2014. szeptember 17., szerda

Koncz Éva írása: MOZAIK, 2014. 09. 17.:Konferencia az első világháborúról

2014. szeptember 14-én nagyszabású konferencia volt több oktatási, állami és tudományos intéztézmény összefogásával.
A témakörök a háborús propagandától egészen a vallás kérdéséig terjedtek, valamint egyéni kisember,  kishivatalnok vagy leánygimnázium naplója is ismertetésre került az adott korból. Nem csak tudományos kutatók, oktatók, de doktorandusz hallgatók is szót kaptak.
Érdekes volt a háborús plakatokról szóló előadás, vagy az, hogy a háborút megelőzte egy olyan propaganda, ami azt szükségesnek és kivánatosnak mondta, és elitélték azokat akik ezzel nem értettek egyet.
Megjegyeztem azt a mondatot a "falevelek lehullásáig" tartó villámháborúnak indult 4 éves háborúról, hogy nem tarthatott volna ilyen sokáig hogyha a néptömegek nem nem akarták volna, aztán az előadó persze hozzátette, hogy egyre csökkenő arányban.
Nekem furcsa volt a kapitalisták azon morbidsága is, hogy a termékeiket is a háború progagálására használták, és azzal népszerűsítették. Az pedig különösen aljas dolog volt, hogy mikor emberek haltak meg tömegével a fronton és katonák szenvedtek, a nép is éhezett, akkor egyes nagytőkések ebből busás profitot realizáltak. Nem nehéz kitalálni kik voltak ezek, például a hadiiparból profiátáló tőkések, a nép nyomorán élősködő feketézők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése