2014. március 7., péntek

Vadai a teljes őszödi dossziét látni akarja

2014. március 6. 14:26
A DK-s politikus levélben fordul a belügyminiszterhez, hogy a teljes Őszöddel kapcsolatos dossziét áttanulmányozhassa. Vadai szerint a „félig nyilvánosságra hozott” jelentésekből azt látni, hogy nagy valószínűséggel fideszes politikusok voltak azok, akik sokszorosították és „manipulatív módon összevágták” a beszédet.
Vadai nem tagja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának, így annak zárt ülésén sem vehetett részt, ahol Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásával foglalkoztak.
Vadai azt mondta: információi szerint a bizottság öt, több száz oldalnyi dossziét kapott az Alkotmányvédelmi Hivataltól és a Belügyminisztériumtól, de úgy gondolja, hogy ez nem a teljes iratanyag. A politikus levélben fordul a belügyminiszterhez, hogy az Őszöddel kapcsolatos teljes dossziét megkaphassa és áttanulmányozhassa.
Kósa Lajos maga vallotta be, hogy ismerte az őszödi beszédet”, a „félig nyilvánosságra hozott” jelentésekből pedig azt látni, hogy nagy valószínűséggel fideszes politikusok voltak azok, akik sokszorosították és „manipulatív módon összevágták” a beszédet – mondta.
A legfontosabb kérdés Vadai Ágnes szerint az, hogy Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök és a fideszes vezetők milyen szerepet játszottak a Szabadság téri tévészékház felgyújtásában, a Kossuth tér és Budapest nyugalmának feldúlásában.
Vadai Ágnes felidézte, korábban javasolta a belügyminiszternek, hogy indítson ez ügyben vizsgálatot. Azt mondta, azokból a hangfelvételekből, amelyeket korábban a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság együttes ülésén már lejátszottak, kiderül, milyen telefonbeszélgetések voltak, kik voltak azok a jelenleg is fideszes képviselők, akik kapcsolatot tartottak azokkal az emberekkel, akik részt vettek a Kossuth téri rendzavarásban.
Az együttes ülés jegyzőkönyvéből is kiderül, hogy „fideszes képviselők kapcsolatot tartottak a Kossuth téren lévő csőcselékkel és szélsőségesekkel”, továbbá, a jelenleg folyó, a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatos „koncepciós per” vallomásaiból is látszik, hogy a Szabadság téren nem spontán tüntetés volt, hanem valaki a háttérből irányította az eseményeket – jelentette ki a DK politikusa, aki szerint Pintér Sándornak meg kellene hallgatnia az ügyben Orbán Viktort és más fideszes vezetőket is.
A nemzetbiztonsági bizottság zárt ülése után Molnár Zsolt szocialista bizottsági elnök és Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja egyaránt azt közölte: megállapították, hogy nem manipulálták az Alkotmányvédelmi Hivatal által nyilvánosságra hozott, az őszödi beszéddel kapcsolatos végső jelentést.
Molnár Zsolt hozzátette: azt nem tudni, hogy bármilyen későbbi irat, vagy jelentés készülhetett-e. Ennek nyomát, a rendelkezésre álló iratok alapján nem lehetett fellelni. Elmondta továbbá, hogy a bizottság tagjainak két hét áll rendelkezésére, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal épületében az üggyel kapcsolatos iratokat áttanulmányozzák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése