2012. január 10., kedd

EGYPERCESEK:Mong Attila: Folytatásos Barroso- levél 2.

21
Dec

NapiLeaks: a Barroso-levél folytatásokban II. rész. (Fellegi Tamásnak szeretettel)

Címkék: Barroso-levél, orbán, Barroso, Fellegi



A Barroso-levél második részéből kiderül: miért hagytak itt csapot-papot az EU delegátusai múlt pénteken, miért foglaltatták át a repjegyeiket péntek hajnalra, és miért mentek panaszra José Manuelhez, Bruxelás, Bélgica. Félelem és reszketés a Nagykörúton.
Múlt pénteken hajnalban hirtelen hazarohant a Nemzetközi Valutaalap (Fondo Monetario Internacionalés) az Európai Bizottság (Comisión Europea) delegációja, pedig mi hívtuk őket ide, hogy jövőre adjanak már egy kis lovettát (escudo), mert merészet akarunk ugrani és jó lenne, ha fognák a kezünket. Igaz, ami igaz, háborúban állunk, és az is igaz, hogy értelmezésünk szerint pont velük, de hát ők is tudhatják, hogy a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Nélkülük tehát nem tudunk szabadságharcozni -- ellenük.
Ja és persze ne lőjenek vissza, mert az nem ér.
Ezt a gondolatmenetet Dom Tomás Fellegi, ministro de desenvolvimento adta elő, de José Manuel emberei kissé bepöccentek. Hiába rimánkodott nekik Dona Gabriela do Selmeczi, elszáguldottak, csak úgy porzott utánuk a cukornádültetvény.
Dom José Manuel Barroso sábado kora reggel értesült a gondokról, rögtön odaült késő manuel stílben megformázott íróasztalához és ezt írta Dom Tomásnak, Dom Vittornak és persze Dom Jorge Matolcsynak.
Az első után, itt van tehát a levél második része (angol és magyar szinkrontolmácsolásban)
Három fontos dolog derül ki a szövegnek ebből a részéből:
Egy: José Manuel ideges, mert nem szóltunk neki előre, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól kérünk segítséget, pedig ez kötelességünk lett volna. És egyáltalán nem érdekli, mit mond neki erről Pedro Sijarto.
Kettő: Tomás Fellegi nem volt képes megfelelő garanciákat adni nekik arra, hogy a két kifogásolt sarkalatos törvény (MNB és pénzügyi stabilitási) elfogadását mindaddig elhalasztják, amíg azok nem kerülnek összhangba az EU joggal.
Három: a tegnapi első résszel egybedolgozva tehát elég egyértelmű, hogy mindaddig, amíg nem kapnak garanciát arra, hogy ezt a két törvényt visszavonják és újratárgyalják velük, addig nem nagyon akarják az előkészítő tárgyalásokat sem folytatni, nem hogy a formális megbeszéléseket.
A holnap részből kiderül: mit üzent  José Manuel személyesen Vittornak, hogyan egyértelműsítette neki, hogy a formális tárgyalások megkezdéséhez csak ezekkel a feltételekkel lesznek hajlandók visszajönni Budapestre és nyilvánosságra kerül az a pár, eddig még nem olvasott mondat is, hogy milyen egyéb, eddig még nem részletezett feltételei lehetnek egy esetleges megállapodásnak, ha mégis...
A holnapi részből kiderül az is, hogy José Manuelnek nincs elveszett ikertestvére, aki levelet hamisított a nevében, hanem valóban maga írt Vittornak. A következő epizód, holnap, a Tények után. Lesz megoldókulcs is, tehát a karácsonyfa alá mindenki összerakhatja a brüsszeli puzzle-t.
 (Kösz Zsófi, Csaba, Szabolcs)

Dear Prime Minister,
Thank you very much for your letter of 21 November requesting precautionary EU support, to be coordinated with support from the IMF, and for your letter of 5 December which arrived just in time before the European Council. I regret to note the lack of consultation with the Commission and Economic and Financial Committee, prior to asking IMF assistance. This is not in line with standard procedures and does not contribute to creating atmosphere of trust and predictability.
Nevertheless, the Commission responded positively to the request of your government to hold discussions about the support already in December, in order to prepare ground for formal talks scheduled for the beginning of January 2012. However, the talks had to be interrupted, given the lack of assurance on the side of Minister Fellegi that the adoption of two cardinal laws – Magyar Nemzeti (MNB) bill, and Financial Stability Law – would be postponed till we are certain they are compatible with the EU law.

Magyarul. 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Köszönettel vettem november 21-i levelét, melyben elővigyázatossági támogatást kért az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól, valamint december 5-i levelét, mely éppen időben érkezett meg az Európai Tanács elé. Sajnálattal jegyzem meg, hogy az IMF segítségkérés előtt elmaradtak a konzultációk az Európai Bizottsággal, a Gazdasági és Pénzügyi Bizottsággal. Ez nem felel meg a standard eljárásoknak, és nem járul hozzá ahhoz sem, hogy kialakuljon a bizalom és a kiszámíthatóság légköre.
Az Európai Bizottság azonban kedvezően válaszolt az Ön kormányának azon kérésére, hogy december elején megbeszéléseket kezdjünk a támogatásról annak érdekében, hogy előkészítsük a terepet a 2012. január elejére tervezett formális tárgyalásokhoz. A tárgyalásokat azonban meg kellett szakítani, hiszen Fellegi miniszter úrtól nem kaptunk biztosítékokat arra, hogy két sarkalatos törvény – a Magyar Nemzeti Bankról és a Pénzügyi Stabilitásról szóló jogszabályok – elfogadását mindaddig elhalasztják, amíg azok nem kerülnek összhangba az unió joganyagával. Mong Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése