2012. január 10., kedd

EGYPERCESEK:Mong Attila: Folytatásos Barroso- levél 3.

NapiLeaks: a Barroso-levél folytatásokban III. rész (Lázár Jánosnak szeretettel)

Dom Joao Lazaronak, az intézőnek nem tetszik, hogy a rabszolgák megszerezték és összepiszkolták a kezükkel Dom José Manuel levelét és az sem, hogy immár az egész ültetvény tudja, Dom Vittorio súlyos anyagi gondokkal küzd és Dom José Manuel nem akar neki pénzt adni. Az intéző azt próbálja elhitetni velük, hogy a levelet nem is Dom José írta, hanem titkolt ikertestvére, aki így próbálja tönkretenni a birtok jövőjét. Sajnos, az egyik rabszolga, Jacinto felismeri a levélen Dom José Manuel aláírását (a képen). Vihar tépázza a cukornádat, közben fúj az ellenszél. Pihen a gyorsnaszád, kikötötték.
Dom Vittorio kitölt magának egy pohár portóit és megint elolvassa a levelet, főleg a harmadik részt, ami az ültetvény jövőjéről szól.  Felsír a rabszolgák kórusa.
A levélnek ebből a részéből ugyanis az derül ki, hogy
Egy: Magyarország gazdasági válságát főleg belpolitikai intézkedések okozták, tehát részben Orbán Viktor kormányának döntései.
Kettő: Egy esetleges IMF-EU segítségnek ezért ennek megfelelően olyan feltételei lesznek, amelyek a korábban kifogásolt intézkedések hatását hozzák helyre. („Therefore, a possible programme should carry appropriate policy conditionality”) Ilyen volt többek között a különadók rendszere, vagy az egykulcsos adó is, amely miatt 2010 nyarán az IMF delegációja távozott, vagy ilyen az azóta bevezetett végtörlesztéses megoldás. Mellesleg ezek az intézkedések pontosan azokat az IMF által előrejelzett gondokat okozták, amelyek bekövetkeztek (növekedési áldozat, költségvetési bevételkiesés stb.)
Három (és ez igazi újdonság az eddig nyilvánosságra került mondatokhoz képes!!): Ezzel még egyáltalán nincsen vége a feltételeknek. Lesznek még továbbiak is, amelyekbe most nem szeretne belemenni, hiszen azokat a formális tárgyalásokra tartogatják. („Further conditions may be considered during the negotiation phase”)
A következő részben, holnap,  közöljük a megoldókulcsot, és – ha még nem lenne elég nyilvánvaló a sorrend - összeáll a brüsszeli puzzle, megtudjuk, hogyan illeszkednek az eddigi részek és az aláíráson kívül további bizonyítékok is láthatóak lesznek a levél eredetiségével kapcsolatban.
Íme a levél harmadik része:


Fotó: José Manuel Barroso
Angolul:
„Let me add one more general point. I agree with you that we should always take into account a wider context of the recent financial turbulences in Europe, but the origin of Hungary's economic and financial troubles predominantly lies in the domestic policy decisions and measures. Therefore, a possible programme should carry appropriate policy conditionality. I fully share the ideas outlined and endorsed in the discussion of the Economic and Financial Committee include compliance with the Stability and Growth Pact and other issues related to central bank independence, the financial sector, fiscal governance, Country Specific Recommendations, and consultation on policy initiatives. Further conditions may be considered during the negotiation phase. I hope that on this basis the talks about precautionary assistance could be renewed. I am looking forward to a fruitful co-operation with you on these matters.”
És magyarul (kösz Csaba):
„Hadd tegyek hozzá egy általános megjegyzést. Egyetértek Önnel abban, hogy mindig figyelembe kell vennünk a közelmúltbeli európai pénzügyi zavarokat is, Magyarország gazdasági és pénzügyi gondjainak forrása azonban túlnyomórészt belpolitikai döntésekből és intézkedésekből eredeztethetők. Egy lehetséges programnak ezért megfelelő szakpolitikai feltételeket kell szabnia. Teljes egészében egyetértek a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság felvázolt és támogatott elképzelésekkel, beleértve a Stabilitási és Növekedés Paktum betartását, valamint a jegybanki függetlenséghez, a pénzügyi szektorhoz, a költségvetési irányításhoz kötődő egyéb ügyeket, az országspecifikus ajánlásokat, valamint a szakpolitikai kezdeményezésekről folytatott konzultációt. A tárgyalások során akár újabb feltételeket is számításba vehetünk. Remélem, hogy az elővigyázatossági segítségnyújtási programról ezen az alapon újrakezdődhetnek a tárgyalások, és eredményes együttműködést folytathatunk ezekben az ügyekben.”  Mong Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése