2016. január 27., szerda

Orbánnak tulajdonítják a 73 intézmény bezárást, dolgozók elküldézét holott lehet hogy csak meghallotta egy nagyvállalkozó: Demján kérését ezúttal, aki decemberben is sürgette a közféra apasztását

FB, 2016. január 26., kedd 09:18, frissítve: kedd 09:36
A budapesti Design Terminál épülete. Itt a vég?
Magyar Nemzet
Február végéig döntenek minden kérdéses jövőjű intézményről, 2017-ben újabb leépítés jöhet.
A minisztériumi háttérintézményeknél idén húsz százalékos létszámleépítést tervez a kormány, a most nem érintett helyeken jövőre a munkavállalók tíz százalékától válnának meg – tudta meg az Index az általuk megszerzett, bürokráciacsökkentésről szóló előterjesztésből. A portál úgy tudja, hogy a 73 érintett intézmény sorsáról maga Orbán Viktor miniszterelnök dönt majd.
Amint arról mi is beszámoltunk, a miniszterek meglepődtek, milyen háttérintézmények kerültek rá a bürokráciacsökkentési „halállistára”. Az Index szerint Lázár számított arra, hogy a miniszterek lobbizni kezdenek majd az intézményekért, ezért állt elő a legszélesebb listával. Február 10-én döntenek első körben a háttérintézmények sorsáról, ha ott nem határoznak, akkor a végső döntést február végéig hozzák meg a portál szerint. Úgy tudják, nemcsak a megszüntetés jöhet szóba, hanem a létszámleépítéssel kisebbre szabás, vagy a minisztériumokba való beolvasztás is.

Nincs hatástanulmányra utaló jel

Az indoklás szerint az intézmények lassan, átláthatatlanul és pazarlóan működnek, de a tervezetből nem derül ki, hogy a gyorsabb, átláthatóbb és kevésbé pazarló működést hogyan szolgálná a bürokráciacsökkentés.

Névtáblacsere előtt az állami intézmények

A központi hatóságoknál dolgozóknak akkor is el kell látniuk a feladatukat, ha a kormány bürokráciacsökkentést hirdet, a minisztérium alá sorolással legfeljebb a cégtáblát cserélik majd ki. Erről beszélt lapunknak az ELTE Közigazgatási Jogi Tanszékének vezetője, aki szerint a múlt héten ismertetett módon épp a bürokráciát nem lehet csökkenteni. Lapunk úgy tudja, a Lázár-listán szereplő minisztériumi háttérintézmények vezetőit néhány hete berendelte a Miniszterelnökség.
Az viszont kiderül belőle az Index szerint, hogy a megszüntetés után akarják megvizsgálni, hogy egy adott intézmény feladataira egyáltalán szükség van-e, azaz semmilyen hatástanulmányt nem végezhettek az előterjesztés megfogalmazását megelőzően. Egy névtelenséget kérő miniszterelnökségi forrás az Indexet arról tájékoztatta, hogy most gyűjtik össze a végleges érveket, majd mindent a miniszterelnöknek terjesztenek fel.

Kétszázmilliárdot érint

A kirúgandó embereknek a végkielégítés három-négyszeresét ajánlják, ha – brit mintára – vállalják, hogy évekig nem vállalnak munkát a közszférában. A leépítés olyan helyeket érint, ahol harmincezren dolgoznak, ennek a húsz százaléka hatezer fő – ennyi embert rúghatnak ki idén, számolgatta az Index.
Másképp kalkulált viszont a Világgazdaság, szerintük huszonnégyezer embert és kétszázmilliárd forint állami támogatást érint a tervezett átszervezés, amely sokkal inkább a források újraelosztásáról, mint a spórolásáról szól – véli a lap.(forrás:mno)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése