2016. augusztus 7., vasárnap

Az ős-Locomotiv GT A 70-es évek elején Barta Tamás (balra), Presser Gábor, Somló Tamás és Laux József neve fémjelezte a legendás együttest

„Fantasztikusan játszott, de tudtam, hogy csak Kaliforniában ezer hasonlóan tehetséges srác vár az áttörésre" – emlékezett Presser Gábor. Fájó, hogy igaza lett, annál is inkább, mert Barta megkapta a sorstól a lehetőséget. Stúdiózenészként a Beach Boysnak is besegített, aztán olyat hívtak helyette, akinek a zenésznyelv is a kisujjában volt. Valamiből meg kellett élnie, és meglovagolt egy sajátos Los Angeles-i munkaerő-piaci jelenséget. A hetvenes években számtalan magyar emigráns – köztük sok körözött személy – helyezkedett el a papír-írószer kis- és nagykereskedelemben. Barta is egy ilyen cégnél kapott munkát.
Ott ismerkedett meg Fekete Barnával, akivel néhány év múlva saját céget alapítottak, és a tragédiához vezető út ezen a ponton szétszakad. Tény, hogy 1982. február 16-án Barta Tamást (†33) holtan találták a lakásában. Két pisztolygolyó fúródott a mellkasába. Fekete szerint mellékesen kokainnal kereskedett, és túl sok pénzzel tartozott, ezért kivégezték. A papírmaffia köreiből később két verzió szivárgott ki. Az első szerint kilépésekor Barta lemásolta az ügyfélkör adatbázisát, ezért megölették.
Az ős-Locomotiv GT A 70-es évek elején Barta Tamás (balra), Presser Gábor, Somló Tamás és Laux József neve fémjelezte a legendás együttest
Ezt sokan ma is abszurdnak tartják, mert a kaliforniai papírüzletben sosem volt akkora pénz, hogy bárkit is eltegyenek láb alól. Ez a verzió állítólag azért született, hogy homályossá tegye a másodikat, amely szerint Barta elkísért egy „priuszos papírost" egy alvilági tárgyalásra, ahol a férfi begorombult, és amikor tárgyalópartnerük testőre tüzelt, Markó a földre vetette magát, Barta viszont rosszkor volt rossz helyen, majd a holttestét a lakására vitték.
A kokainos leszámolásos sztori is gyanúsan ennek a verziónak ágyazott meg, de talán az a legárulkodóbb, hogy két halotti bizonyítvány készült. Akkoriban nem volt szokatlan az a fajta korrupció, amikor egy leszámolás (paraszt) áldozatát öngyilkossá nyilvánították. Ebben állítólag a biztosítótársaságok is segédkeztek. Barta életbiztosítását sem fizették ki, pedig kétszer is szíven lőtte magát.
Amikor 1971-ben a Hungáriából átigazolt az LGT-be, a szakma őt tartotta a legjobb magyar gitárosnak. Irigykedve tekintett „amerikai kollégáira", de arra is tett utalásokat, hogy szívesen élne Kaliforniában. Édesapja halála után csak a zene tartotta itthon, és amikor a Loksi '74ben turnézott az USA-ban, Barta az ígéret földjén maradt.
Húrmester Emigrálása előtt a szakma is Bartát tartotta a legjobb magyar gitárosnak
„Fantasztikusan játszott, de tudtam, hogy csak Kaliforniában ezer hasonlóan tehetséges srác vár az áttörésre" – emlékezett Presser Gábor. Fájó, hogy igaza lett, annál is inkább, mert Barta megkapta a sorstól a lehetőséget. Stúdiózenészként a Beach Boysnak is besegített, aztán olyat hívtak helyette, akinek a zenésznyelv is a kisujjában volt. Valamiből meg kellett élnie, és meglovagolt egy sajátos Los Angeles-i munkaerő-piaci jelenséget. A hetvenes években számtalan magyar emigráns – köztük sok körözött személy – helyezkedett el a papír-írószer kis- és nagykereskedelemben. Barta is egy ilyen cégnél kapott munkát.(forrás: Blikk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése