Az őszödi beszéd elhangzása után Gál J. Zoltán kancelláriai államtitkár fölhívta Vörös T. Károlyt, a Népszabadság akkori főszerkesztőjét, és jelezte, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondott egy „nagyon jó” beszédet, és abban maradtak, hogy a beszéd szerkesztett formában megjelenhet – nyilatkozta az ATV-nek a lap akkori első embere. Vörös T. Károly elmondta: erre az ajánlatra azonban máig nem kapott választ Gál J. Zoltántól. Arra a kérdésre, hogy 2006. szeptember 17-én (a beszéd kiszivárgásának napján) miért őt hívta fel valaki a Magyar Rádióból azzal, hogy hamarosan adásba kerül a hanganyag néhány részlete, Gál J. Zoltán azt válaszolta: mert akkor ő volt a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.
A Magyar Nemzet értesülése szerint Gál J. Zoltán nem volt ott Balatonőszödön a beszéd elhangzásakor, ami arra utal, hogy a Népszabadságnak való májusi kiszivárogtatás ötlete nem tőle, hanem a főnökétől, Gyurcsány Ferenctől származhatott. A laptól keresték a volt államtitkárt az ügyben, ám nem érték utol.
Hétfőn Gál J. Zoltán az ATV.hu-nak azt mondta: nem a kancellárián őrzött kazetta került nyilvánosságra, mint ahogy Gyurcsány állította. Gál J. szerint a Magyar Rádió által nyilvánosságra hozott és a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) őrzött hangfelvétel között néhány másodperces eltérés volt, mert a beszéd felvétele közben nem egy időben fordították meg a két kazettát. Előzőleg szombaton Gyurcsány az ATV-ben azt állította: látta az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről szóló 2009. decemberi, eddig nyilvánosságra nem hozott összegző jelentést, amely szerint a hangfelvételt a kancelláriáról juttatták ki, majd több érintetten keresztül került a Magyar Rádióhoz.
Pintér Sándor belügyminiszter keddi tájékoztatóján viszont cáfolta, hogy létezne 2009. decemberi, harmadik titkosszolgálati jelentés. Tájékoztatásából kiderült: 2009 novemberében az akkori miniszterelnök, Bajnai Gordon tájékoztatást kért az ügyben, ám akkor azt a „Gerilla” fedőnevű, 2009. július 27-én lezárt vizsgálati jelentést kapta meg az akkori titkosszolgálatokat felügyelő minisztertől, amelyet múlt pénteken az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) honlapján nyilvánosságra hozott. Pintér kedden az ATV-nek azt nyilatkozta: nem a kampány miatt hozták nyilvánosságra a jelentést, hanem azért, mert Gyurcsány a közelmúltban ezt követelte, s nem akarták, úgy tűnjön, mintha „cinkosok lennének”. Fontosnak tartja azt is, hogy a nyilvánosság megtudja, „ki játszik a titkosszolgálatokkal és miért”.
A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.
Az In-Kal Security hajtóvadászatot indított
A titkosszolgálati jelentés szerint az MSZP megbízásából és szocialista politikusok közreműködésével szivárogtatták ki az őszödi beszédet, a baloldalhoz közel álló In-Kal Security 2006-ban mégis hajtóvadászatot indított a beszéd állítólagos nyilvánosságra hozója ellen. Miután pedig nem jutottak eredményre, megpróbálták megzsarolni a balatoni kormányüdülő egyik hangtechnikusát. A férfi állította: az In-Kal kényszeríteni akarta, hogy vállalja magára az ügyet. Azzal is megfenyegették, hogy bankszámlájára nagyobb összeget utalnak, mintha ez lenne a kiszivárogtatás honoráriuma.