2015. december 18., péntek

Ami még egy hete nem volt hír - az mára az lett: Csányi-Lázár kibékült és Demján Sándor volt az összekötő kapocs - MOZAIK tallózó- KONCZ ÉVA

MOZAIK tallózó

 "Csányi Sándor és Lázár János kibékült, Demján Sándor közvetítésével több ízben is átbeszélték korábbi súrlódásaikat."-írja a Figyelő Online " Az OTP-vezér visszavág" címmel az egymondatos beharangozót tegnap. Ugyancsak 17-én Klub rádió szerint: többször látták Demjánt meg Lázárt együtt.
Ami ugye nem volt nehéz, miután több közös rendezvény volt. S az sem feltétlen igaz, amit mondtak, hogy Lázár keresi a kapcsolatot Csányival, mert legutóbb is Demján hívta meg, és nem fordítva.Túl vannak kombinálva a dolgok egyesek fejében. Demján Sándor most is, de mindig azt hangsúlyozta, hogy ők kritikát fogalmaznak meg adott esetekben, de nem ellenségek, nem ellenségesek egyik kormánnyal szemben sem.
Csak legfeljebb ezt az adott kormány, vagy kormányok átlátni, meghallani nem akarják mindig-teszem hozzá.
 S persze az újságírók sem mindig látják meg a lényeget, vagy ha mégis nem időben. Ezzel az infoval is egy hetet csúsztak, pedig hát mi volt aktuálisabb időpont ezt észrevenni, mint a Vállalkozók Napja,(ami a Príma Primissima napja is), amire Demján meghívta Lázárt, s ő ezt nemcsak elfogadta, de beszédet is mondott. S miután Demján Sándor épp infulenzás volt ekkor, és nem érezte túl jól magát, a díjátadásba is besegített Lázár.
De jobb későn mint soha alapon a Figyelő, a Klub rádió, és mostanra már pl. a Népszabadság -és sorolhatnám- is hírt adott a Csányi Lázár békülésről,  (12.18.),melyben Demján Sándor összekötő szerepet játszott.
Milyen jó lenne, ha az egész ország követné példáját, és nem volna ez a jobb és bal oldali pártok által árkokkal teli, szétszabdalt ország. De sajnos azt hiszem. még mindig inkább csak, talán nem is oly ritkán a forrásmegjelölés nélkül átvett alaphír "kimond nagyobbat durranot, aztán robogunk tovább ész nélkül" zajlik. Pedig néha nem ártana megállni, s egy picit elgondolkodni. Akkor talán ez a Haza is másfele tartana!
Koncz Éva főszerkesztő


CSÁNYI-LÁZÁR BÉKÜLÉS ÉS AZ ÖSSZEKÖTŐ KAPOCS DEMJÁN SÁNDOR. a Figyelő figyel és a Klub rádió is, mert mindkettő ma közölte, amit én hét napja, egy hete már megírtam: Demján Sándor hidat épített Csányi Sándor és Lázár János között - Koncz Éva- Mozaik

 

mozaik lap

hétköznapi közügyeink

2015. december 10., csütörtök


Demján Sándor a 2015. évi Vállalkozók Napján hídat épített Csányi Sándor és Lázár János között - Koncz Éva- Mozaik

 

*




Békét kötött Lázár és Csányi

Demján Sándor közvetítésével kibékült Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója és Lázár János. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ütközetei abbamaradtak, s általában is konszolidálódott a helyzet – írja a Figyelő legfrissebb száma a magyar bankrendszer legfontosabb hazai szereplői, így Csányi Sándor (OTP) és Spéder Zoltán (FHB) egymáshoz való viszonyát is elemző írásában.
Egy másik, kívülről szintén erősen problémásnak tűnő kapcsolat is rendeződni látszik, sőt, alkalmi szövetség köttetett – mégpedig az OTP első embere és Matolcsy György között. A hetilap információi szerint Csányi Sándor károsnak tartja az MNB ingatlan- és festményfelhalmozását, viszont ennél fontosabb, hogy Matolcsy György rendkívüli érdemének gondolja a kamatcsökkentést. Jegybanki források ezt másképp látják. Szerintük Matolcsy nem tagja egyik politikai szövetségesi körnek sem, a közeledés annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban több, a bankrendszert érintő kérdésben született közös álláspont a felek között. Matolcsy a Figyelő cikke szerint a bankrendszert és az államadósságot illető kérdésekben semmilyen kontrollt nem akar kiengedni a kezéből, és minden olyan lépést igyekszik meggátolni, ami dominanciáját veszélyezteti e két területen.
Elhalványodott a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az MNB közötti állítólagos konfliktus is, mégpedig a Figyelő írása szerint Orbán Viktornak köszönhetően, aki egy asztalhoz ültette a két szervezet vezetőit, és hozzájárult egy – legalábbis átmeneti – tűzszünet megteremtéséhez.
A lap arról is ír, hogy Lázár János az utóbbi időszakban igyekezett szorosabbra fűzni viszonyát a gazdasági élet szereplőivel – a többi között a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével –, és ezt várhatóan januárban is folytatni fogja.(forrás:NOL.hu)
*
A korábban ellenségeskedő Lázár János és Csányi Sándor kibékültek, a lap szerint felismerték ugyanis, hogy egymást lenyomni nem tudják: Lázár hónapok óta közeledett Csányihoz, ami végül fián és a közös cimbin, Demján Sándoron keresztül sikerült is, nem véletlen, hogy a Prima Primissima díjátadón már mindketten ott voltak.
Rendeződött közben Csányi és a bankokra különadókat kivető Matolcsy György viszonya is. Előbbi ugyanis elfogadta, hogy a kormány szükségpályára került, miután az EU ragaszkodott a deficitcélokhoz, ezért bár nem örült a szektor durva megadóztatásának, azt végül elfogadta, Matolcsy radikális kamatcsökkentésének pedig kifejezetten örült.
Nem enyhül viszont a két bankvezér, Csányi és Spéder Zoltán viszonya. Utóbbit ugyanis az állam az elmúlt években sokszor kisegítette az FHB feltőkésítésekor, illetve a Magyar Posta megszerzésével és a takarékszövetkezi rendszer integrációjakor, ami a piacvezető OTP pozícióit veszélyezteti.
Ugyanakkor a Fideszben elkönyvelt cél, hogy ne egy, hanem legalább két szereplője legyen a bankszektor magyar tulajdonú részének, így bár Spéderéket a Matolcsy vezette MNB is időnkét megbírságolta, az FHB helyzetbe hozása leginkább Csányi és az OTP szemét csípi.
Csányiék keményen támadják is Brüsszelben az FHB szerintük tiltott állami eszközökkel történő megtámogatását, a Figyelő úgy tudja, négy ilyen kereset is született az OTP részéről.
Az egész játékot pedig a lap szerint felülről, elégedetten szemléli Orbán, aki azért ha kell, közbelép, összehoz, sőt még be is lát: Vargát és Matolcsyt többször ő ültette le az asztalhoz, hiszen a magyar gazdaságpolitikai irányítás két oszlopa nem igazán jönnek ki egymással, és amit Matolcsyék kitalálnak, azt általában Vargáéknak kell végigvinnie a nemzetgazdasági minisztériummal.
Ez leginkább a nemzetközi megítélés kérdésében ütközik ki leginkább. Matolcsy a szuverenitásban, a pénzügyi önellátásban hisz, és nem érdekli, hogy gyenge a forint az euróval szemben, Vargáék viszont többet gondolnak a külföldi befektetők véleményével.
Matolcsy ugyanakkor annyi jó pontot szerzett Orbánnál a kamatcsökkentés és a deificit lefaragásával, az adósság forintosításával, hogy továbbra is védelem alatt áll.
Lázár érdeme azonban a lap szerint, hogy Orbánnal megértette, jó a külföldi bankokkal jóban maradni, nem véletlen, hogy már a kormányfő írta alá az állam, az Erste és az EBRD között létrejött megállapodást, amit Lázár hozott össze Matolcsy megkerülésével.
Orbán eközben a karmester, aki mindenkitől elvárja, hogy szólózni akarjon, de azért, hogy élvezhető legyen a produkció, időnként csendre inti a feleket. (444/Figyelő)
*
Demján Sándor közvetítésével békült ki Csányi Sándor, és az őt korábban rendszeresen kóstolgató Lázár János – írja a Figyelő, amely szerint az OTP-vezér ugyanakkor Spéder Zoltánnal továbbra is harcol.
Demján Sándor közvetítésével békült ki Csányi Sándor OTP-vezér és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, többször is találkoztak már és átbeszélték a viszonyukat – írja a Figyelő. A takarékszövetkezetek integrációjáért felelős miniszter és a bankvezér korábban rendszeresen kóstolgatták egymást a nyilvánosság előtt: volt, hogy Lázár uzsorásnak nevezte Csányit, utóbbi pedig azzal üzent vissza, hogy "megdicsérte" a trafikosztásért Lázárt.
A Figyelő szerint Lázár az után kezdte el keresni a kapcsolatot a gazdasági élettel, hogy Orbán Viktor bevitte maga mellé és miniszterré nevezte ki Rogán Antalt. Lázár így próbálja erősíteni networkjét, járt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének, és a kamaráknak a vezetőihez is. Lázár aztán már együtt vett részt Csányival a Prima Primissima-díj átadásán. A hetilapnak az előző héten adott interjút Csepreghy Nándor, Lázár helyettese, aki a békülékeny gesztusokat firtató kérdésre azt válaszolta, hogy a politikájukhoz szövetségesekre van szükségük.
Csányi ugyanakkor továbbra is harcban áll volt OTP-s kollégájával, Spéder Zoltánnal, az FHB elnökével a lap szerint. Az OTP-vezért az zavarja, írják, ha úgy érzi, hogy az FHB–Magyar Posta-szövetkezeti integráció–Takarékbank világ állami támogatással az OTP rovására erősödik.(HVG)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése