2016. július 11., hétfő

Martinkó Károly, az úszókat egykor kihallgató rendőrtiszt, aki később újságíró lett, a lapnak azt mondta

Nem lesz könnyű dolga Kiss Lászlónak, az úszók volt szövetségi kapitányának, ha az 1961-es nemi erőszak ügyében új eljárást szeretne indítani – mondta az elítélt úszókat annak idején kihallgató rendőr a Népszabadságnak.
Kiss László néhány hete azt mondta, már kikérte a per aktáit, egy másik jogi eljárás keretében szeretné bizonyítani, hogy koncepciós szempontok alapján született meg 1961-ben és 1962-ben az elsőfokú és a jogerős ítélet – idézte fel a Népszabadság. (A lap egy másik cikkben azt írta, Kiss ügyvédje a hétvégén már meg is kapta az iratokat.)
Martinkó Károly, az úszókat egykor kihallgató rendőrtiszt, aki később újságíró lett, a lapnak azt mondta, Kissnek nem lesz könnyű dolga. Martinkó szerint a védelem azt állította, hogy a rendőrségen befolyásolták a tanúkat, köztük azt a karbantartó kőművest is, akinek vallomása perdöntő lehetett volna Kiss egyik tettestársa, Lantos László szerepének tisztázásában.
A volt rendőrtiszt azt állítja, semmiféle pressziót nem gyakoroltak, sőt, kollégái figyelmét felhívta arra, hogy válogatott sportolókról van szó, különösen lelkiismeretesen kell a kihallgatást elvégezni. Lantos a bírósági szembesítésen azt mondta, érzése szerint megfé­lemlítették a kőművest, hogy ellene valljon. A karbantartó könnyeivel küszködve mondta, „eddig sajnáltalak, Lantos, de aki ilyen valótlanságot tud mondani rólam, azt nem sajnálom”. Lantos azt felelte, nincs rászorulva a tanú sajnálatára.
Kiss László – aki 3 év két hónap börtönbüntetést kapott, de végül húsz hónap után szabadult – Takáts Zsuzsanna, az egykori áldozat RTL Klubnak adott nyilatkozatát követően azt mondta, örül neki, hogy a nő él, „akkor legalább valami esély van rá, hogy megoldódik a dolog”.
Lantos László, aki az erőszak után hosszú időn át sikeres sportújságíró volt, azt nyilatkozta, örülne, ha Takáts Zsuzsanna elmondaná a teljes igazságot, mert „így végre kiderülne, hogy bennünket, hármunkat ártatlanul ítéltek el. Kiss Lacit egy becsületes, sikeres élet után két nap alatt keresztre feszítették, mint Jézus Krisztust.”(hvg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése