2013. április 2., kedd

Vagyonbevallások: Lázár sokat kaszált, Gyurcsánynak nőtt az adóssága

Több képviselő is sikerrel csökkentette hitelét 2011-ben, míg megtakarításaik jelentősen nőttek – derül ki a most hozzáférhetővé vált vagyonnyilatkozatokból. Néhány honatyának a havi jövedelme is jelentősen emelkedett.
A gazdasági válság harmadik évében a parlamenti képviselők egy jelentős részénél további vagyongyarapodás tapasztalható a szerdán hajnalban nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatok alapján.
Több képviselő élt a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, amivel több millió forintot spórolt meg, mások milliókat tettek félre. A kormánypártiak közül többen a forintbetétek helyett devizába mentették a pénzüket.
Lázárnak a családja kölcsönöz, Orbán tovább törleszt
Műtárgyakra és autóra költött az utóbbi két évben a Fidesz frakcióvezetője. Lázár Jánosnak tavaly tovább növekedtek a bevételei, ezzel egy időben viszont a hitelállománya is emelkedett. A kormánypárti politikus, Hódmezővásárhely polgármestere 2011-ben vett egy antik karosszéket és további, meg nem nevezett műtárgyakat vásárolt – két évvel ezelőtt festményeket és régi kéziratokat vett. Ezenkívül feltüntette vagyonnyilatkozatában a 2009-es évjáratú, tavaly vásárolt Audi A6-osát is. Az Egyenlítő blog tavaly januárban számolt be arról, hogy a fideszes frakcióvezető, Lázár János bolti áron 30 milliós Audi S8 V10-es luxusgépkocsit használ – amire az RTL Klub felvétele szerint még a radart megtéveszteni képes lézert is szereltek. Mint kiderült, a kocsit a parlamenti képviselőcsoport Hódmezővásárhellyel közösen bérelte havi 600 ezer forintért. Lázár először azzal indokolta a drága autó használatát, hogy sokat utazik, és nem akar folyton lerobbanni, de a botrány nyomán végül leadta az autót, és helyette vásárolt egy kétéves Audi A6 allroad quattrót.
Lázár évek óta földekbe, szántókba is fektet pénzt, ezek egy részét bérbe is adja, amiből 2010 óta megkétszereződött a bevétele: két éve még csak kétmilliót, tavaly már 4 milliót keresett ezen. A frakcióvezető jól gazdálkodott tavaly, mert 4 millióval több pénzt, összesen 22 milliót tárol kötvényben, 1,6-ról 4,2 millióra ugrott a készpénzállománya, és 1,1-ről 2 millióra a bankban lévő pénze. Igaz, közben felvett egy 12 milliós és egy 7 milliós bankhitelt, és megduplázódott a családi kölcsöne is: most már összesen 16,5 millióval tartozik családtagjainak – ez 2010-ben még csak 9 millió volt.
Karosszék, festmények, kötvények, földek - Lázár befektetett
Fotó: MTI / Beliczay László
Orbán Viktor miniszterelnök, aki 2010-ben 2,2 millió forintos havi összjövedelmével a hetedik legjobban kereső politikus volt, 2011-es vagyonbevallását átnézve nem sok változás található: kormányfői fizetése mellett 231 ezer forintos képviselői javadalmazásban részesül, a pártelnöki jövedelmét határozatlan időre felfüggesztették. Orbán Viktor emellett a Helikon Kiadótól részesül 248 ezer forintos eseti jövedelemben, gazdasági társaságban érdekeltsége nincs. A miniszterelnök továbbra is egy XII. kerületi társasház tulajdonosa fele részben, illetve van öt telke Felcsúton, amelyeket ötven évre ingyenes használatra átengedett a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványnak. Feleségével közös számláján egymillió forint készpénz található – ez minimálisan több a 2010-es vagyonnyilatkozatban szereplő összegnél –, jelentősebb értékű vagyontárgyként semmi, így gépkocsi sincs feltüntetve. Megvan még a nejével, Lévai Anikóval együtt felvett húszmillió forint jelzáloghitel-tartozása is.
Valamennyit javult Navracsics Tibor anyagi helyzete is. Bár a közigazgatási és igazságügyi miniszternek továbbra sincs egy fillér megtakarítása sem, tavaly csökkent az adósságállománya. Míg 2010-ben egy 10 milliós pénzintézeti hitele volt, továbbá egy magánszemélynek 4 millióval tartozott, 2011-ben ez utóbbi 2,5 millióra csökkent.
A miniszterként havi bruttó 1,1 milliót kereső Navracsics betartja a Szijjártó Péter által tavaly kidolgozott javadalmazási törvényt: csak a 231 ezer forintos képviselői alapdíját veszi fel, sem költségtérítést, sem lakhatási támogatást nem kér.
Gyurcsány tovább adósodott
Idén sem tudott pénzt megtakarítani Gyurcsány Ferenc. Míg a Demokratikus Koalíció elnöke, a függetlenek között ülő képviselő a cégétől, az Altus Befektetési Zrt.-től 69 millió forint osztalékot kapott, a bevallása szerint a feleségével „közös bankszámlák egyenlegei december végén nem érték el a képviselői alapdíj összegét”.
Gyurcsány tavaly sem tudott megtakarításokról beszámolni, akkor is így állt a családi egyenleg, azzal a különbséggel, hogy a cégétől kapott osztalék 2010 és 2011 között csaknem megfeleződött: 2010-ben a volt miniszterelnök még 107 milliót kapott az Altustól. Ezzel a korábbi miniszterelnök vélhetően elveszítette 2010-es listavezetői helyét: akkor még ő volt a legjobban kereső képviselő, aki havi több mint 3 millió forinttal előzte meg Papcsák Ferencet.
Gyurcsány Ferenc elvből nem végtörlesztette 69 milliós devizaadósságát
Fotó: MTI / Vajda János
Ezzel egy időben Gyurcsány az árfolyam-ingadozás egyik vesztese: 2009-ben Dobrev Klárával közösen vettek egy házat Kötcsén, amire több mint 60 milliós jelzáloghitelt vettek fel. Január végén a korábbi kormányfő az Origónak azt nyilatkozta, hogy elvi okokból nem élt a végtörlesztés lehetőségével, ezért nem fizette vissza az euróban felvett adósságát. Mostani vagyonnyilatkozata szerint 69,7 millióval tartozik, ami 2010 végén még csak 62,2 millió volt: hiába törlesztett egy éven keresztül, az összeg a forint gyengülése miatt növekedett.
Rejtélyek Budai körül
Jelentős mértékben megugrott az eurós megtakarítása Budai Gyula fideszes képviselőnek, a kormány elszámoltatási biztosának. Míg 2010-ben még csak 1,7 ezer eurót tartott a bankban ez 2011 végére 13 ezerre növekedett, miközben mindössze egymillió forinttal csökkent a forintbetéte az OTP-nél: 6 millióról 5-re. Nincs magyarázat a vagyonnyilatkozatban arra sem, hogy a tavaly feltüntetett – még 1997-ben vásárolt – kiskunlacházi ingatlanának területnagysága miért ugrott meg 200 négyzetméterről 540-re. A nyilatkozatban ugyanis nincs utalás arra, hogy újabb telket vásárolt volna Budai. Igaz, a tavaly bevallott, a házra felvett 2 milliós jelzáloghitele 5 millióra emelkedett.
Budai az egyik legjobban kereső parlamenti képviselő. A vagyonnyilatkozata szerint 997 ezer forintot keres kormánybiztosként, ezt egészíti ki 498 ezres képviselői tiszteletdíjával, decemberben pedig 626 ezer forintnyi költségtérítést és 115 ezer forintnyi lakhatási támogatást kapott, mert Budapesten bevallása szerint nincs lakása. Így képviselőként több mint 1,2 milliót keres, 2010-ben ezzel a 8. legjobban kereső politikus volt a parlamentben, miközben 2010 májusa óta mindössze hétszer szólalt fel, és öt önálló indítványt terjesztett be.
Budai vagyonnyilatkozata több ponton is zavaros
Fotó: Horváth Szabolcs
Budai 498 ezer forintos bruttó tiszteletdíja ellentmondásban van a Szijjártó Péter által még 2011 februárjában beterjesztett, majd a kétharmados többség által megszavazott törvénnyel, amely kimondja, hogy a kormánymegbízott képviselő csak az alapdíjat veheti fel az Országgyűléstől, ami jelenleg 231 ezer forint, továbbá csökkentett költségtérítést kaphat, ha a kormánytól is kap utazásra és lakhatásra támogatást. Budai két bizottságnak is tagja, vélhetően az így kapott pótlékok miatt növekedett több mint kétszeresére az alapdíja.
Az előkerült részvények
Rosszabbul keres, mint egy éve Papcsák Ferenc is, aki ügyvédi irodája vezetőjeként évi negyvenmillió forint osztalékot kap, ami 11 millióval kevesebb 2010-hez képest. Országgyűlési képviselőként 600 ezret, polgármesterként 587 ezer forintot keres. Továbbá havi 130 ezer forintot kap a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnökeként.
Zugló polgármestere gazdasági társaságokban is érdekelt: tulajdonos-ügyvezetője a Percarus Kft-nek és 2011-től fele részben tulajdonosa a Duna-Creditum Kft-nek. Papcsáknak több ingatlana is van: egy telke a Balatonnál, egy 113 négyzetméteres lakása Terézvárosban illetve fele részben tulajdonosa egy 130 négyzetméteres devecseri háznak. Papcsák Ferenc a vörösiszap sújtotta településen egyébként már egy négyhektáros szántóval is rendelkezik, amit tavaly örökölt. Papcsák három autót is használ, egy Skoda Fabiát, amit még 2004-ben vett, egy Chryslert és egy 2010-es Fiat 500-ast. Nincs meg viszont a 2009-ben vásárolt UAZ Lada 1200-asa.
Befektetései között Papcsák Ferenc 16,5 millió forintos befektetési jegyet tüntetett fel, és van 500 OTP-részvénye, valamint 2000 RFV – E-star – részvénye is. A fideszes politikusnak komoly megtakarításai vannak: biztosításainak összege kétmillió forintot tesz ki – 2010-ben még négymillióról számolt be –, takarékbetétben pedig ötmillió forint van elhelyezve. Ezen felül van 28 millió forint készpénze is, illetve egy ötmillió forintos követelése is. Ugyanakkor 4 millióval tartozik egy pénzintézetnek.
A cáfolat cáfolata?
Mint korábban megírtuk, a Japánban történt természeti katasztrófára hivatkozva, 2011. márciusában a Zuglói Önkormányzat megvált OTP-részvényeitől, az eladásról pedig a képviselő-testület csak utólag kapott tájékoztatást. Az OTP-papírokért kapott pénzből mintegy százmillió forintot az E-Star Nyrt. - RFV papírjaira költöttek. Papcsák Ferenc polgármesternek a 2010-es vagyonbevallása szerint kétezer darab részvénye volt ebben a cégben. Sőt, a Zuglói Eszközkezelő Kft. vezetőjéhez, Istók Edéhez hasonlóan benne volt az RFV felügyelő-bizottságában is.

Papcsák Ferenc a cikk megjelenése után – helyreigazítást követelve – azt közölte a hvg.hu-val, hogy voltak ugyan RFV-részvényei, de azok az önkormányzati ügylet idején már nem voltak a tulajdonában. A 2011-re vonatkozó vagyonnyilatkozatában viszont ismét fel vannak tüntetve ennek a cégnek a részvényei.
Szeretik az eurós bankszámlát és a Molt
Papcsák azon képviselők közé tartozik, akik a megtakarításaik egy részét devizában tartják. Betétszámláján 75 ezer euró található. A szocialisták egykori pénztárnoka, Puch László állampapírba fektette megtakarításait: a 2010-es 17,5 milliós befektetése, 2011-ben már 19 milliót ér. Átalakította a devizás megtakarításainak portfolióját is: a 2010-es 34,5 millió forint és 205 ezer euró helyett 2011 végén már 28 millió forintja és 387,5 ezer eurója volt, továbbá 4,3 milliós lakáshitele eltűnt idei vagyonnyilatkozatából. Továbbra is ragaszkodik 2009-es Suzuki Samurájához, ami mellé 2010-ben vett egy Audi A6-os gépkocsit is.
A fideszes Illés Zoltánnak, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának devizaszámláján sincs jelentős változás: idei vagyonnyilatkozatában is 9286 eurót és 26 208 dollárt tüntetett fel. A Közép-európai Egyetem tanáraként továbbra is havi 850 ezer forintot keres. Illésnek továbbra is egy 62 négyzetméteres budapesti lakás fele szerepel a vagyonnyilatkozatában, melyet 2000-ben kapott ajándékba a feleségétől. Emellett édesanyja lakásán van haszonélvezeti joga.
Puch László - állampapírban és devizában utazik
Fotó: Túry Gergely
A Demokratikus Koalíció sorait erősítő, a függetlenek között ülő egykori MSZP-s Szűcs Erikának 2010-ben 3,2 millió forintnyi megtakarítása volt, a bankszámláján pedig 1,8 millió forint és 1800 euró volt. Tavaly a bankszámlán fekvő összeg 700 ezer forintra zsugorodott, viszont a képviselőnő 3 millió forint készpénzt is feltüntetett a most közzétett nyilatkozatában.
A fideszes Vitányi Iván tavaly vásárolt egy 915 négyzetméteres beépítetlen telket Berettyóújfaluban, amelynek felerészben lett tulajdonosa. Tavaly a politikus Mol-részvényekből is bevásárolt, közel százezer forintnyi pakettet vett.
Ügyes törlesztők, gyarapodó kormánypártiak
Pokorni Zoltán megtakarításai jelentősen nőttek: míg 2010-ben 320 ezer forint OTP befektetési jeggyel rendelkezett és 1,5 millió forint készpénzzel, tavaly ezek értéke 1,2, illetve 10 milliós betétre változott, a készpénz nagysága pedig százezer forinttal csökkent. Ugyanakkor 13,5 milliós Raiffeisen-hitelét sikerült ezzel párhuzamosan 10,2 millióra lefaragnia. Polgármesteri és fővárosi közgyűlési fizetése nem változott.
Rogán Antal korábban is birtokolt belvárosi lakása, balatonlellei és szakonyfalui telkei, házai mellé 6 millió forint állampapírral gyarapodott, és 1,2 milliós banki megtakarításai is felhíztak 6,3 millióra. 57,8 milliós hitele viszont 59,2 millióra nőtt. Polgármesteri fizetése nem változott, de országgyűlési képviselői fizetése jelentősen nőtt: míg 2010-ben 510 ezer forintot vitt haza a parlamentből, tavaly már 742 ezerre nőtt az összeg, ami mellé ráadásul felvett 278 ezer forint választókerületi pótlékot is, igaz, ezzel együtt 264 ezer forintos fővárosi képviselői fizetése 216 ezerre csökkent.
Selmeczi Gabriella kifizette 2 millió forintos illetékhátralékát, és továbbra is adóstárs egy 13,5 milliós hitelben. Két gyermeke már nem szerepel a nyilatkozatban, mint vele egy háztartásban élő. A fideszes Cser-Palkovics András tavaly óta egy gyerekkel gyarapodott: Emma 2012. január 5-én született. 2006-os Ford Focusát eladta, 2010 óta lett 5 millió forintnyi, takarékbetétben elhelyezett megtakarítása. Korábbi 14 milliós hitele az idei vagyonnyilatkozatában már csak 13 millió, a megjegyzésben fel is tüntette az előtörlesztés tényét. Szüleitől 3 és fél millió forintot kapott ajándékba.
Műgyűjtők és álláshalmozók
Nyitrai Zsolt régi levélgyűjteményéhez (Széll Kálmán és Andrássy Gyula levelei) tavaly sikerült megszereznie Rejtő Jenő műveinek első kiadásából tíz kötetet. Értékpapírjai nincsenek, de 2010-hez képest nőtt a megtakarítása: a 2 milliós takarékbetéthez és 1,5 millió készpénzhez képest 2011-ben 7 milliós bankbetétet tüntetett fel, ráadásul letudta egy milliós hitelét is. Fizetése azután sem változott, hogy miniszterelnöki biztos lett, mivel megtartotta államtitkári minősítését: bruttó 997 ezer forintot keres.
A fideszes Kubatov Gábor továbbra is négy darab veterán Opel Kadettje van. Ingóságként ezer darabos CD- és hanglemez-gyűjteményét tüntette fel.Takarékbetétben elhelyezett megtakarításainak összege sem változott, készpénze 6-ról 5 millió forintra apadt; három, egyenként megközelítőleg 1,4 milliót érő életbiztosítása van. A Polgárok Háza KHT ügyvezetőjeként havi 18,7 ezer forintot kap, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány igazgatójaként pedig havi 5 ezret. Több cégben is érdekelt: felerészt tulajdonosa egy autójavítónak, a Polgárok Házának részben tulajdonosa és ügyvezetője, és a Collins Bt. kültagja.
Pesti Imre egy ingatlanját eladta tavaly: a 70 négyzetméteres, 440 négyzetméteres telken fekvő turai családi ház tűnt el vagyonnyilatkozatából, valamint a 2008-ban vásárolt VW Touran is. Takarékban elhelyezett pénze 5,5 millióról 6-ra, készpénze 13-ról 17,5 millió forintra hízott. Hitele 1,5 millióról 1,8 millió forintra nőtt, míg magánszemélyeknek ugyanúgy 2 millióval tartozik, ahogy 2010-ben is. Budapesti kormányhivatal-vezetői fizetése 811-ről 997 ezer forintra nőtt, ehhez jön 231 ezer forintos képviselői tiszteletdíja.
Nyitrai Zsolt értékes könyvritkaságokkal gyarapodott tavaly
Fotó: Soós Lajos/MTI
Ágh Péternek, a Fidelitas elnökének továbbra sincs ingatlantulajdona. Az előző vagyonbevallásában feltüntetett 2,5 millió forintos követelés is fennáll még. Elolvadtak viszont 2010-es megtakarításai – 4,5 millió forint takarékbetétben és 1,5 millió forint készpénzben. Ágh a tiszteletdíján felül járó választókerületi pótlékkal és lakhatási támogatással együtt havi 1,2 millió forintot tehet zsebre a parlamenti munkájáért.
Győr polgármestere, Borkai Zsolt, aki a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is, országgyűlési képviselőként havi 591 ezer forintot keres, amihez olimpiai járadékként 200 ezer forintot kap. Továbbra is Győrben egy 639 négyzetméteres telken álló családi ház és egy 640 négyzetméteres telek tulajdonosa fele részben. Emellett tulajdonrésze van egy 65 négyzetméteres társasházi lakásban, amit megörökölt. Borkainak a mindenkori képviselői alapdíj 6 havi összegét meghaladó készpénze egymillióról négymillió forintra nőtt. De emelkedett hitelének összege is. 2010-ben még hatmillió forintos banki tartozása volt, 2011-es vagyonbevallásában pedig tízmillió forintot tüntetett fel. Változás Borkai Zsoltnál még az is, hogy már nincs meg 2008-ban vásárolt Yamaha motorja.
Stagnáló jobbikosok
„A 8 év szocialista kormányzás miatt 8 hektár szőlőtől kellett megválnom a 2010-es évben” – írta tavaly leadott vagyonbevallásában a jobbikos Sneider Tamás, elárulva azt is, hogy az eladásból származó pénzből csökkentette a bank felé fennálló hiteltartozását. A politikus idei bevallásából kiderül, jelenleg mindössze 4,3 millió forintnyi hiteltartozása van a tavalyi, több mint 5 millió forintnyival szemben, amit akkor még egy közel 4000 svájci frankos hitellel is megfejelt.
A Novák-Dúró házaspár a Parlamentben
Fotó: Stiller Ákos
Novák Előd nem gyarapította vagyonát az elmúlt egy évben, vagyonbevallása szerint továbbra sincsenek megtakarításai, de több ingatlan is van a nevén. A jobbikos képviselőnek még mindig tulajdonrésze van két cégben, a Magyarok Lapja Kft.-ben és a Hun Média Kft.-ben. Novák feleségének, a szintén jobbikos képviselőként tevékenykedő Dúró Dórának 2010-ben még nem volt banki megtakarítása, tavaly azonban már igen, méghozzá egymillió forint.
Gaudi-Nagy Tamás vagyonbevallásából kiderül, míg a jobbikos képviselő pénzpiaci alapba tett pénzei és életbiztosításai nagyjából száz-százezer forinttal gyarapodtak, a bankban tartott megtakarítása csökkent: 2010-ben még 8 millió forintot tartott bankban, 2011-ben viszont már csak 6 milliót.
Politizáló írók, szegényedő ellenzékiek
Nemcsak Navracsics Tibor tett szert publikációiból egy kis mellékesre. A jobbikos Pörzse Sándor újságíróként – a Mikrofon Bt. tulajdonosa - havi 300 ezer forintot keres, az LMP-s Kukorelly Endrének pedig publikálásból, irodalmi estek tartásából havi 150 ezer forint bevétele van.
Az MSZP-s Szanyi Tibor ugyan megszabadult a több mint 5000 svájci frankos devizahitelétől, de miközben 2010-ben még „csak” tízmillió forintos tartozása volt, ez az összeg tavaly 15 millió forintra ugrott. Ezen felül az egyik banknak továbbra is tartozik 15 millió forinttal.
Az LMP-s frakcióvezető, Jávor Benedek vagyona nem változott a tavalyi évhez képest: továbbra is fele részben tulajdonosa egy XII. kerületi lakásnak, de a bevallása szerint sem megtakarítása, sem tartozása nincsen. Párttársa, Karácsony Gergely viszont a devizahitellel terhelt lakásának eladásból végtörleszthetett: az LMP-s politikusnak ugyanis a 2010-es vagyonnyilatkozatában még fel volt tüntetve egy II. kerületi lakás és nagyjából 32 millió forintnyi devizahitel-tartozás, de a most leadott bevallásban már sem az ingatlant, sem a tartozást nem találtuk. Feltüntetett viszont vagyonként több mint négymillió forintnyi készpénzt, ami a korábbi bevallásában nem szerepelt. A szintén LMP-s Vágó Gábor viszont megtakarított egy kis pénzt: míg a tavalyi nyilatkozatában csak 300 ezer forintnyi megtakarítást szerepelt, a most közzétettben már egymillió forintot tüntetett fel.(f:HVG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése