2014. október 29., szerda

Koncz Éva-Mozaik: A kisebb halakkal folytatódott a 2006. őszéért vád alá helyezett rendőri vezetők pere 2014. 10. 28-án


Koncz Éva-Mozaik: 2014. 10. 28., kedd
A kisebb halakkal folytatódott a 2006. őszéért vád alá helyezett  rendőri vezetők pere

 Bene László első rendű vádlottal kezdődött újra, de mára már a tizedrendű, tizenegyedrendű és tizenketted rendű vádlottal folytatódott a rendőri vezetők pere, és beidézésre kerültek az előzőleg magukat kimentő tanúk.

*

Drótár Jánosr.tzlst, a Hungária-122-s csoportvezető, tizedrendű vádlottat, a hetedik vádponttal gyanúsítja a nyomozó ügyészség. Nevezetesen: előljárói kötelességét szegte meg azzal, hogy nem akadályozta meg alárendeltjeinek bántalmazását a sértettek ellen , illetve utóbb nem tett jelentést róla felettesei felé. Ezzel megsértette a szolgálati és fegyelmi szabályzatot, valamint beosztottaiban azt a képzetet erősítette, hogy a jogellenes tetteikkel, valamint a törvényes eljárás mellőzésével egyetért, ebből beosztottai arra a téves következtetésre juthattak hogy a jogsértő cselekedeteik jogkövetkezmények nélkül maradhatnak, "ami megalapozhatta annak a veszélyét, hogy a jövőbeni csapaterős tevékenységük során hasonló jogellenes intézkedést hajtanak végre."-közölte mindezt az ügyész még a vádpont ismertetésénél.
 

 "SEMMIRE SEM EMLÉKSZEM"

 A 2014. 10.28-ra beidézett tanúnak, H. Istvánnak
2006 szeptember 21-én a Bródy és Szentkirályi utca kereszteződésében kora hajnalban történtekre kellett volna vissza emlékeznie, ez azonban nagyon nem ment neki, vagy legalábbis sokkal kevésbé mint az akkor tanúsított brutális fellépésük Sz. Mártonékkal szemben. Végül elismerte: "S. Máton neve ismerős."
De semmi több. S a többi volt rebiszes tanú sem birt valahogy emlékezni semmire. Pedig nem semmi volt ami ott történt a Magyar Rádió környékén és udvarán felállított ideiglenes "gyüjtőfogházban."
     Sz. Mártonék esetében az, hogy egy rendőr úgy vágta fejbe, hogy szája is felrepdt, és dölt belőre a vér. Érdekes mód, a tettes azóta is azonosítatlan, pedig állítólag parancsba volt adva, hogy minden intézkedést videóval rögzítenek.Társai meg eközben rugdosták Sz. Márton  vallomása szerint. Ez sem lett rögzítve, pedig ezt az igéretet tették a Magyar Rádió akkori elnökének is. Bántalmazása miatt az egyetemista fiú elfutott. Az őt elfogó, - 2014.10. 28-n vallomást tevő-rebiszes tanú erre sem tudott, vagy akart emlékezni. De a bíró által ismertetett korábbi rendőri jelentésből mindez kiderült.

SABLONOSAK A JELENTÉSEK, MÁSKÉPP TÖRTÉNTEK AZ INTÉZKEDÉSEK
Ezzel próbálkozott adott tanú takarózni.Meg hogy a jelentéseket csak másnap reggel írták meg jóval az intézkedés után.
 S nézzük mire nem emlékeztek még az intézkedő rebiszesek?
Sz. Mártont elfogva társával együtt gyorskötözővel megbilincselték, és Magyar Rádió udvarára vitték, majd  a falnál órákig térdepeltették, ezután a VIII.
 kerületi rendőrkapitányságra a rendőrbúszba belökve vitték őket.Letartóztatási rendőri kisérlet azonban eredménytelen maradt, mert a nyomozási bíró meggyőződött róla hogy hamis az az állítás, hogy Sz. Márton és társa kövekkel dobálta a rendőröket, s ez a tőlök elkobzott fényképezőgépen látható.
Vagyis jogtalanul fogták el és bántalmazták a sértetteket.
Persze a bántalmazást végig tagadták a tanúk. A bíró már korábban is kénytelen volt a hamis tanúzás következményeire figyelmeztetni.

*

2014. 10. 28. délutáni tárgyalássorozat:
 Konyha László rendőr őrnagyot, 11. rendű vádlottat nyolcadik vádponttal gyanúsítja a nyomozó ügyészség. Nevezetesen: előljárói kötelességét szegte meg azzal, hogy nem akadályozta meg alárendeltjeinek bántalmazását a sértettek ellen , illetve utóbb nem tett jelentést róla felettesei felé. Ezzel megsértette a szolgálati és fegyelmi szabályzatot, valamint beosztottaiban azt a képzetet erősítette, hogy a jogellenes tetteikkel, valamint a törvényes eljárás mellőzésével egyetért, ebből beosztottai arra a téves következtetésre juthattak hogy a jogsértő cselekedeteik jogkövetkezmények nélkül maradhatnak, "ami megalapozhatta annak a veszélyét, hogy a jövőbeni csapaterős tevékenységük során hasonló jogellenes intézkedést hajtanak végre."-közölte mindezt az ügyész még a vádpont ismertetésénél.
Ezen tényállás sértettje: R. István, időpont: 2006. október 23.. helyszín Nyugati környéke. 

BRFK EZÚTTAL MÁSFÉL MILLIÓ KÁRTÉRÍTÉST FIZETETT SÉRTETTNEK

Az ügyben bűnösnek talált két rendőrt nem jogerősen hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték. A BRFK tegnap kért bocsánatot a bántalmazott férfitól.
Gaudi-Nagy Tamás elmondása szerint a 2006. október 23-án, a Nyugati téren megvert férfi ügyében indított kártérítési perben első alkalommal sikerült egyezségkötésre, önkéntes kártérítésre és bocsánatkérésre köteleztetni a Budapesti Rendőr-főkapitányságot. A rendőrség nem vagyoni kártérítésként másfélmillió forintot és kamatait fizeti ki a férfinak. Jelenleg a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédei még körülbelül negyven, 2006 őszén bántalmazott, vagy a védők szerint jogtalanul fogvatartott áldozat ügyében folytatnak eljárást.


 BOCSÁNATKÉRŐ BRFK "LEVÉL"

A mostani ügyben a budapesti rendőr főkapitányság bocsánatkérő közleményt tett közzé: „Budapesti Rendőr-főkapitányság alkalmazottai 2006. október 23-án Budapest belvárosában (Nyugati tér közelében) 10 óra 50 perc körül rendőri intézkedéssel (elfogás, bilincselés), illetve az ezzel együtt megvalósult bántalmazással (rúgás, ütés, lefújás), illetőleg ezt követően 50 óráig tartott fogva tartással megsértették Rédai István személyes szabadsághoz, a testi épség és az emberi méltóság védelméhez fűződő személyiségi jogait. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az intézkedései miatt ezen közlemény kiadásán felül nem vagyoni kártérítést fizet a károsult javára, amelyekkel az okozott sérelmekért megfelelő módon ellentételezést nyújt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság elnézést kér a jogsértésért.”

*

A PAPRIKA SPAY-S VIVEN, valamint
MEGÁLLAPÍTHATÓ-E A KÜLSŐ ALAPJÁN NŐ VAGY FÉRFI VALAKI?

K. Zoltán tanú kihallgatására már délután került sor. S fenti kérdésre is választ várt a tisztelt bíróság kideríteni akarván, hogy mi volt ott Vivien rendőrnők - mert kettő is volt belőlük - feladata október 23-án. Hosszasan nem elemezném, de a bocsánatkérő rendőri nyilatkozatból talán ez is kiderül. Ja, meg a million felüli kártérítés is magáért beszél, ha valakinek nem volna itt valami világos a jó vagy a rossz kérdését, vagy a becsületesség és a becstelenség kérdését vizsgálva!

*
Végül még Mogyorosi László főtörzszászlóst, a Rebisz 2/1-es alosztályának parancsnokát, tizenkettedrendű vádlottat, a kilencedik vádpont alapján berendelték 2014. 10. 14-n
Itt újabb tanú nem lett beidézve, mert már mindenkit sikerült a bírónak kihallgatnia. Amiről már korábbi írásaimban beszámoltam.
    




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése