdonú földet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pályáztatás útján kilenc új bérlőnek adta ki. A legkisebb, 27 hektáros birtoktest bérleti jogát nyerte el a Mező Vidéke Bt., mely jogot Kishantos megtámadott.

A Földművelésügyi Minisztérium közölte, hogy a Kúriához fordulnak, hiszen az első fokú ítélettel szemben szögesen ellentétes másodfokú ítélet született, vagyis a kilenc új bérlő közül egy birtoktest vonatkozásában teljesen ellentétes tartalmú ítélet született első és másodfokon.
A minisztériumi közlemény emellett leszögezi: sem a Fővárosi Törvényszék ítélete, sem egy esetleges kúrai ítélet nem érinti a Kishantosi Kft. 2013-ban lejárt földhasználati szerződését.
Nagy horderejű döntés volt, de ez még nem oldja meg Kishantos sorsát - nyilatkozta az atv.hu-nak Ács Sándorné a Fővárosi Törvényszék múlt heti döntésével kapcsolatban. Az kishantosi ökológiai gazdaság vezetője szerint egyetlen tollvonással meg lehetne oldani az ökogazdaság sorsát, hiszen „ideje lenne már elismerni, hogy súlyos hibát követtek el”, és felül kellene vizsgálni Nemzeti Földalap két évvel ezelőtti döntését.
Ács Sándorné szerint a bíróság ítélete „nagyon fontos állomás, mert bizonyítja Kishantos igazát, vagyis feketén-fehéren kimondja, hogy van olyan nyertes, aki Kishantossal szemben úgy nyert, hogy nem is indulhatott volna a pályázaton”.
Ács sándornéÁcs Sándorné
Ács Sándorné hozzátette: a Nemzeti Földkezelő Alap (NFA) képviselője nevetséges érveléssel próbálta védeni a védhetetlent:
azt állította, hogy a szerződés attól még érvényes lehet, hogy a pályázat nem volt az”.
A többi pályázat ügyét egyébként a Fővárosi Törvényszék visszahelyezte első fokra.
Ott rohad a búza?
A múlt heti ítélet nyomán érdekes szituáció alakult ki, ugyanis aratni kellene a búzát, de most kiderült, hogy aki a pályázaton megnyerte a területet, annak érvénytelen a szerződése, az NFA nem végezheti el ezt a tevékenységet, a Kishantosi Nonprofit Kft. szerződése pedig már lejárt.
„Ez a föld a senki földje lesz”- vélekedett Ács Sándorné, majd feltette a kérdést, mi lesz a sorsa a 27 hektár után járó területalapú támogatásnak?
Úgy véli, a területre újra pályázatot kell majd kiírni.
Azt is elmondta, hogy a minisztérium közleményében valótlanul állította, hogy „a 452 hektárnyi állami terület használatával, valamint a Nonprofit Kft. és az állam közötti szerződésekkel kapcsolatos perek kivétel nélkül az állam számára kedvező ítélettel zárultak”.
Ez a kedvező ítélet?
Ács Sándorné kijelentette, hogy amióta a kishantosi ügy kirobbant, a minisztérium semmilyen pert nem indított ellenük. „Épp ellenkezőleg, Kishantos indított pert a minisztérium és az NFA ellen. A legutóbbi két jogerős döntés pedig kimondja, hogy Kishantos nyert. Ez lenne a minisztérium számára kedvező ítélet?”- tette fel a kérdést az ökogazdaság vezetője.
(forrás:ATV)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése