2012. május 14., hétfő

"Kinek a zsoldosa Ángyán József?" - milyen blogot idézett az MTI?

"Kinek a zsoldosa Ángyán József?" - milyen blogot idézett az MTI? 

forrás: MTI/ HVG

A napraforgoblog szerint Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára azért távozott a tárcától, mert "két haverját" felmentette Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - áll az MTI szerdán kiadott hírében. A Kettős Mérce blog szerint azonban ilyen nevű blog nem is létezik. Az MTI később közölte a blog pontos címét, melyben egyetlen bejegyzés található csak. A blogot ma regisztrálták. Az LMP nyílt levelet írt Belénessy Csaba MTI-vezérnek, aki válaszában leszögezte: úgy ítélték meg, hogy hírértéke van az idézett blogbejegyzésnek.
"Valójában ő lépett le a minisztériumból, de nem birtokpolitikai viták miatt, hanem mert két haverját, akik a régi kommunista csapatból ragadtak a minisztériumban, a miniszter felmentette. Valójában ez volt az oka annak, hogy a miniszterelnök nem védte meg őt. Úgy tűnik, a függelemsértést a polgári kormánynál nem díjazzák" - olvasható az MTI szerint a Kinek a zsoldosa Ángyán József? címmel szerdán közzétett bejegyzésben.
Az MTI beszámolója hozzátette, a napraforgoblog szerint Ángyán József személyes kötődései miatt kifogásolta a kormányzat birtokpolitikáját. A Kettős Mérce blog azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen nevű blog nem is létezik. Később az MTI közölte a hvg.hu-val a blog címét, melyre kattintva egyetlen bejegyzés volt található, 10:36-os időponttal. A blogot szerdán regisztrálták.
Ángyán József
Fotó: Túry Gergely
"A hír egy blogbejegyzésre hivatkozik, egy olyan blogra, amiről életünkben nem hallottunk, csakhogy a blog nem található. Rákerestünk mind a blogra, mind a bejegyzés címére, mind szövegrészletekre, nincs találat. Csupán az MTI-hír átvétele van a keresési találatokban jelenleg. 14:59-kor nem létezik a blog, amire az MTI hivatkozik" - olvasható a Kettős Mérce blogon.
Az MTI híre tovább idézi az állítólagos blogot: "A volt csákvári állami gazdaság földjei körüli vita kulcsszereplője egy bizonyos Viszló nevű polgártárs, akiről az államtitkár egy szót sem ejt, pedig sok száz hektár állami földet kezel. Ő áll az államtitkár úr mögött – pénzzel és hatalommal.
Vele ad ki közös könyvet az LMP képviselője, Szabó Rebeka, aki az államtitkár tanítványa. Kíváncsian várjuk az államtitkár reakcióját, amikor Viszló úr földjeinek felosztására sor kerül. Viszló Levente közismerten a Haraszthy nevű volt SZDSZ-es államtitkár embere. Haraszthyt a Fidesz győzelme után elküldték a minisztériumból, és most Viszló fizeti – feleségestül, hibernálva őt a reménybeli jobb időkre. Így kerül a népi Ángyán foltnak az LMP-SZDSZ-es zsákra."
"A blogszerző ezzel vélhetően Viszló Leventére, a Vértesi Natúrparkot üzemeltető Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány elnökére, illetve Haraszthy László volt környezetvédelmi államtitkárra utal. "Rejtélyes okokból arról sem beszél az államtitkár, hogy a Lepsény határában lévő földek vitájában partnere és csendestársa Ácsné.
Az az Ácsné, aki több száz (650) hektár állami földön gazdálkodik (Mellesleg a földkiírások idején tiltakozott az állattartási kötelezettség ellen, mondván, ilyen körülmények között ők nem is pályáznak.). Ideje volna azt is szétosztani a helyi gazdák között" – olvasható az MTI szerint a blogban. Az írás szerint Ángyán József kajászói rokonai miatt is érintett a földügyekben – idézi a blogot a nemzeti hírügynökség.
"És végül a kajászói földek ügyében sem az a zavaró, hogy az államtitkár nem tesz említést a faluban élő rokonairól, hanem az, hogy nem írja meg az igazat a Kajászó határában lévő földek lényegéről. A köztudottan Jobbik-aktivista négy család a választási kampányban nyíltan megfenyegette a választókerületi fideszeseket" – fogalmaz a blog az MTI híre szerint.
Az LMP nyílt levele az MTI-vezérnek
"A MTI ma kiadott közleménye Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium nemrég lemondott államtitkárát, a Fidesz országgyűlési képviselőjét gyalázza. Szeretjük vagy sem, de a demokráciában gyakran előfordul, hogy közszereplőket pocskondiáznak. A távirati irodának kötelessége is ezekről beszámolni, hiszen ha ezt nem tennék meg, akkor más közszereplők véleményét hallgatnák el. Nem kötelessége azonban blogbejegyzésekből hírt fabrikálni. Különösen nem, ha a blog nem is létezik" - közölte Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese szerda délután.

Karácsony szerint "az 50-es évek lejárató kampányait idézi, hogy az adófizetők pénzén fenntartott távirati iroda egy senki által nem ismert, és az internetes keresések alapján nem is létező blog bejegyzésére hivatkozva akar valakit lejáratni". "Aligha véletlen, hogy a kiszemelt áldozat az a kormánypárti képviselő, aki igen éles szavakkal bírálta a kormány politikáját, aki szerint az állami földek bérbeadása kapcsán a kormány maffiózóknak és oligarcháknak kedvez" - írja.

"Bár az LMP nagy tisztelője Ángyán Józsefnek, az az információ sem felel meg a valóságnak, hogy Szabó Rebeka a volt államtitkár tanítványa lett volna, ahogy az sem igaz, hogy közös könyvet írna Viszló Leventével" - közölte Karácsony.

"Az LMP és minden jóérzésű magyar polgár nevében követelem, hogy az MTI azonnal adjon ki helyesbítő közleményt, és tegye világossá, hogy az általa kiadott hír minden alapot nélkülöz. Követelem továbbá, hogy indítsanak vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy ki felelős a közmédiában elkövetett újabb súlyos normasértésért" - áll a közleményben.
"A napraforgo blog létezik és mi úgy ítéltük meg, hogy az MTI által idézett írásnak hírértéke van. Ezt támasztja alá a Vidékfejlesztési Minisztérium nyilatkozata is. Reméljük, hamarosan közölhetjük Ángyán József volt államtitkár véleményét is" - közölte erre válaszul Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója.
Ángyán József idén januárban nyújtotta be lemondását, indoklás nélkül. A fideszes parlamenti képviselő később többször bírálta a kormány birtokpolitikáját. Az MTI-nek nem sikerült elérnie Ángyán Józsefet. A Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel közölte: általában nem kommentál blogbejegyzéseket, mindenesetre a témával kapcsolatos tényeket, fejleményeket figyelemmel kíséri és megvizsgálja.
Ángyán nyílt levelében, amelyet az őt támogató zöld szervezeteknek írt, kifejtette: "Az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt 'maffiahálózat' mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Mindent vinni akar a vidéki, helyi közösségek, családok elől, és magam, munkatársaim valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti Vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk".

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése