2015. december 10., csütörtök

Biszku-per SAGA

Életfogytiglant kért Biszku Bélára az ügyészség

Utolsó frissítés:
Szerző:
Életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyész az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 94 éves Biszku Bélára a Fővárosi Törvényszéken újrakezdett büntetőperben pénteken.
A vádhatóságot képviselő ügyész perbeszédében szimbolikusnak nevezte, hogy 59 évvel azután mondhatja el vádbeszédét, hogy a vádlott és társai utasítást adtak a kegyetlen megtorlásokra. Biszku perét új eljárásben simét elsőfokon tárgyalják. Tavaly májusban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt.
Az ítéletet júniusban a Fővárosi Ítélőtábla megalapozatlanság, felderítetlenség miatt hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasította a feleket. Az ítéletet Polt Péter legfőbb ügyész illette kritikával, mondván a másodfokú bíróság törvénytelenül járt el, ugyanis szerinte az elsőfokú ítéletben nem kifogásoltak semmilyen eljárási hibát, ezért a Kúiához fordult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése