2016. március 29., kedd

Palmira visszafoglalása

A Palmirát visszafoglaló szíriai kormányerők repülőgépére lőttek légvédelmi ágyúkból az önmagát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet harcosai.
A szíriai állami televízió jelentése szerint a kormányerőknek közben sikerült az ókori romvároshoz és a mellette lévő településhez jutni.
szíriai állami televízió jelentése szerint a kormányerőknek közben sikerült az ókori romvároshoz és a mellette lévő településhez jutni.
Az Aszad elnökhöz hű erők 2015 májusa óta próbálják visszafoglalni az ókori romokról híres Palmyrát a dzsihadista fegyveresektől, de eddig nem tudták gyengíteni a terrorszervezet állásait a Deir el Zor tartomány stratégiai fontosságú városában.
Hírek szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nemcsak az ókori emlékek jelentős részét semmisítette meg, hanem a terület egy részét aláaknázta, így veszélyes a település környékére menni.
Az amerikai és az orosz külügyminiszter közben Moszkvában folytatta az egyeztetést az öt éve húzódó szíriai válságról. Nehéz tartós fegyvernyugvást elérni, mert a közel-keleti országban geopolitikai érdekek is érvényesülnek. Oroszország számára a szíriai földközi-tengeri bázis stratégiai jelentőségű.
 Palmyrát visszafoglaló szíriai kormányerők repülőgépére lőttek légvédelmi ágyúkból az önmagát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet harcosai.  – közölte az Euronews.
A szíriai állami televízió jelentése szerint a kormányerőknek közben sikerült az ókori romvároshoz és a mellette lévő településhez jutni.
A Szíriai Arab Hadsereg erői 2015 májusa óta próbálják visszafoglalni az ókori romokról híres Palmyrát az iszlamista fegyveresektől, de eddig nem tudták gyengíteni a terrorszervezet állásait a Homsz tartomány stratégiai fontosságú városában.
Hírek szerint az Iszlám Állam terrorszervezet nemcsak az ókori emlékek jelentős részét semmisítette meg, hanem a terület egy részét aláaknázta, így veszélyes a település környékére menni.
A magát szíriai ellenzéknek nevezet londoni székhelyű “Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont” helyi forrásokra hivatkozva cáfolja a szíriai hadsereg előrenyomulását  Palmyrában.
A videofelvételek bizonyítják a szír csapatok jelenlétét Palmyránál:
Al-Itar hegy a kormányerők kezén van.
*
Előzőleg:
legefejezte Szíria egyik legkiválóbb archeológusát az Iszlám Állam terrorszervezet Palmira romvárosban kedden-adta hírül szerdán a szíriai állami média.
A 81 éves Háled Aszaád több mint ötven évig vezette a palmirai régészeti munkálatokat- a város múzeuma mellett lévő téren fejezték le a dzsihadisták.
A brutális kivégzés után Aszaád holttestét felakasztották egy, a romvárosban található római oszlopra.
A szélsőségesek egy hónappal korábban fogták el az idős régészt. Azért kellett meghalnia, mert nem volt hajlandó elárulni a dzsihadistáknak, hová rejtették a palmirai kincseket.
A terroristák májusban foglalták el Tadmur városát (ókori nevén Palmirát), miután a kormányhadsereg ottani védelmi vonalai összeomlottak.
Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy a radikális fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették. Szíriai tisztségviselők ezért elővigyázatosságból még a város elfoglalását megelőzően több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen.
Júniusban az Iszlám Állam két ókori mauzóleumot robbantott fel Palmürában. Ezek nem tartoztak a város római kori emlékei közé, azonban a terrorszervezet saját értelmezése szerint ellenkeztek az iszlámmal.
*
A Szíriában állomásozó orosz kontingens részt vesz a damaszkuszi kormányerők által az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől visszafoglalt Palmüra város aknamentesítésében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap telefonon Irina Bokovának, az UNESCO vezérigazgatójának.   Erről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tájékoztatta a sajtót. Az UNESCO az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A

A Szíria – Putyin: az orosz kontingens részt vesz Palmüra aknamentesítésében bejegyzés először a Legyél mindig Központban! jelent meg....

Mérföldkőnek minősítette a terrorszervezetek elleni harc folytatása szempontjából Vlagyimir Putyin orosz és Haszan Róháni iráni elnök, hogy a szíriai fegyveres erőknek orosz légi támogatással sikerült kiűzniük Palmürából az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyvereseit – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai elnöki hivatal közleménye szerint Putyin és Róháni telefonon részletesen megvitatta a szíriai helyzetet. A két vezető egyúttal megállapodott a kétoldalú kapcsolatok “különböző szinteken” történő aktivizálásáról.
Valerij Greszimov tábornok, orosz vezérkari főnök hétfőn ugyancsak közleményben tudatta, hogy a következő napokban Moszkva tűzszerészeket és robotokat küld Palmürába a város aknamentesítésére.
Putyin elnök a nap folyamán részvétét nyilvánította ki Navaz Sarif pakisztáni elnöknek a több mint hetven ember, köztük számos keresztény életét kioltó vasárnapi lahori “barbár és embertelen” terrortámadás miatt. Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy Moszkva támogatja Iszlámábád terrorfenyegetés elleni harcát és hogy mind regionális, mind globális szinten érdekelt az együttműködés megerősítésében a terrorelhárításban.
Forrás:MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése