2019. november 25., hétfő

Milyen érzelmi hullámokat teremtünk napi gondolatainkkal?

Tudjuk-e, hogy minden nap teremtünk gondolati mintákat, un. gondolati engramokat, melyek az elménkben, az emlékezetünkben energiaként, más szóval „energia lenyomatként” ott maradnak?
Gondolati mintáinkat a környezetünk, a neveltetésünk, és a minket körülvevő kultúra, valamint az adott kor kondicionálja, alakítja ki.
Elgondolkodtunk-e azon már, hogy egy adott napon milyen minőségű gondolatok sokasága suhan át fejünkben,  „energia lenyomatokat” hozva létre az elménkben?Hány százaléka volt a napi gondolat-halmazunkban az olyan gondolati minta, mely    „örömöt, hálát, szeretetet, hitet, bizakodást, elfogadást, elégedettséget, megnyugvást, együttérzést” tartalmazott, s hány százaléka volt a negatív minőségeket –  félelmet, aggodalmat, bánatot, kedvtelenséget, elégedetlenséget, türelmetlenséget, haragot, önzést, féltékenységet” – tartalmazó gondolatok.
Tudatosítottuk-e már valaha, s napi szinten tudatosítjuk-e, hogy minden érzelmi hullámzásunk kiinduló pontja egy gondolat? Mily egyszerű s egyben mily rémisztő is, ugye? Mi magunk vagyunk felelősek érzelmi ingadozásainkért? Lehet-e ezt elfogadni, megérteni s változtatni rajta?
Engedjük meg magunknak, hogy a régi gondolataink és érzelmeink „málháját” letegyük, elengedjük!
S számba vettük-e már valaha, ha a gondolati mintáink nem csak egy nap,  hanem hosszú évtizedekig bevésik a negatív minőségű gondolatok „lenyomatait” az idegrendszerünkbe, akkor MIT IS TEREMTÜNK VALÓJÁBAN? MILYEN ÉLETFELTÉTELEKET HOZUNK LÉTRE MAGUNK KÖRÜL?
MILYEN SORSOT „RAJZOLUNK” GONDOLATAINNKAL MAGUNKNAK?
A családból, a környezetből, az adott kultúrából hozott, kapott gondolati mintákon változtatni nem könnyű, de tudatossággal lehetséges. A bennünk lévő tudatlanság, valójában az ego. Az ego legnagyobb ellensége a tudatosság, a jelen pillanat megélése.
S a múltunknak valójában már nincs hatalma, hogy megakadályozzon minket abban, hogy most JELEN LEGYÜNK.
Figyeljük meg, hogy észre tudjuk-e venni a fejünkben folyamatosan meglévő hangot, az ego hangját, s mennyi ebben a hangban a negatív gondolat-érzelem, s a tudatosság hiánya. Próbáljuk meg már a gondolat-áradatnak a kezdetén elkapni, s ott tartani a figyelmet, a tudatosságot. A háttérben minden pillanatban legyen, maradjon ott a tudatosság. S rájövünk, hogy az ego, azaz a „hang” már csak egy régi mentális szokás, egy kondicionált elmeminta.
Egy kis gyakorlat napi szintű alkalmazása, elképesztő változásokat tud létrehozni a mentális szokások változásában, s ezáltal a sorsunkban.
GYAKORLAT:

  • minden nap idézzünk fel 5 percre ( ha van rá időnk, akkor naponta többször is) egy kellemes, örömteli, békés, harmonikus, vitálitást sugárzó emléket, helyzetet, élményt. Csak hagyjuk, hogy ez az érzés teljes lényünket átjárja, s érezzük, ahogy magával ragad, s átadjuk magunkat ennek az érzésnek.
  • Figyeljük s tudatosítsuk, ahogy sejtszinten rögzül újra s újra ez az örömteli érzés minden egyes gyakorlással. A gyakorlatot végezzük 3 hónapig, napi szinten.
  • Az eltárolt öröm-mintádat napi szinten erősítsük magunkban. S a napi szintű gyakorlással egy ÚJ VALÓSÁGOT tudunk teremteni magunk körül, az életünkben. Megteremtjük az örömöt, a szeretetet, a vitalitást, az egészséget, a békességet, a hálát, az áldást.
Tudatosítsd magadban, a múlt félelmeivel, aggodalmaival, teremtjük a JELEN helyzetünket.
S jelen örömteli, pozitív, lelkes és békés gondolatainkkal teremtjük a JÖVŐNKET!

Hogyan, milyen módszerekkel erősítheted magadban a tudatosságot, a jelen pillanat megélését? Rengeteg módszer létezik már a spirituális világban: mantra, transzlégzés, tai-chi, chi-kung, jóga, meditáció, stb. Ha van kedved megtapasztalni s megtanulni jógával, majd átadni ezt a tudást másoknak is, várunk szeretettel októberben induló Jógaoktatói képzéseinkre.

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése