2019. november 4., hétfő


Az emberi idegsejtek olyan bonyolult hálózatot alkotnak, amelynek kialakulásáról, fejlődéséről és működéséről a mai napig teljesen új információk kerülnek napvilágra, sokszor megcáfolva a korábban biztosnak hitt tényeket. Most például az derült ki, hogy a fejlődő neuronok nem csak "kiszagolják" az agy kémiai jeleit, de a környezetüket is érzékelik - ez a felfedezés pedig rengeteg idegsejt-képződéssel kapcsolatos betegség gyógyításában segíthet.
Érzékszerveinkkel navigálunk a világban: ha az ember lemegy a tengerpartra, egyszerre több érzékszervével fogadja be az élményt: érzi a bőrén a szél fuvallatát, a talpa alatt a forró homokot, a tenger sós illatát, hallja a hullámok moraját.

Egy idegsejt képeForrás: University of Lund
Hasonlóan (persze nem pontosan ugyanígy) "éreznek" a neuronok is fejlődésük során - legalább is ez derül ki a Cambridge-i Egyetem friss kutatásából, amely kimutatta, hogy a neuronok nem csak a kémiai változásokra, de fizikai környezetükre is reagálnak. Eddig úgy gondolták, hogy fejlődés során csak a kémai ingereket "szagolják ki" - most kiderült, hogy a fizikai környezet is nagyban meghatározza, jó irányba indulnak-e el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése